Domowy zielnik: kiedy siać i sadzić zioła

Domowy zielnik to świetny sposób, aby każdego dnia mieć w zasięgu ręki świeżą bazylię czy oregano. Nic nie smakuje lepiej niż wielokolorowe kanapki i obiadowe dania z dodatkiem pysznych, aromatycznych ziół uprawianych w domowym zaciszu. Kiedy siać zioła, jak je sadzić i pielęgnować? Przygotowujemy domowy zielnik krok po kroku!Domowy zielnik

Domowy zielnik – na parapecie w kuchni, czy na balkonie?

Wiele osób, które nie posiadają ogrodu, decyduje się na uprawę ziół na balkonie. To dobre rozwiązanie, o ile rośliny mają tam swobodny dostęp do światła i dobre warunki do wzrostu. Możesz trzymać je w doniczkach przyczepionych do balustrady albo umieszczonych na ścianie bądź pod sufitem. Nie warto zakładać zielnika na balkonie, jeśli znajduje się on blisko ruchliwej ulicy. Rośliny będą mocno zakurzone, a dodatkowo mogą mieć dużą zawartość metali ciężkich.

Domowy zielnik na parapecie

Jeżeli posiadasz miejsce na domowych parapetach, idealnym rozwiązaniem będzie założenie zielnika w kuchni. Doniczki z ziołami najlepiej ustawić właśnie na parapecie, ponieważ rośliny te potrzebują dużych dawek słońca każdego dnia. Ziołowe aranżacje będą wspaniałą ozdobą kuchni, a własnoręcznie wyhodowane rośliny urozmaicą każdą potrawę – udekorują wiosenne kanapki i dodadzą smaku każdej sałatce.

Domowy zielnik – jak sadzić zioła?

Do samodzielnej uprawy ziół w domu możesz wykorzystać nasiona. Umieść je w małych pojemnikach (z otworami w dnie), wypełnionych specjalną ziemią przeznaczoną do wysiewu nasion. Gdy siewki trochę podrosną, mniej więcej po 2-3 tygodniach przesadź je do docelowych doniczek lub ozdobnych skrzynek.

Jeżeli wolisz postawić na prostsze rozwiązanie, zaopatrz się w gotowe sadzonki ziół dostępne w sklepach ogrodniczych lub spożywczych. Następnie sięgnij po docelową doniczkę, umieść w niej ziemię i stwórz w niej niewielki dół, do którego włożysz kupioną sadzonkę. Na koniec delikatnie przysyp ją ziemią. Prawda, że proste? Kupując gotowe sadzonki, nie masz jednak pewności, gdzie i w jakich warunkach zioła były dotąd hodowane. Dodatkowo ich trwałość może być mniejsza niż tych zasianych w domu.

Domowy ogródek na parapecie – jakie zioła do zielnika?

Wybierając zioła do domowego zielnika, kieruj się swoimi preferencjami. Postaw na rośliny, które dominują w twoim codziennym menu.

Zielnik do kuchni smakosza włoskich potraw

Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię – w marcu zasiej bazylię. Jej liście są bardzo aromatyczne i mają charakterystyczny, lekko pikantny smak. Świetnie nadają się do wszelkich sałatek, sosów, dań mięsnych. To także znakomity dodatek do pomidorów i mozzarelli.

Z kuchnią włoska nierozerwalnie wiąże się także oregano, czyli lebiodka pospolita. Jej liście są bardzo aromatyczne, orzeźwiające i lekko korzenne w smaku. To klasyczny dodatek do pizzy i spaghetti, a także różnych zup, sosów i mięs. Nasiona oregano najlepiej wysiewać późną wiosną lub nawet wczesnym latem.

Domowy zielnik w polskim stylu

Natomiast niezastąpionym dodatkiem do dań kuchni francuskiej, ale także i polskiej, jest tymianek. Charakteryzuje się wyrazistym aromatem i smakiem. Idealnie łączy się z różnymi rodzajami mięs: drobiem, jagnięciną, baraniną, a także z rybami i owocami morza. Wysiew nasion tymianku zaplanuj na przełom marca i kwietnia.

Domowy zielnik – sposób na aromatyczne napoje każdego dnia

Jeżeli uwielbiasz lemoniadę i desery, w twoim zielniku kuchennym nie może zabraknąć miętyszałwii melisy. Zioła te idealnie komponują się z zimnymi napojami, a także wszelkimi słodkościami. Świetnie sprawdzą się także jako przyprawa do sałatek, ale także dodatek do wielu mięs. Kiedy zasiać miętę, szałwię i melisę? Najlepiej na początku kwietnia.

Pielęgnacja ziół w doniczkach

Uprawa ziół w domu nie wymaga posiadania szerokiej wiedzy botanicznej ani wielkiego nakładu pracy. Należy je jedynie regularnie podlewać. Warto mieć świadomość, że przesuszoną bazylię czy miętę bardzo trudno odratować. Pamiętaj jednak, że ziemia powinna być stale wilgotna, ale nie mokra. Rośliny w domowym zielniku podlewaj wodą z kranu. Zostaw ją na kilka lub nawet kilkanaście godzin w konewce, gdyż zioła preferują wodę o temperaturze pokojowej.

Jak dbać o zielnik w domu?

Zioła jednoroczne zazwyczaj nie potrzebują nawożenia. Te wieloletnie warto zasilać nawozem opartym o składniki naturalne – nie częściej niż co dwa tygodnie. Pamiętaj o regularnym obskubywaniu ziół – umożliwia to równomierny wzrost rośliny i pobudza do wypuszczania nowych pędów.

Jak widzisz, pielęgnacja ziół w doniczkach wcale nie jest trudna. Domowy ogródek na parapecie, oprócz praktycznych zastosowań, może pełnić funkcję estetyczną i być niesamowitą ozdobą pomieszczenia. Wprowadź w życie nasze podpowiedzi i ciesz się wspaniałym zielnikiem w kuchni lub na balkonie!

Domowy zielnik w pigułce

  • Bazylia – nasiona bazylii wysiewamy w warunkach domowych na przełomie marca i kwietnia, sprawdzi się jako dodatek do zup, omletów, sałatek, potraw z makaronu, pizzy, dań w stylu włoskim.
  • Oregano – siejemy w kwietniu lub marcu, idealne jako przyprawa do spaghetti, pizzy, grzanek i zapiekanek. Suszone sprawdzi się do sosów i dipów, owoców morza i serów. Często sosowane w daniach kuchni włoskiej i hiszpańskiej.
  • Tymianek – wysiewamy od kwietnia do maja. Popularny w kuchni francuskiej i włoskiej. Dodaje aromatu zupom, daniom mięsnym i rybom. Można nim przyprawiać sery i ciężkostrawne potrawy, a także tradycyjną pizzę.
  • Mięta – najlepiej siać na wiosnę. Idealnie pasuje do deserów, np. lodów, sorbetów i ciast. To popularny dodatek do lemoniady oraz znanych drinków.
  • Melisa – siejemy wiosną, najlepiej na początku kwietnia. Ze względu na lekko cytrusowy posmak pasuje do koktajli, smoothie, sorbetów i sałatek.
  • Szałwia – czas na szałwię przypada wiosną. Ponieważ ułatwia trawienie, często wybierana jest jako przyprawa do mięs.

Domowy zielnik – od czego zacząć?

Jeśli chcesz zacząć prowadzić domowy zielnik, warto odpowiednio się przygotować. Jeśli planujesz posadzić zioła na balkonie, niezbędna może okazać się odpowiednio duża skrzynka balkonowa, czy solidny uchwyt do skrzynki balkonowej.

Domowy zielnik to sposób na świeże zioła w zasięgu ręki. Zachęcamy do prowadzenia własnego zielnika na potrzeby swojej kuchni. Jeśli jednak domowa uprawa to nie Twoja bajka, bez obaw – świeże zioła pełne aromatu znajdziesz w naszym sklepie internetowym Carrefour.pl.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu