Camembert czy halloumi – jakie sery nadają się na grilla? Jak je grillować?

Nadeszła wiosna, a wraz z nią rozpoczęło się ukochane przez wielu z nas grillowanie. Co warto wrzucić na ruszt oprócz tradycyjnych kiełbasek i warzyw? Na ruszcie świetnie sprawdzą się… sery! Zobacz, jakie sery są idealne na grilla i jak je przyrządzić.

Jaki ser najlepszy na grilla?

Co na grilla? Ser!

Smaczną i pożywną alternatywą dla mięs z rusztu mogą być różnego rodzaju sery. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas wegeteriańskiego grillowania, ale także, gdy chcesz rozszerzyć menu o inne, oryginalne posiłki. Ser przypieczony na ruszcie sprawdzi się znakomicie jako danie główne, ale również jako dodatek do mięs, warzyw i owoców.

Jaki ser na grilla?

Jakie sery nadają się na grilla? Doskonałą propozycją jest cypryjski halloumi, francuski camembert, a także polski oscypek. Warto zaznaczyć, że na ruszcie możesz przyrządzić praktycznie wszystkie sery – sekret tkwi w dobraniu odpowiedniej metody grillowania.

Jak grillować ser?

Sery miękkie, takie jak gouda, ementaler, cheddar czy sery pleśniowe, należy owinąć folią aluminiową i ułożyć na tackach. W przeciwnym razie szybko się stopią, oblepią ruszt, a część spłynie na rozżarzone węgielki. Dobrym rozwiązaniem jest także grillowanie serów na pieczywie, tortillach lub warzywach.

A jak grillować halloumi? Sery o bardziej zwartej konsystencji, takie jak oscypek czy halloumi można piec bezpośrednio na grillu. Ich skorupka pięknie się przyrumieni, a płynna zawartość pozostanie w środku.

Sery z powodzeniem przyrządzisz na wszystkich rodzajach grilla: węglowy, gazowy i elektryczny. Każdy z nich umożliwi ci przygotowanie pysznego camemberta czy halloumi – pamiętaj, że grillowane sery najlepiej smakują wtedy, gdy są ciepłe! Musisz wiedzieć, że sery grillują się krócej niż mięso, dlatego nie należy przetrzymywać ich na ruszcie.

Ser na grilla – jak przyrządzić? Przepisy z serem w roli głównej

Jak grillować ser halloumi?

Najpopularniejszym serem na grilla jest halloumi. Na ruszcie nie topi się, ale ładnie rumieni, zachowując przy tym swój pierwotny kształt. Posiada charakterystyczny słony smak – dobrze zgrywa się z warzywami, zarówno surowymi, jak i podanymi na ciepło, np. cukinią czy bakłażanem. Grillowany ser halloumi wspaniale smakuje w połączeniu z batatami, prażoną ciecierzycą i rukolą, a także z pestkami granata, roszponką i hummusem. Ser ten także z powodzeniem wykorzystasz jako zamiennik mięsa w burgerze. Z jego pomocą stworzysz również oryginalne grillowane szaszłyki z kiełbasy z serem halloumi, pomidorkami koktajlowymi i cukinią. Jeżeli nie jesz mięsa, możesz przygotować warzywno-serowy szaszłyk, bez dodatku kiełbasy.

Jak grillować camembert?

Jeśli ty i twoi goście uwielbiacie sery pleśniowe, umieść na grillu camembert. Doskonale komponuje się on z dżemami i konfiturami z żurawiny – połączenie wytrawnego smaku camemberta ze słodko-kwaśnymi nutami owoców to propozycja, obok której trudno przejść obojętnie. Ser ten będzie smakował obłędnie również wtedy, gdy polejesz go salsą z ostrej i słodkiej papryki, z dodatkiem cytryny, bazylii i ulubionych przypraw, a także z salsą z suszonych pomidorów, kaparów i szalotki. Poszukujesz innych przepisów na przekąski na grilla? Zaskocz swoich gości, przygotowując wyjątkowo smaczne grillowane kanapki z pieczoną piersią z indyka, camembertem, żurawiną i roszponką.

Już wiesz, jaki ser na grilla wpisze się w Twoje gusta. Smacznego!

Jak widać, nie tylko mięso odnajdzie się świetnie na ruszcie. Również sery: halloumi czy camembert idealnie sprawdzą się na grillu. Urozmaicą barbecue – zarówno podane jako samodzielne danie, jak i dodatek do warzyw, mięs czy owoców. Nietypowe połączenia smaków z pewnością zaskoczą gości i sprawią, że na długo zapamiętają oni twoje przyjęcie przy grillu.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu