Jak zrobić nawóz z fusów kawy? Do czego jeszcze można je wykorzystać?

Spoglądasz na dno filiżanki i zastanawiasz się, jak zrobić nawóz z fusów kawy? A może szukasz pomysłu na to, w jaki inny sposób można ich użyć? Mamy dla ciebie kilka propozycji! Przede wszystkim należą ci się brawa za to, że nie chcesz marnować żywności. Tak się składa, że kawowe fusy mają wiele różnorodnych zastosowań – od ogrodniczych po kosmetyczne. Jednak przy tworzeniu nawozu dla roślin lepiej zachować ostrożność. Wyjaśnimy ci, które gatunki roślin możesz wesprzeć fusami z kawy, a od których lepiej trzymać taki nawóz z daleka!Jak zrobić nawóz z fusów

Fusy z kawy jako nawóz i nie tylko – do czego ich użyć?

Jeśli nie lubisz marnować żywności, a idea zero waste jest ci szczególnie bliska, pewnie rozważasz wykorzystanie fusów z kawy. Czeka tu na ciebie wiele możliwości! Pozostałości po kawie:

Prozdrowotne właściwości kawy to nie wszystko, a ostatni łyk małej czarnej może stać się nowym początkiem! Fusy sprawdzają się nadzwyczaj dobrze jako nawóz do roślin – wystarczy je wysuszyć i rozpuścić w wodzie we właściwych proporcjach. Jakie gatunki najbardziej skorzystają na takim nawożeniu? Dowiesz się tego niżej!

Jak zrobić nawóz z fusów kawy?

Nawóz z fusów zmielonej kawy ziarnistej dostarcza roślinom mikroelementów, takich jak potas, fosfor i azot – wpływają one na wygląd roślin, sprawiają, że gleba wolniej wysycha i jest lepiej napowietrzona. Sposób przygotowania zależy od potrzebnej ci ilości odżywki. Jeśli zamierzasz nawozić wyłącznie kilka roślin doniczkowych w domu, zmieszaj ze sobą szklankę wody i 1-2 łyżeczki suchych fusów. Do użycia na większą skalę (np. w ogrodzie) wykorzystaj proporcje 1 szklanka fusów na 10 litrów wody.

Fusami możesz posypać także kompost – zgromadzona tam pryzma rozluźni się, a proces kompostowania odbędzie się o wiele szybciej, głównie dzięki obecności dżdżownic przyciągniętych zapachem kawy.

Kawa jako nawóz – do czego stosować? Najważniejsze gatunki

Kwestia, o której warto pamiętać przy nawożeniu, to fakt, iż fusy z różnych rodzajów kawy mają kwaśne pH. Tworzone z nich nawozy – podobnie jak te z fusów herbaty – stosujemy wyłącznie do roślin kwasolubnych. Rośliny ogrodowe podlewamy nim raz na 1-2 tygodnie, tym doniczkowym zaś wystarczy jedno nawożenie w miesiącu. Oto kilka gatunków, które możesz śmiało nawozić fusami kawy:

  • kwiaty: wrzosy, azalie, hortensje, różaneczniki, rododendrony,
  • drzewa i krzewy: tuje, iglaki,
  • warzywa: buraki, kapusta, rzodkiewki, rośliny strączkowe,
  • owoce: borówki amerykańskie, truskawki,
  • rośliny doniczkowe: paproć, kamelie, sępolie, anturium, storczyki, draceny, skrzydłokwiaty, krotony.

Jak dokładnie nawozić je kawą mieloną? Jest na to kilka sposobów! Najprostszy z nich to wymieszanie fusów z ziemią lub wodą, którą podlewasz rośliny. Możesz także wymieszać je z nasionami przed wysiewem. W ogrodzie spróbuj wysypać suchymi fusami ściółkę wokół zasadzonych roślin i przykryć sosnową korą, aby nie rozdmuchał ich wiatr.

Nawóz z kawy – do czego lepiej go nie używać?

Nadmiar kwasowości może być szkodliwy dla niektórych gatunków roślin – również tych, które wymieniliśmy wyżej. Jedyna rada to zachowanie umiaru i poszerzanie swojej wiedzy. Zanim użyjesz nawozu z fusów, dowiedz się więcej na temat roślin rosnących w twoim otoczeniu. Zbyt kwaśny odczyn gleby może zahamować wzrost sadzonek (np. pomidorów). Jeśli zaś chodzi o rośliny doniczkowe, powstrzymaj się przed nawożeniem fusami większości sukulentów i kaktusów.

Na koniec rada, którą musisz zastosować zarówno do nawożenia upraw w ogrodzie, jak i domu lub mieszkaniu. Nie wykorzystuj  fusów, gdy te są jeszcze wilgotne – jeśli się do tego nie zastosujesz, całość może zacząć pleśnieć. Dlatego po wypiciu małej czarnej rozłóż fusy na płaskiej powierzchni i pozwól im wyschnąć!

Do czego wykorzystać fusy z kawy? Podsumowanie

Wiesz już, czym jest nawóz z fusów kawy, do czego można go wykorzystać, a gdzie lepiej zachować z nim umiar. Jego liczne zastosowania w domu i ogrodzie to między innymi:

  • ściółkowanie roślin i krzewów,
  • nawożenie w wybrany sposób, np. dzięki podlewaniu wodą z fusami lub wymieszaniu ich z ziemią,
  • dodawanie fusów do kompostownika, aby przyspieszyć proces rozkładu.

Pamiętaj także o innych przydatnych właściwościach fusów – udrażnianiu rur, neutralizowaniu nieprzyjemnych zapachów i odstraszaniu insektów. A jeśli w twoim kubku lub filiżance wciąż pozostała odrobina kawy, wysusz ją, dodaj odrobinę oleju kokosowego i wymasuj skórę tym naturalnym peelingiem! Miłośnikom małej czarnej polecamy także nasze przepisy na desery, np. sernik mocha, orkiszowo-kawowe donuty i tort bezowy Pavlova.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu