Grillowane warzywa mogą stanowić danie główne lub służyć jako dodatek. Dostarczają wielu składników odżywczych i zapewniają energię na długie godziny. Jakie warzywa świetnie sprawdzą się na grillu? Jak je przygotować? Przedstawiamy kilka pomysłów na sprawdzone przepisy z grillowanymi warzywami w roli głównej!
Na ruszcie odnajdzie się wiele warzyw. Grillowana cukinia, papryka, bakłażan smakują wybornie i mogą być wspaniałym urozmaiceniem posiłków z rusztu. Należy wspomnieć również o grillowanych ziemniakach, które stwarzają wręcz nieograniczone możliwości kulinarne. Warzywa na grilla to także kukurydza w kolbach, marchew, szparagi, kalafior i brokuły.
Warto wspomnieć, że na grilla nadają się także owoce, np. ananasy, awokado, banany, brzoskwinie gruszki czy jabłka – mogą być one świetnym dopełnieniem klasycznych dań z rusztu. Podając domownikom i gościom grillowane owoce, z pewnością miło ich zaskoczysz.
Grillowane warzywa to prawdziwy rarytas, o ile odpowiednio je przygotujesz. Chcesz nadać im wyjątkowego smaku?
Zamarynuj je przed pieczeniem. Jeżeli wolisz delikatne potrawy – przyrządź marynatę z oliwy z oliwek, natki pietruszki, odrobiny soli i pieprzu. Jeśli jednak przepadasz za ostrzejszymi smakami – postaw na marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czerwonego pieprzu i chilli.
Jeżeli nie chcesz przygotowywać marynaty lub po prostu nie masz na to czasu – posyp warzywa wybranymi ziołami i upiecz je na ruszcie. Możesz obgotować je wcześniej w osolonej wodzie – dzięki temu znacznie skrócisz czas przyrządzania warzyw z grilla. Należy mieć również na uwadze, iż im większe kawałki warzyw położysz na ruszcie, tym dłużej będą się piekły.
Poszukujesz pomysłów na warzywa na grilla? Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Świetną propozycją pełnowartościowego dania jest sałatka z upieczonych na ruszcie warzyw. Grillowane papryka, cukinia, bakłażan, cebula i pomidory świetnie łączą się ze sobą. Warto dodać do nich jeszcze rukolę oraz świeże zioła, które dodatkowo urozmaicą smak dania. Przed podaniem sałatki, polej składniki oliwą z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i dobrze wymieszaj. Dodanie oliwy jest bardzo ważne, gdyż dzięki niej zwiększy się przyswajalność wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Sałatka z grillowanych warzyw to świetna alternatywa dla ciężkich dań z rusztu. Jest zdrowa i pożywna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu.
Na grillu idealnie odnajduje się kukurydza w kolbach. Jej przygotowanie jest bajecznie proste – wystarczy zawinąć ją folią aluminiową i piec na grillu przez ok. 30 minut. Następnie możesz posypać ją solą i koperkiem oraz polać masłem. Grillowana kukurydza może być także składnikiem szaszłyków z karkówką. Jeśli unikasz mięsa, możesz zamienić je na jakiekolwiek warzywo, np. grillowaną marchewkę czy pomidora lub wege zamienniki mięsa.
Ciekawą propozycją na obiad z rusztu są także wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą, podane z wegańskim sosem barbecue. To istna bomba witaminowa i energetyczna, która z pewnością zasmakują nie tylko wegetarianom i weganom.
Jak już wspominaliśmy, na ruszcie warto położyć również szparagi. Grillowane szparagi z cytryną i miętą oraz grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh to wspaniały pomysł na przekąskę na świeżym powietrzu. Sprawdź, dlaczego warto jeść szparagi!
Kolejną świetną opcją na grilla jest włożenie ziemniaków między rozżarzone węgielki lub pieczenie ich bezpośrednio na ruszcie – w całości lub pokrojone w grube plastry. Możesz również zrobić w warzywach delikatne nacięcia i wypełnić je masłem czosnkowym. Tak przygotowane ziemniaki owiń folią aluminiową i piecz na ruszcie. Grillowane ziemniaki świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami, dipami, ale także innymi warzywami oraz mięsem.
Na ruszcie warto ułożyć także ćwiartki kalafiora posypanego curry oraz obgotowaną marchewkę polaną mieszanką oliwy z oliwek, soku z cytryny i chilli.
Komponując grillowe menu, nie zapomnij o zdrowych i sycących brokułach. Przygotuj grillowane brokuły z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii. Przyrządzenie tej sałatki nie zajmie więcej niż 20 minut, a dostarczy wielu witamin i innych składników odżywczych. Jeśli uwielbiasz opiekane kartofelki, sprawdź inne niezwykle smaczne pomysły na ziemniaki z grilla!
Warzywa z grilla to fantastyczny pomysł na wiosenny lub letni posiłek dla wegetarian, wegan, ale i osób jedzących mięso na co dzień. Grillowane cukinia, papryka, marchewka – odpowiednio przygotowane i upieczone – smakują wybornie, a do tego są zdrowe i pożywne. Wypróbuj nasze sprawdzone pomysły na grilla i zasmakuj w warzywach z rusztu!
Po więcej kulinarnych pomysłów zapraszamy do naszej sekcji z inspirującymi przepisami.Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies