Co przygotować na grilla dla dzieci? Sprawdź!

Wiosna i lato to idealny czas na przygotowywania dań na świeżym powietrzu, np. w przydomowym ogrodzie. Zapach dochodzących na ruszcie kiełbasek, kromek chleba czy plastrów cebuli kusi wszystkich domowników bez względu na wiek. Poznaj najlepsze dania na grill dla dzieci. Przepisy są proste i zachęcają najmłodszych do spróbowania nowych smaków.Co na grilla dla dzieci?

Dania z grilla – smaczne i aromatyczne

Potrawy przyrządzane na wolnym ogniu to jeden z najstarszych sposobów na termiczną obróbkę żywności, jakie wymyślił człowiek. Dużą zaletą grillowanych dań jest nie tylko wyjątkowy aromat i smak, ale przede wszystkim możliwość przygotowania posiłku o zmniejszonej zawartości tłuszczu w przeciwieństwie do smażenia czy pieczenia. Pod wpływem wysokiej temperatury z kiełbasek, filetów czy skrzydełek wycieka tłuszcz, z którym później produkty nie mają już do czynienia. Aby jednak mięso zachowało swoją kruchość i soczystość, warto je obtoczyć i pozostawić w marynacie na co najmniej kilka godzin.

Co przygotować na grilla dla dzieci?

Przygotowujesz party w ogrodzie, na którym będą również najmłodsi milusińscy? Oprócz tradycyjnych kiełbasek powinny ich zainteresować soczyste filety z kurczaka, grillowane dzwonki ryby bez ości, bajecznie kolorowe warzywne szaszłyki czy owoce z rusztu, jak plastry ananasa, połówki brzoskwiń albo nadziewane banany. Dopełnieniem prawdziwej uczty mogą być chrupiące grzanki zrobione z pokrojonej skośnie bagietki lub chleba tostowego. Dzieci w szczególności zwracają uwagę na sposób podania, dlatego warto mile je zaskoczyć potrawami kolorowymi i przyciągającymi uwagę oryginalnym kształtem czy wzorem.

Grill dla dzieci – przepisy

Jak zachęcić kilkulatki do spróbowania dań z rusztu? Co przygotować na grilla dla dzieci? Najlepiej się sprawdzą mięsa o niewysokiej zawartości tłuszczu, niektóre sery, owoce oraz większość warzyw. Zanim poszczególne składniki trafią do pieczenia, warto je wcześniej zamarynować, dzięki czemu nabiorą aromatu i delikatności. Do lubianych przez pociechy potraw należą:

  • Bajecznie kolorowe szaszłyki składające się z różnorodnych warzyw (małe pieczarki, kolorowa papryka, kawałki kolby kukurydzy, czerwona cebula) oraz niewielkich kawałków marynowanego w jogurcie kurczaka, dzięki czemu nie będzie pikantny czy zbyt intensywnie przyprawiony.
  • Aromatyczny łosoś pieczony w folii aluminiowej z odrobiną soku cytrynowego oraz oliwy z oliwek. Gotowe mięso najlepiej podawać z dodatkiem grillowanych warzyw, jak cienkie zielone szparagi, plastry cukinii czy paski papryki.
  • Delikatne filety z kurczaka przygotowane w słodkiej marynacie (oliwa z oliwek, musztarda, miód, tymianek), pokrojone na mniejsze części i pieczone na ruszcie lub folii aluminiowej dość krótko, by zachowały swoją soczystość. Piersi drobiowe doskonale komponują się z kukurydzą, którą najlepiej wcześniej trochę podgotować, a następnie tuż przed podaniem podpiec na grillu.
  • Kolorowe szaszłyki z dużymi krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i cebulą natarte delikatnym sosem z nutą trawy cytrynowej to aromatyczne i smaczne danie, po które chętnie sięgną zarówno dorośli, jak i młodsi uczestnicy wspólnego grillowania. Krewetki można również nabijać na patyczki wraz z kawałkami kolorowych papryk albo z ananasem.
  • Chrupiące ziemniaczki z grilla, pieczone wraz ze skórką, to jedno z bardziej lubianych przez dzieci przysmaków serwowanych z dodatkiem grillowanego mięsa, np. ryby, owoców morza czy drobiu. Gorące kawałki doskonale komponują się z gęstym sosem śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku lub odrobiny czosnku.
  • Świetnym pomysłem na danie z grilla dla dzieci jest przygotowanie wrapów wypełnionych kawałkami grillowanego kurczaka, sałatą, żółtym serem oraz pokrojonymi w cienkie pasy warzywami. Do środka warto dodać trochę słodko-kwaśnego sosu, który połączy wszystkie smaki w jedną niezwykle apetyczną całość.
  • A może kebab z grilla? Zapieczone na ruszcie mielone mięso wołowe połączone ze świeżym czosnkiem, podsmażoną cebulą i delikatnymi przyprawami to wyśmienite i smaczne danie podkreślone delikatną nutą orientu. Mięso należy formować na patykach do szaszłyków w wąskie, cylindryczne kształty, a wtedy na pewno upiecze się równomiernie.

Najlepsze słodkie przekąski na grilla dla dzieci

Jakie wybrać słodkie desery na grill dla dzieci? Przepisy przygotowane specjalnie dla młodszych milusińskich uwzględniają przede wszystkim świeże owoce, słodkie warzywa, pieczywo oraz… lody, choć w zestawieniu ze słodkimi składnikami nie brakuje również serów (oscypek, halloumi) czy delikatnie przyrządzonego mięsa. Wśród słodkich deserów zazwyczaj najlepiej sprawdzają się:

  • Grillowane połówki dojrzałych bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady to fantastyczny pomysł na ciepły i rozpływający się w ustach deser. Połączenie miękkiego miąższu z lejącą się czekoladą pokochają dorośli i najmłodsi miłośnicy czekoladowych słodkości.
  • Piankowo-owocowe szaszłyki w bajecznie kolorowym wydaniu na pewno zainteresują nawet najbardziej wybrednego kilkulatka. Pianki wystarczy przez chwilę grillować na rozgrzanym ruszcie, a następnie nabijać naprzemiennie ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami amerykańskimi oraz kawałkami bananów.
  • A może połączyć ciepłe i zimne? Lody to rodzaj deseru, któremu niemal nikt nie jest w stanie się oprzeć. Warto je zaserwować w nowej odsłonie układając waniliową lub śmietankową gałkę na zgrillowanym plastrze ananasa. Całość można udekorować odrobiną bitej śmietany lub sosu karmelowego. Udanego grillowania!

Oczywiście, każde dziecko jest inne i należy pamiętać, że nie u wszystkich sprawdzą się wyżej wymienione potrawy – przede wszystkim kieruj się zdrowiem i upodobaniami malucha! Modyfikuj nasze przepisy dowolnie, tak aby dopasować je do diety swojej pociechy!

 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu