Jak dzbanek filtrujący wybrać? Czy warto go kupić?

Dzbanek filtrujący można spotkać w wielu domowych kuchniach. To niewielkie i proste w konstrukcji urządzenie nie tylko usuwa niepożądane substancje, ale również pomaga zaoszczędzić pieniądze przeznaczone na zakup wody butelkowanej. Na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego naczynia? Jak dzbanek filtrujący najlepiej się sprawdzi?Jaki kupić dzbanek filtrujący

Jak działa dzbanek filtrujący?

Najprostszy dzbanek filtrujący składa się zaledwie z 4 elementów – przykrywki, dwóch pojemników na wodę oraz wymiennego filtra umieszczanego w specjalnie wyprofilowanym miejscu. Aby oczyścić wodę z kranu, wystarczy wlać ją do dzbanka i chwilę odczekać, dopóki nie przejdzie przez filtr i nie znajdzie się w dolnej części naczynia.

Woda, przepływając przez poszczególne warstwy wkładu, pozostawia w nim zanieczyszczenia, osady oraz metale ciężkie. Niektóre dzbanki posiadają dodatkowe funkcje ułatwiające codzienne korzystanie, jak np. szklane elementy nadające się do mycia w zmywarce czy elektroniczny wskaźnik pokazujący optymalny czas, w którym należy zmienić wkład.

Czy warto kupować filtry?

Jeśli woda z kranu jest odpowiednio testowana i zdatna do picia, warto wykorzystać tę możliwość i postawić na dzbanek filtrujący. Czy warto wybrać takie proste urządzenie? Jak najbardziej, ponieważ nawet jeśli według dostawcy woda jest odpowiednio oczyszczona, może się zdarzyć, że prowadzące do miejsca zamieszkania rury są stare, skorodowane i pokryte osadami, które po oderwaniu od ścian w formie mocno rozpuszczonej ostatecznie trafiają do kranu.

Na smak i zapach wody mogą również wpływać i inne czynniki, jak np. remonty odbywające się w obrębie rur wodociągowych prowadzących do miejsca zamieszkania. Nieprzyjemny posmak rdzy czy mułu może pozostać nawet kilkanaście dni po zakończonych renowacjach.

Dobry dzbanek filtrujący

W sklepach można spotkać mnóstwo dzbanków z różnego rodzaju filtrami, które oprócz oczyszczania wody z niechcianych składników mogą dodatkowo wpływać na jej pH, wzbogacać o różne istotnie dla zdrowia składniki czy usuwać zapach chloru. Ogólnie na rynku są dostępne szklane i plastikowe dzbanki, a każdy z nich ma swoje wady i zalety. Niewątpliwym atutem szklanych naczyń jest odporność na zarysowania i możliwość zachowania niemal higienicznej czystości. Z kolei plastik jest zdecydowanie tańszy i odporny na upadki oraz przypadkowe uderzenia wynikające z codziennego użytkowania. I tak najważniejszą częścią urządzenia jest odpowiedni filtr, którego zadaniem jest usunięcie z wody pitnej niechcianych składników, dlatego najlepiej postawić na łatwy w myciu dzbanek wyposażony w funkcjonalny zamiennik, który usuwa jak najwięcej niechcianych składników.

Zalety dzbanka filtrującego

Czy jest sens inwestować w dzbanek filtrujący? Jaki wybrać, jeśli już zapadnie decyzja o kupnie? Najprostsze urządzenie wielokrotnego użytku kosztuje zaledwie kilkanaście złotych, więc nie należy do drogich, ale decydując się na zakup, warto sprawdzić możliwości filtrów dedykowanych do konkretnych modeli dzbanka. Niektóre z nich, oprócz skutecznego usuwania różnorodnych zanieczyszczeń, mogą również alkalizować lub uszlachetniać wodę w elementy istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak np. magnez. Do innych zalet dzbanka filtrującego należą:

  • Mniejsze koszty – nie trzeba kupować butelek z wodą.
  • Ochrona środowiska – mniej niepotrzebnego plastiku.
  • Prosty sposób na dodatkowe oczyszczenie przydatnej do picia wody z kranu.
  • Koniec z osadem w czajniku – przefiltrowana woda ma mniejszą twardość, więc nie powoduje tak szybkiego odkładania się kamienia w urządzeniach grzewczych, co z kolei nie tylko zwiększa ich żywotność, ale także skraca czas potrzebny do zagotowania.
  • Z przefiltrowanej wody znikają m.in. metale ciężkie, pestycydy, chlor czy osady zbierające się wewnątrz rur wodociągowych.
  • Wygoda podczas codziennego stosowania – wystarczy dokładnie czyścić cały dzbanek i wymieniać filtr zgodnie z instrukcją, by cieszyć cię czystą wodą przez co najmniej miesiąc.

Jaki filtr do wody? Dzbanek idealny!

Dzbanki różnią się od siebie nie tylko ze względu na markę, kształt czy kolor, ale przede wszystkim pod względem możliwości, dlatego wiele osób staje przed dylematem, co wybrać. Jak dzbanek filtrujący najlepiej się sprawdzi w codziennym użytkowaniu? Które aspekty warto brać pod uwagę?

  • Pojemność – najczęściej można spotkać dzbanki mieszczące od 1 do nawet 4 litrów wody. Warto jednak pamiętać, że długo leżakująca woda traci na smaku i aromacie, dlatego należy dobrać pojemność urządzenia do zapotrzebowania.
  • Materiał – w sklepie można spotkać dzbanki szklane i wykonane z materiałów sztucznych. Te pierwsze są łatwiejsze w czyszczeniu i nie ulegają zarysowaniom, ale nie są tak odporne na uderzenia jak plastikowe odpowiedniki.
  • Wskaźnik czasowy – pokrywy niektórych dzbanków są wyposażone we wskaźniki informujące o tym, kiedy należy zmienić filtr. Dzięki tej wygodnej opcji użytkownicy mają pewność, że przefiltrowana woda jest najwyższej jakości.
  • Rodzaj filtra – wśród wielu standardowych filtrów można spotkać również takie, które spełniają dodatkowe funkcje, np. uzupełniają płyn w istotny dla zdrowia magnez albo zmiękczają wodę wyjątkowo twardą. Mogą tym samym poprawić smak przygotowywanych potraw, jak zup, marynat, kaw czy orzeźwiających mrożonych herbat.

Przefiltrowana woda jest znacznie smaczniejsza, delikatniejsza i pozbawiona ewentualnego zapachu rur, przez co dużo lepiej nadaje się do przygotowania napojów, lodu, herbaty czy ulubionych zup. Dlatego dla lepszego smaku i oszczędności warto zainwestować w dobrej jakości dzbanek filtrujący, jak BritaDafi czy Aquaphor. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu