Jak rozpalić grilla? Ile osób, tyle sprawdzonych sposobów! Pewnie każda osoba obecna na przyjęciu w ogrodzie ma własny przepis na to, jak szybko rozpalić grilla i z chęcią podzieli się tą wiedzą z osobą, która rzeczywiście tego grilla rozpala. Aby cieszyć się czasem z rodziną i przyjaciółmi przy pysznych daniach z grilla, trzeba znaleźć skuteczny sposób, jak rozpalać grilla, by wszystkie specjały zdążyły się dobrze upiec. Pora zatem przyjrzeć się najlepszym, sprawdzonym sposobom na rozpalanie grilla!
Zastanawiasz się, jak szybko rozpalić grilla? Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria, które faktycznie to ułatwią.
Co, oprócz grilla, przygotować, by nie tracić zbędnego czasu na rozpalanie? Oto kilka propozycji.
Wiesz już, czego potrzebujesz, aby grillowanie było udane. Czas przyjrzeć się temu, jak rozpalać grilla!
Jak rozpalić grilla z otwartym paleniskiem? Kiedy masz już wszystkie potrzebne rzeczy, czas przejść przez poszczególne etapy rozpalania grilla!
Czy te same etapy będą obowiązywać, gdy zastanawiasz się, jak rozpalić grilla bez podpałki?
Zasadniczo – tak! Zamiast podpałki ze sklepu możesz wykorzystać to, co masz pod ręką. Świetnie sprawdzi się kora drzewa, siano lub sucha trawa. Wystarczy, że włożysz je w stożek opisany w punkcie drugim, a kolejne kroki przeprowadzisz zgodnie z instrukcją.
Jak widać, różnica nie jest duża niezależnie od tego, czy rozpalamy grilla z rozpałką czy bez. Niektórzy sugerują, że jako podpałki można użyć chusteczek, bandaży, konopnego sznurka. Jednak znacznie lepiej sięgnąć po naturalne materiały, zwłaszcza, jeśli są pod ręką.
Mając do dyspozycji grill z pokrywą, sytuacja wygląda nieco inaczej. Pokrywa przyspieszy proces grillowania ulubionych potraw, jednak wymaga nieco innego podejścia do rozpalenia ognia.
Są dwie szkoły określające, jak rozpalić grilla z pokrywą:
Do wyboru są więc dwie opcje, z których możesz skorzystać. Osobom ceniącym tradycję lub rozpoczynającym dopiero grillowanie na grillu z pokrywą, sugerujemy skorzystać z lepiej znanej ścieżki.
Jeśli uznasz, że rozpalenie grilla – z podpałką czy bez – może być zbyt dużym wyzwaniem, zawsze możesz sięgnąć po grill elektryczny, który zaczyna podgrzewać pokarmy chwilę po tym, jak podłączymy go do prądu.
Który sposób wybrać? To zależy, jakie masz warunki w ogrodzie, jak szybko chcesz przygotować jedzenie i ile potraw planujesz grillować. Dobrze postawić na sprawdzone rozwiązanie, dzięki któremu skutecznie rozpalisz grilla!
Dla początkujących rozpalanie grilla może się wydawać trudnym wyzwaniem. Pamiętaj jednak, że z czasem nabiera się coraz większej wprawy. Jeśli będziesz często przygotowywać potrawy na grillu, nabierzesz doświadczenia i później będzie łatwiej! Gdy pierwszy raz zorganizujesz grilla w majówkę, pod koniec wakacji nie będziesz już zastanawiać się, jak szybko rozpalić grilla!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies