Camembert czy halloumi – jakie sery nadają się na grilla? Jak je grillować?

Nadeszła wiosna, a wraz z nią rozpoczęło się ukochane przez wielu z nas grillowanie. Co warto wrzucić na ruszt oprócz tradycyjnych kiełbasek i warzyw? Na ruszcie świetnie sprawdzą się… sery! Zobacz, jakie sery są idealne na grilla i jak je przyrządzić.

Jaki ser najlepszy na grilla?

Co na grilla? Ser!

Smaczną i pożywną alternatywą dla mięs z rusztu mogą być różnego rodzaju sery. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas wegeteriańskiego grillowania, ale także, gdy chcesz rozszerzyć menu o inne, oryginalne posiłki. Ser przypieczony na ruszcie sprawdzi się znakomicie jako danie główne, ale również jako dodatek do mięs, warzyw i owoców. Jaki ser na grilla wybrać? Wszystko zależy oczywiście od indywidualnych preferencji smakowych. Sprawdź nasze propozycje, może któraś przypadnie ci do gustu!

Jaki ser na grilla będzie najlepszy?

Jakie sery nadają się na grilla? Doskonałą propozycją jest cypryjski halloumi, francuski camembert, a także polski oscypek. Warto zaznaczyć, że na ruszcie możesz przyrządzić praktycznie wszystkie sery – sekret tkwi w dobraniu odpowiedniej metody grillowania.

Jak grillować ser – halloumi i nie tylko?

Sery miękkie, takie jak gouda, ementaler, cheddar czy sery pleśniowe, należy owinąć folią aluminiową i ułożyć na tackach. W przeciwnym razie szybko się stopią, oblepią ruszt, a część spłynie na rozżarzone węgielki. Dobrym rozwiązaniem jest także grillowanie serów na pieczywie, tortillach lub warzywach.

A jak grillować halloumi? Sery o bardziej zwartej konsystencji, takie jak oscypek czy halloumi można piec bezpośrednio na grillu. Ich skorupka pięknie się przyrumieni, a płynna zawartość pozostanie w środku.

Sery z powodzeniem przyrządzisz na wszystkich rodzajach grilla: węglowy, gazowy i elektryczny. Każdy z nich umożliwi ci przygotowanie pysznego camemberta czy halloumi – pamiętaj, że grillowane sery najlepiej smakują wtedy, gdy są ciepłe! Musisz wiedzieć, że sery grillują się krócej niż mięso, dlatego nie należy przetrzymywać ich na ruszcie.

Ser na grilla – jak przyrządzić? Przepisy z serem w roli głównej

Jak grillować ser halloumi i z czym go podawać?

Najpopularniejszym serem na grilla jest halloumi. Na ruszcie nie topi się, ale ładnie rumieni, zachowując przy tym swój pierwotny kształt. Posiada charakterystyczny słony smak – dobrze zgrywa się z warzywami, zarówno surowymi, jak i podanymi na ciepło, np. cukinią czy bakłażanem. Z czym podawać grillowany ser halloumi? Wspaniale smakuje w połączeniu z batatami, prażoną ciecierzycą i rukolą, a także z pestkami granata, roszponką i hummusem. Ser ten z powodzeniem wykorzystasz również jako zamiennik mięsa w burgerze. Z jego pomocą stworzysz również oryginalne grillowane szaszłyki z kiełbasy z serem halloumi, pomidorkami koktajlowymi i cukinią. Jeżeli nie jesz mięsa, możesz przygotować warzywno-serowy szaszłyk, bez dodatku kiełbasy.

Jak grillować camembert?

Jeśli ty i twoi goście uwielbiacie sery pleśniowe, umieść na grillu camembert. Doskonale komponuje się on z dżemami i konfiturami z żurawiny – połączenie wytrawnego smaku sera camemberta z grilla ze słodko-kwaśnymi nutami owoców to propozycja, obok której trudno przejść obojętnie. Ser ten będzie smakował obłędnie również wtedy, gdy polejesz go salsą z ostrej i słodkiej papryki, z dodatkiem cytryny, bazylii i ulubionych przypraw, a także z salsą z suszonych pomidorów, kaparów i szalotki. Poszukujesz innych przepisów na przekąski na grilla? Zaskocz swoich gości, przygotowując wyjątkowo smaczne grillowane kanapki z pieczoną piersią z indyka, camembertem, żurawiną i roszponką.

Już wiesz, jaki ser na grilla wpisze się w Twoje gusta. Smacznego!

Jak widać, nie tylko mięso odnajdzie się świetnie na ruszcie. Również sery: halloumi czy camembert idealnie sprawdzą się na grillu. Urozmaicą barbecue – zarówno podane jako samodzielne danie, jak i dodatek do warzyw, mięs czy owoców. Nietypowe połączenia smaków z pewnością zaskoczą gości i sprawią, że na długo zapamiętają oni twoje przyjęcie przy grillu. Wykorzystaj nasze pomysły na grillowany camembert lub ser halloumi. Na pewno urozmaicą grillowe menu.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu