Jak zrobić szaszłyki na grilla – warzywne lub mięsne?

Wiosenno-letni sezon to idealny czas na przygotowywanie potraw z grilla, które najlepiej smakują serwowane prosto z rusztu i na świeżym powietrzu. Aby zaskoczyć domowników lub gości wyjątkowym smakiem i soczystością mięs, warto nie tylko wcześniej je zamarynować, ale także połączyć z warzywami lub owocami. Jak zrobić szaszłyki warzywne na grilla, a jak mięsne?Jak zrobić szaszłyki na grilla

Szaszłyki – świetny pomysł na smaczny obiad

Delikatne, kruche mięso przełożone chrupiącymi warzywami – szaszłyki to danie, które nie tylko doskonale się prezentuje, ale także zachwyca złożonym smakiem. Na jednym szpikulcu można zmieścić sporo pokrojonych w kostkę składników, które w trakcie grillowania przechodzą nawzajem swoimi aromatami, tworząc na koniec jedną spójną całość pod wszelkimi względami. Aby kawałki drobiu, wołowiny czy jagnięciny zachowały soczystość i nabrały aromatu, warto je zamarynować na co najmniej kilka godzin przed położeniem pieczeniem. Jak przygotować szaszłyki na grilla? Przede wszystkim zaczynając od wyboru składników i marynaty.

Czy marynowanie jest konieczne?

Najlepszym sposobem na uzyskanie soczystego i kruchego mięsa z grilla jest jego zamarynowanie. Niewielkie kawałki drobiowe już po 2–3 godzinach w marynacie stają się jeszcze bardziej miękkie i aromatyczne. Większe sztuki wołowe czy wieprzowe najlepiej będą smakowały po co najmniej 24 godzinach leżenia w zalewie. Jeśli przygotowujesz samodzielnie marynatę, możesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów.

Marynata powinna zawierać wspomagający wnikanie innych dodatków tłuszcz (olej, oliwa), kwaśny dodatek zmiękczający mięso (ocet, sok cytrynowy), przyprawy oraz balansujące smak sól i cukier.

Jak zrobić szaszłyki warzywne na grilla?

Ogromną zaletą warzywnych szaszłyków jest to, że można je spożywać zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do smażonych czy pieczonych mięs. Ponadto nabite na patyk warzywa można przygotować na różne sposoby – upiec na patelni, w piekarniku albo wrzucić na rozgrzany ruszt. Jak zrobić szaszłyki warzywne na grilla, by pozostały soczyste i chrupiące? Jest na to sprawdzony sposób:

  1. Na początek warto przygotować marynatę, żeby zdążyła się trochę przegryźć. Wystarczy połączyć ulubione przyprawy (tymianek, czerwona mielona papryka, zmiażdżony ząbek czosnku, chili, rozmaryn itd.), z olejem roślinnym oraz odrobiną miodu i soku cytrynowego.
  2. Wybrane warzywa należy umyć, obrać, i podzielić na mniej więcej równe kawałki. Warto przy tym pamiętać, by miękkie warzywa (bakłażan) pokroić nieco grubiej, wówczas się nie rozpadną w trakcie pieczenia. Do szaszłyków warzywnych doskonale nadają się kolorowe papryki, cukinia, niewielkie pieczarki, cebula, pomidorki koktajlowe, grubsze plastry kukurydzy, główki szparagów.
  3. Aby szaszłyki nabrały więcej smaku, zaraz po nabiciu na patyczki należy je obtoczyć lub posmarować przygotowaną wcześniej marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Zamarynowane danie można wykładać na grilla, zapiekać w dobrze rozgrzanym piekarniku (190°C) lub podsmażać.
  5. Gotowe szaszłyki warzywne można podawać solo, ze świeżą sałatką lub jako dodatek do mięs. Doskonałym dopełnieniem potrawy są ketchup, musztarda oraz różnorodne sosy jogurtowe lub majonezowe.

Jak robić szaszłyki na grilla z kurczaka?

Zamarynowany kurczak z grilla smakuje wyśmienicie – wierzch mięsa nabiera złocistej barwy, a środek pozostaje miękki i soczysty. To delikatne mięso drobiowe można przyrządzić na różne sposoby i nabić na patyczki z przeróżnymi dodatkami, nawet słodkimi. Najlepsze szaszłyki z kurczaka zachwycają wyważonym smakiem podkreślonym aromatycznymi nutami. Jak przygotować szaszłyki na grilla? Co najlepiej pasuje do filetów lub udek drobiowych?

  • Najprostszym sposobem jest naprzemienne nabijanie zamarynowanego mięsa z wybranymi warzywami, np. czerwoną cebulą i kolorową papryką, pokrojoną w grubą kostkę. Gotowe szaszłyki przed smażeniem warto posmarować odrobiną oleju i oprószyć ulubionymi przyprawami.
  • Dobrym pomysłem na smaczne szaszłyki jest owinięcie niektórych kawałków kurczaka cieniutko krojonym wędzonym boczkiem, który nie tylko sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste, ale i całe danie nabierze wyjątkowego aromatu.
  • Szaszłyki drobiowe można przygotować również na słodko, np. z dodatkiem świeżego ananasa pokrojonego w dużą kostkę, plastrów ugotowanej kukurydzy lub połówek brzoskwini z puszki. Wówczas do mięsa warto użyć marynaty jogurtowej z dodatkiem soku cytrynowego i przyprawy do kurczaka.
  • Doskonałym dodatkiem do szaszłyków warzywno-mięsnych są wędzone, suszone śliwki węgierki owinięte cienko skrojonym boczkiem. W czasie pieczenia na ruszcie lub piekarniku nadadzą potrawie charakterystycznego dymnego zapachu i subtelnie słodkiego smaku.
  • Smacznym pomysłem na zaskoczenie gości jest podanie im szaszłyków składających się z kilku nabitych na patyk roladek. Rozbite i pokrojone w paski filety wystarczy zrolować, np. z pomidorami w oliwie, plastrami szynki parmeńskiej, boczkiem, cebulą albo świeżym szpinakiem. Gotowe ślimaczki nabij na pręty i grilluj tak samo jak zwykłe szaszłyki. Życzymy smacznego!
 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu