Ziemniaki kojarzą się z tradycyjnym polskim obiadem. Doskonale smakują zarówno gotowane, podawane ze świeżym koperkiem, cięte w plastry i smażone oraz pieczone w piekarniku. Wiosną i latem rekordy popularności biją jednak ziemniaki z grilla. Sprawdź nasze propozycje na ziemniaki rusztu!
Ziemniaki to skarbnica minerałów (przede wszystkim potasu, ale też fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu i jodu), witamin (C i z grupy B) i folianów. Zawierają także spore ilości błonnika pokarmowego poprawiającego perystaltykę jelit, ułatwiającego trawienie i zapewniającego uczucie sytości na długo.
Często pojawiającym się pytaniem w kontekście odżywiania jest: czy ziemniaki tuczą? Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki nie są wysokokaloryczne – porcja 100 g zawiera 73 kcal.[1]
Grillowane ziemniaki pysznie smakują solo oraz jako dodatek do innych potraw. Możesz piec je bezpośrednio na ruszcie – pokrojone w grubsze plastry lub w całości – oraz między rozżarzonymi węgielkami.
Popularne wśród Polaków jest także przygotowywanie pieczonych ziemniaków z grilla w folii, np. nadziewanych masłem czosnkowym. Sprawdź nasz przepis na kurczaka w marynacie z grillowanymi ziemniakami i świeżą sałatką. Odnajdziesz w nim sprawdzony sposób na pyszne i proste w przygotowaniu faszerowane ziemniaczki z grilla.
Ziemniaki z grilla zyskują fantastyczny smak i aromat dzięki świeżym ziołom – warto sięgnąć po majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, koperek i natkę pietruszki. Możesz wykorzystać także gotową przyprawę do ziemniaków na grilla oraz czosnek, curry czy kumin. Na kilka godzin przed rozpoczęciem grillowania warto zamarynować ziemniaki w przyprawach, oliwie z oliwek i odrobinie soku z cytryny. Jeżeli wolisz ostrzejsze smaki – postaw na pieprz cayenne, chilli czy kurkumę.
Ziemniaki mogą być świetnym dopełnieniem mięsnych dań z grilla. Doskonałym przykładem jest karkówka z grilla marynowana w miodzie, podana z grillowanymi ziemniakami. Jeśli zależy ci na szybkim przygotowaniu pysznego dania, gotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie przez 6-7 minut, odcedź i dopiero wówczas piecz na rozgrzanym ruszcie. Taki sposób znacznie usprawnia przygotowanie grillowanych warzyw.
Jeżeli lubisz oryginalne smaki, postaw na połączenie ryby ze słodkimi ziemniakami i przygotuj grillowanego pstrąga w ziołach z chipsami z batatów.
Idealnym dodatkiem do mięs i ryb z grilla jest sałatka ziemniaczana. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie ugotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych i oczywiście samych ziemniaków. Składniki pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj musztardę i majonez. Jeśli zależy ci na przygotowaniu sałatki w wersji fit, majonez zamień na jogurt naturalny. Podczas grillowania na świeżym powietrzu świetnie sprawdzą się też inne lekkie sałatki – sprawdź nasze propozycje!
Do różnorodnych dań z rusztu doskonale pasują także młode zapiekane ziemniaczki, np. z kapustą i boczkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż liście kapusty, ugotowane ziemniaki, kapustę i podsmażone dodatki: czosnek, cebulę i boczek. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez ok. 30 minut. Podane z koperkiem i maślanką smakują wybornie i dobrze komponują się z grillowaną kiełbaską czy stekiem.
Ziemniaki są idealne do pieczenia na grillu, ale świetnie sprawdzają się także jako dodatek do dań z rusztu. Pasują do potraw mięsnych i rybnych, a także do innych warzyw. Mogą występować w całości, pokrojone w plastry, a także w formie frytek – wszystko zależy od ciebie i twoich gości!
[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-ziemniaki-tucza/
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies