Karkówka to jedno z najbardziej ulubionych w Polsce mięs trafiających na grilla. Niegrube plastry wystarczy położyć na rozgrzanym ruszcie, by już po kilku minutach cieszyć się aromatycznym, miękkim i soczystym daniem o przyjemnym, dymnym aromacie. Jakie dodatki najlepiej pasują do takiego mięsa? Jak zamarynować karkówkę na grilla? Sprawdzamy!
Wieprzowa karkówka to część półtuszy otrzymywana z odcinka szyjnego, który znajduje się przy kręgach. Mięso charakteryzuje się przerostami tłuszczu, dzięki czemu podczas smażenia lub grillowania zachowuje swoją soczystość. Aby jej smak i aromat był jeszcze lepszy, a poszczególne kawałki jak najbardziej delikatne, plastry karkówki warto odpowiednio wcześniej natrzeć mieszanką ziół. Jak przyprawić karkówkę na grilla lub patelnię? Można to zrobić na wiele sposobów, dodając takie składniki, by mięso było pikantne, intensywnie paprykowe albo z subtelną nutką słodyczy.
Zanim jednak pyszne mięso trafi na ruszt, należy wcześniej je odpowiednio obrobić i podzielić. Jak przygotować karkówkę na grilla? Przede wszystkim, podczas zakupów, należy wybrać odpowiedni kawałek. Warto przy tym wiedzieć, że największa i najchudsza karkówka wcale nie znaczy najsmaczniejsza.
Lepiej sięgać po mniejsze sztuki, ponieważ jest bardziej prawdopodobne, że zwierzę było młode, a co za tym idzie – porcja karkówki wciąż ma w sobie delikatność i subtelniejszy aromat. O świeżości decyduje m.in. kolor przerostów tłuszczu (jasny i jednorodny), jednolity kolor mięsa bez sinych plam czy nalotu oraz delikatnie słodkawy zapach. Kolejnym etapem jest podzielenie karkówki na porcje – po oczyszczeniu z ewentualnych błon czy twardszych elementów mięsa nie należy kroić zbyt cienko, ponieważ w trakcie smażenia straci całą soczystość.
Wieprzowina to mięso, które najlepiej smakuje po odpowiednio długim trzymaniu w marynacie, dzięki czemu nabiera nie tylko kruchości i soczystości, ale również przenika unikalnym smakiem przypraw. Natarcie plastrów tuż przed ułożeniem na ruszcie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, ponieważ w trakcie grillowania wszelkie dodatki zamiast wchłonąć się w mięso, ulegną przypaleniu lub odpadną.
Jak zamarynować karkówkę na grilla tak, by zachwyciła domowników i gości idealnym smakiem oraz odpowiednią miękkością? W sklepach można kupić gotowe marynaty do mięs w proszku lub płynie zawierające zioła i przyprawy dobrane w idealnych proporcjach. Warto jednak zrobić taką marynatę samemu, co daje możliwość przygotowania potrawy dokładnie o takim smaku, jaki wszystkim najbardziej odpowiada.
Przygotowując marynatę, można skorzystać z przyprawy do karkówki lub zrobić taką mieszankę zgodnie z własnymi upodobaniami. Połączenie ze sobą kilku składników wcale nie jest skomplikowane, jednak warto pamiętać, że w marynacie powinny znajdować się nie tylko składniki wpływające nie tylko na smak, ale również i soczystość gotowej potrawy.
Klasyczna marynata zawiera zazwyczaj:
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, dokładnie natrzeć nim plastry karkówki, a następnie odstawić do lodówki najlepiej na dobę, mieszając i przewracając mięso od czasu do czasu.
Teraz, gdy już wiesz, jak przyprawić karkówkę na grilla, warto dokonać wyboru odpowiedniej marynaty, ponieważ w zależności od wyboru karkówka może być intensywnie pikantna, łagodnie paprykowa, subtelnie kwaśna lub ostro-słodka. Do najpopularniejszych marynat można zaliczyć poniższe przepisy – każda z nich zawiera sól, cukier oraz olej lub oliwę:
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies