Któż nie przepada za Świętami Wielkanocnymi? Te kilka wyjątkowych dni większość z nas poświęca przede wszystkim na spotkania w gronie najbliższej rodziny, przy stole suto zastawionym przeróżnymi przysmakami. Wśród nich ważne miejsce zajmują takie przystawki jak ciasta, wędliny oraz wyśmienite sałatki. Które z nich warto przygotować? Poznaj 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc!
Świąteczny zawrót głowy. Polecane sałatki na Wielkanoc
Święta Wielkanocne to nie tylko najważniejsze święto chrześcijańskie celebrujące mękę, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa, ale również zakończenie długiego postu. W Wielką Niedzielę najbliżsi i najważniejsi członkowie rodziny spotykają się przy suto zastawionym stole, by złożyć sobie życzenia i spędzić wspólnie czas. Serwowane w ten wyjątkowy dzień dania w dużej mierze zależą od tradycji rodzinnych oraz regionu Polski. Wśród licznych przysmaków nie może zabraknąć kwaśnego żuru lub białego barszczu z dodatkiem kiełbasy, gotowanych na twardo jajek i aromatycznych przypraw.
Obowiązkowym punktem menu są pieczone mięsa, różnorodne przystawki, domowej roboty wędliny oraz słodkie ciasta jak pascha, mazurki i babka piaskowa. Na wielkanocnym stole zazwyczaj nie powinno też brakować mniejszych przekąsek, a wśród nich sałatek, którymi można się delektować z dodatkiem wędlin oraz chrupiącego pieczywa. Które z nich najlepiej się sprawdzą w okresie świątecznym? Poznaj 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc!
10 najlepszych sałatek na Wielkanoc
Planując świąteczne menu, warto pamiętać nie tylko o zupach, pieczeniach, przystawkach i słodkich ciastach, ale także sałatkach, które będzie można podać gościom jako dodatek do potrawy głównej lub smaczną przekąskę pomiędzy obiadem a kolacją. Jeśli nie masz pomysłu, co podać na Wielkanoc, poznaj kilka naszych sprawdzonych propozycji, które na pewno posmakują domownikom i gościom. Czas na 10 najlepszych sałatek świątecznych!
- Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem – Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z wędzonymi wędlinami, białą kiełbasą i jajkami przygotowanymi na wiele sposobów. Z tych składników można przygotować wspaniałą, kolorową sałatkę, która idealnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Do plasterków podsmażonej kiełbasy wystarczy dodać ćwiartki jajek, mix sałat, paski kolorowej papryki a całość polać majonezem zmieszanym z odrobiną tartego chrzanu.
- Klasyczna sałatka jarzynowa – to najlepsza sałatka wielkanocna, która się zawsze sprawdza, i to od wielu pokoleń. Pokrojona w kosteczkę gotowana włoszczyzna, obrane ze skorupek jajka, kukurydza, kiszone ogórki i zielony groszek konserwowy, a to wszystko doprawione solą i pieprzem, a następnie zmieszane z majonezem. Pycha!
- Sałatka warstwowa z brokułem – niewielkie różyczki brokułów nie tylko doskonale prezentują się w potrawach, ale także nadają im delikatnie pikantnego smaku. Efektownie prezentującą się sałatkę warstwową przygotuj w przezroczystym naczyniu. Gotowane brokuły, połówki pomidorków koktajlowych, miękki ser typu feta, kukurydza, sos śmietanowo-majonezowy z czosnkiem (solą i pieprzem) oraz prażone słoneczniki. Nic więcej nie potrzeba!
- Sałatka z krewetkami – czemu by tak nie zaskoczyć gości nutą egzotyki? Podsmażone z dodatkiem czosnku krewetki doskonale komponują się z pikantną rukolą, pomidorkami koktajlowymi, drobno siekanym chili, awokado i czerwoną cebulą. Smak sałatki podkreśli lekki dressing lub sok z limonki połączony z oliwą.
- Sałatka świąteczna z szynką – pokrojona w kostkę szynka konserwowa, kukurydza, przelany wrzątkiem por, ugotowane na twardo jajka oraz seler ze słoika – tak niewiele potrzeba, by stworzyć pyszną wielkanocną sałatkę. Całość wystarczy wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki, dodać sól, pieprz, majonez i… Gotowe!
- Sałatka w wiosennym stylu – połączenie nowalijek z gotowanym na twardo jajkiem, cebulką, paseczkami szynki konserwowej i świeżym, drobno siekanym koperkiem prezentuje się dokładnie tak samo, jak smakuje – po prostu wyśmienicie. Dla lepszego efektu warto ogórka i rzodkiewkę pokroić w plasterki, a całość zmieszać z majonezem.
- Sałatka z czerwoną fasolą – choć również należy do klasyki, zawsze smakuje rewelacyjnie i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, ponieważ większość składników pochodzi z puszki. W tym przepisie na polecaną sałatkę wielkanocną kukurydza, fasola i seler tworzą świetny mariaż z jajkiem, majonezem, przyprawami oraz natką pietruszki. Palce lizać!
- Sałatka z porem – ostry w smaku por, kwaśne ogórki konserwowe, jajka, groszek konserwowy i łagodny ser żółty – to przepis na wyjątkową, aromatyczną sałatkę świetnie komponującą się ze świątecznymi wędlinami. Wszystkie składniki należy połączyć majonezem i doprawić według smaku solą oraz pieprzem.
- Sałatka „łabędzi puch” – prezentuje się wyjątkowo elegancko. Ta pyszna warstwowa sałatka składa się najczęściej z gotowanych ziemniaków w mundurkach, cebuli, gotowanej piersi kurczaka, tartego żółtego sera oraz białek jajka przekładanych majonezem. Wierzch dekoruje się tartymi żółtkami lub kapustą pekińską.
- Sałatka z ananasem – choć ananas z puszki jest bardzo słodki, w połączeniu z serem żółtym, szynką, pikantnym porem, kukurydzą i selerem ze słoika prezentuje się wyjątkowo smacznie. Po pokrojeniu wszystkich składników gotową sałatkę można przemieszać z majonezem lub układać warstwowo w przezroczystym naczyniu.
Teraz, gdy już znasz 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc, z łatwością wybierzesz tę, która nie tylko będzie najlepiej pasować do świątecznego menu i stanie się prawdziwą ozdobą stołu, ale także posmakuje wszystkim domownikom i zaproszonym gościom. Życzymy smacznych i wesołych Świąt Wielkanocnych!