Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?

Karkówka to jedno z najbardziej ulubionych w Polsce mięs trafiających na grilla. Niegrube plastry wystarczy położyć na rozgrzanym ruszcie, by już po kilku minutach cieszyć się aromatycznym, miękkim i soczystym daniem o przyjemnym, dymnym aromacie. Jakie dodatki najlepiej pasują do takiego mięsa? Jak zamarynować karkówkę na grilla? Sprawdzamy!Jak zamarynować karkówkę na grilla

Czym jest karkówka?

Wieprzowa karkówka to część półtuszy otrzymywana z odcinka szyjnego, który znajduje się przy kręgach. Mięso charakteryzuje się przerostami tłuszczu, dzięki czemu podczas smażenia lub grillowania zachowuje swoją soczystość. Aby jej smak i aromat był jeszcze lepszy, a poszczególne kawałki jak najbardziej delikatne, plastry karkówki warto odpowiednio wcześniej natrzeć mieszanką ziół. Jak przyprawić karkówkę na grilla lub patelnię? Można to zrobić na wiele sposobów, dodając takie składniki, by mięso było pikantne, intensywnie paprykowe albo z subtelną nutką słodyczy.

Przygotowanie karkówki na grilla

Zanim jednak pyszne mięso trafi na ruszt, należy wcześniej je odpowiednio obrobić i podzielić. Jak przygotować karkówkę na grilla? Przede wszystkim, podczas zakupów, należy wybrać odpowiedni kawałek. Warto przy tym wiedzieć, że największa i najchudsza karkówka wcale nie znaczy najsmaczniejsza.

Lepiej sięgać po mniejsze sztuki, ponieważ jest bardziej prawdopodobne, że zwierzę było młode, a co za tym idzie – porcja karkówki wciąż ma w sobie delikatność i subtelniejszy aromat. O świeżości decyduje m.in. kolor przerostów tłuszczu (jasny i jednorodny), jednolity kolor mięsa bez sinych plam czy nalotu oraz delikatnie słodkawy zapach. Kolejnym etapem jest podzielenie karkówki na porcje – po oczyszczeniu z ewentualnych błon czy twardszych elementów mięsa nie należy kroić zbyt cienko, ponieważ w trakcie smażenia straci całą soczystość.

Jak zamarynować karkówkę na grilla?

Wieprzowina to mięso, które najlepiej smakuje po odpowiednio długim trzymaniu w marynacie, dzięki czemu nabiera nie tylko kruchości i soczystości, ale również przenika unikalnym smakiem przypraw. Natarcie plastrów tuż przed ułożeniem na ruszcie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, ponieważ w trakcie grillowania wszelkie dodatki zamiast wchłonąć się w mięso, ulegną przypaleniu lub odpadną.

Jak zamarynować karkówkę na grilla tak, by zachwyciła domowników i gości idealnym smakiem oraz odpowiednią miękkością? W sklepach można kupić gotowe marynaty do mięs w proszku lub płynie zawierające zioła i przyprawy dobrane w idealnych proporcjach. Warto jednak zrobić taką marynatę samemu, co daje możliwość przygotowania potrawy dokładnie o takim smaku, jaki wszystkim najbardziej odpowiada.

Karkówka na grilla – jak przyprawić?

Przygotowując marynatę, można skorzystać z przyprawy do karkówki lub zrobić taką mieszankę zgodnie z własnymi upodobaniami. Połączenie ze sobą kilku składników wcale nie jest skomplikowane, jednak warto pamiętać, że w marynacie powinny znajdować się nie tylko składniki wpływające nie tylko na smak, ale również i soczystość gotowej potrawy.

Klasyczna marynata zawiera zazwyczaj:

  • Olej lub oliwę z oliwek, która równomiernie otacza mięso wraz z przyprawami, umożliwiając lepsze wniknięcie smaku do środka. Ponadto dodanie tłuszczu do marynaty umożliwia potem grillowanie czy smażenie „na sucho”.
  • Element kwaśny (ocet winny, sok z cytryny, woda spod ogórków kwaszonych), który wpływa na kruszenie, czyli mięknięcie, karkówki. Kwaśnych dodatków należy dolewać bardzo niewiele, ponieważ w dużym stopniu wpływają na ostateczny smak dania.
  • Sól i cukier, które mogą być zastąpione sosem sojowym, miodem czy syropem klonowym. Dodając te składniki do marynaty, należy je dokładnie rozpuścić w płynie ponieważ, gdy opadną na dno naczynia, nie wnikną równomiernie w mięso.
  • Warzywa – najczęściej cebula i czosnek.
  • Zioła i przyprawy dodawane w zależności od rodzaju marynaty.

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, dokładnie natrzeć nim plastry karkówki, a następnie odstawić do lodówki najlepiej na dobę, mieszając i przewracając mięso od czasu do czasu.

Karkówka na grilla – przepis na najlepsze marynaty

Teraz, gdy już wiesz, jak przyprawić karkówkę na grilla, warto dokonać wyboru odpowiedniej marynaty, ponieważ w zależności od wyboru karkówka może być intensywnie pikantna, łagodnie paprykowa, subtelnie kwaśna lub ostro-słodka. Do najpopularniejszych marynat można zaliczyć poniższe przepisy – każda z nich zawiera sól, cukier oraz olej lub oliwę:

  • Karkówka marynowana w czerwonym winie z dodatkiem czosnku, delikatnej oliwy z oliwek, chili i kolorowych papryk. Wino pozostawia na mięsie nie tylko delikatną glazurę, ale również subtelny, owocowy posmak.
  • Przyjemnie pikantna marynata z dodatkiem ostrej musztardy z kilkoma kroplami soku cytrynowego, przełamana odrobiną miodu to prawdziwie trafiony smak, który może posmakować nawet najbardziej wybrednym wielbicielom potraw grillowanych. W przepisach często dodawana jest niewielka ilość keczupu, nadającego mięsu intensywniejszej barwy.
  • Marynata pomidorowo-czosnkowa z dodatkiem czerwonej cebuli, koncentratu pomidorowego, czosnku, wędzonej ostrej papryki i wybranych ziół. Nie tylko nada karkówce intensywny kolor, ale i słodko-pikantny smak. Smacznego!
 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu