Wiosenno-letni sezon to idealny czas na przygotowywanie potraw z grilla, które najlepiej smakują serwowane prosto z rusztu i na świeżym powietrzu. Aby zaskoczyć domowników lub gości wyjątkowym smakiem i soczystością mięs, warto nie tylko wcześniej je zamarynować, ale także połączyć z warzywami lub owocami. Jak zrobić szaszłyki warzywne na grilla, a jak mięsne?
Delikatne, kruche mięso przełożone chrupiącymi warzywami – szaszłyki to danie, które nie tylko doskonale się prezentuje, ale także zachwyca złożonym smakiem. Na jednym szpikulcu można zmieścić sporo pokrojonych w kostkę składników, które w trakcie grillowania przechodzą nawzajem swoimi aromatami, tworząc na koniec jedną spójną całość pod wszelkimi względami. Aby kawałki drobiu, wołowiny czy jagnięciny zachowały soczystość i nabrały aromatu, warto je zamarynować na co najmniej kilka godzin przed położeniem pieczeniem. Jak przygotować szaszłyki na grilla? Przede wszystkim zaczynając od wyboru składników i marynaty.
Najlepszym sposobem na uzyskanie soczystego i kruchego mięsa z grilla jest jego zamarynowanie. Niewielkie kawałki drobiowe już po 2–3 godzinach w marynacie stają się jeszcze bardziej miękkie i aromatyczne. Większe sztuki wołowe czy wieprzowe najlepiej będą smakowały po co najmniej 24 godzinach leżenia w zalewie. Jeśli przygotowujesz samodzielnie marynatę, możesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów.
Marynata powinna zawierać wspomagający wnikanie innych dodatków tłuszcz (olej, oliwa), kwaśny dodatek zmiękczający mięso (ocet, sok cytrynowy), przyprawy oraz balansujące smak sól i cukier.
Ogromną zaletą warzywnych szaszłyków jest to, że można je spożywać zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do smażonych czy pieczonych mięs. Ponadto nabite na patyk warzywa można przygotować na różne sposoby – upiec na patelni, w piekarniku albo wrzucić na rozgrzany ruszt. Jak zrobić szaszłyki warzywne na grilla, by pozostały soczyste i chrupiące? Jest na to sprawdzony sposób:
Zamarynowany kurczak z grilla smakuje wyśmienicie – wierzch mięsa nabiera złocistej barwy, a środek pozostaje miękki i soczysty. To delikatne mięso drobiowe można przyrządzić na różne sposoby i nabić na patyczki z przeróżnymi dodatkami, nawet słodkimi. Najlepsze szaszłyki z kurczaka zachwycają wyważonym smakiem podkreślonym aromatycznymi nutami. Jak przygotować szaszłyki na grilla? Co najlepiej pasuje do filetów lub udek drobiowych?
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies