Jak układać produkty w lodówce? Na której półce jest najzimniej?

Lodówka jest niezbędna w każdej kuchni – w końcu służy do przechowywania produktów, aby utrzymały świeżość przez dłuższy czas. Warto wiedzieć, że każda półka w lodówce powinna być przeznaczona na inną grupę produktów spożywczych, a temperatura wewnątrz lodówki nie jest jednakowa. Jak układać produkty w lodówce? Sprawdzamy!Jak układac produkty w lodówce

Jak odpowiednio przechowywać jedzenie w domu?

W dzisiejszym zabieganym świecie dbanie o odpowiednie przechowywanie żywności stało się ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Wiele osób nie ma czasu na codzienne zakupy, więc robi je na przykład raz w tygodniu. Dobra organizacja i właściwa temperatura przechowywania mogą znacząco wpłynąć na świeżość i smak produktów spożywczych. Jeśli chcesz, aby ulubione warzywa, owoce, mięso, nabiał i inne produkty zachowały świeżość na dłużej – koniecznie zapoznaj się ze wskazówkami, które znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jakich produktów nie przechowywać w lodówce?

Od czego warto zacząć porządkowanie zgromadzonej żywności? Przede wszystkim od zapoznania się z podstawowymi zasadami. Do lodówki nie należy wkładać nieświeżych, spleśniałych produktów, ciepłych i gorących potraw, a także wszelkich produktów suchych i sypkich takich jak kasza, ryż, makaron czy cukier. W lodówce nie ma również miejsca na miód, olej, pieczywo i produkty w puszce.

Najcieplejsza i najzimniejsza strefa w lodówce

Zastanawiasz się, jaka jest temperatura w lodówce na półkach? Idealna temperatura w lodówce powinna wynosić od 4 do 6 stopni Celsjusza, ale warto wiedzieć, że nie będzie ona jednakowa w każdym miejscu we wnętrzu lodówki.

Powszechnie przyjmuje się, że najcieplejszą strefą w lodówce jest górna półka, a także półki znajdujące się na drzwiach. Natomiast najzimniejszą strefą w lodówce jest dolna półka. Trzeba jednak pamiętać, że ta teza nie będzie dotyczyła każdego modelu. Oprócz odpowiedniego umiejscowienia poszczególnych produktów warto także pamiętać o tym, że nie powinny być one poupychane w małej przestrzeni – należy zachować odstępy i nie zapełniać lodówki do granic możliwości.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Niezależnie od tego, czy w Twojej lodówce występują różnice temperatur w poszczególnych miejscach, warto zachować porządek i odpowiednio ułożyć wszystkie produkty. Jakim kluczem się kierować? Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Przygotowaliśmy kilka wskazówek.

  • Górna półka w lodówce

Chcesz wiedzieć, jakie produkty powinny znaleźć się na górnej półce w lodówce? To idealne miejsce na nabiał, czyli wszelkie jogurty, kefiry, śmietanę, a także sery. Na górnej półce powinno znaleźć się także miejsce na przetwory – dżemy, powidła, kiszonki. Nieco wyższa temperatura, która teoretycznie panuje w tej przestrzeni, nie wpłynie negatywnie na wymienione produkty spożywcze.

  • Środkowa półka w lodówce

Środkowa półka w lodówce powinna być przeznaczona na wędlinę, obiady, zupy i gotowe dania. Oczywiście musisz pamiętać o tym, że do lodówki nie należy wkładać ciepłych dań, ponieważ to podniesie temperaturę w lodówce.

  • Dolna półka w lodówce

Wiesz już, że dolna półka w lodówce uznawana jest za najzimniejszą strefę. W związku z tym to idealna przestrzeń na świeże mięso oraz ryby. To produkty, które wymagają niskiej temperatury, aby zachować świeżość.

  • Drzwi lodówki

Na drzwiach lodówki powinny znaleźć się produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury. To najlepsza przestrzeń między innymi na ketchup, musztardę i inne sosy, a także soki, masło i jaja.

  • Dolne szuflady w lodówce

Dolne szuflady w lodówce powinny być przeznaczone na przechowywanie warzyw i owoców. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej wyjąć je z folii, a także umyć i dokładnie wysuszyć. Wilgoć może sprawić, że te produkty bardzo szybko się popsują.

Jeśli zastosujesz się do tych kilku wskazówek, z pewnością będziesz cieszyć się świeżymi i smacznymi produktami przez dłuższy czas. Wybierając poszczególne produkty, oczywiście warto zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. Pamiętaj również, że dotyczy ona oryginalnie zapakowanych produktów. Po otwarciu należy spożyć je jak najszybciej.

Świeże produkty zawsze pod ręką!

Obowiązki związane z pracą zawodową, opieką nad dziećmi czy zajmowaniem się domem sprawiają, że często brakuje czasu na codzienne wizyty w sklepie spożywczym. Właśnie dlatego warto nauczyć się, jak efektywnie przechowywać świeże produkty w lodówce i domowej spiżarni. Wiesz już, jak odpowiednio przechowywać warzywa, owoce, mięso i inne produkty, aby zachowały świeżość przez dłuższy czas. Stosowanie się do kilku podstawowych zasad i odpowiednie rozmieszczenie produktów w lodówce sprawi, że będziesz mieć świeże produkty zawsze pod ręką!

Pamiętaj też, że wszelkie niezbędne zakupy spożywcze zrobisz w naszym sklepie online – nie czekaj, zamów zakupy z dostawą do domu!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu