Czym myć lodówkę? – takie pytanie często pojawia się u osób, które dbają o czystość w kuchni. Troszczenie się o sprzęty AGD nie tylko sprawia, że dłużej nam służą, ale i spełniają swoje funkcje bez zarzutu. Jak umyć lodówkę? Czy wystarczy do tego sama woda, a może warto dodać inne środki z tzw. chemii domowej? Jakie produkty umieszczone w lodówce zapewnią miły aromat i zneutralizują niekoniecznie piękne zapachy? Sprawdź!
Na początku trzeba ustalić jedno: wnętrze lodówki ma bezpośredni kontakt z żywnością. Dlatego warto pielęgnować ją środkami bezpiecznymi dla zdrowia i takimi, które nie popsują przechowywanych produktów – szczególnie tych położonych „luzem”. Na rynku jest dostępnych wiele środków, które są skuteczne w walce z plamami (kto nigdy nie miał wypadku z cieknącym słoikiem, ręka w górę!), zaschniętymi resztkami jedzenia i szronem na ściankach. Kiedy jednak chcesz wyczyścić środek chłodziarko–zamrażarki bez udziału chemii, możesz postawić na rozwiązania rodem z kuchennej szafki.
Zastanawiasz się, jak sprzątać dom w zgodzie z naturą? Czyszczenie lodówki z reguły ma miejsce już po odpięciu jej od zasilania, wyciągnięciu jedzenia i rozmrożeniu. Wtedy można już śmiało wykorzystać czyszczącą moc octu, który doskonale radzi sobie z zapachem, zabrudzeniami, a dodatkowo działa odkażająco. Pomaga też pozbyć się pleśni, co jest ważne w przypadku „zapominalskich” osób, które nie wiedzą do końca, jakie skarby skrywa ich lodówka. Intensywna woń octu ulatnia się po chwili. Jak przygotować skuteczny roztwór? Wlej szklankę octu do miski z trzema szklankami wody i gotowe. Podobną funkcję spełnia kwasek cytrynowy z wodą.
Wskazówka: lodówkę myjemy zawsze od góry do dołu – ewentualne okruszki i inne resztki jedzenia po prostu spadną na niższe „piętro”, gdzie mogą zostać zebrane. Z kolei środek czyszczący nanosimy za pomocą spryskiwacza, a pozostałości wycieramy ręcznikami papierowymi.
Podczas generalnych porządków w kuchni czasem umyka nam jedna rzecz. Wnętrze lodówki już błyszczy, produkty spożywcze posegregowane i zgrabnie ułożone na półkach, ale co z obudową? Zewnętrzne powierzchnie chłodziarko–zamrażarki również zasługują na odrobinę uwagi. Gromadzi się na nich nie tylko zwykły kurz (zwłaszcza na czarnych obudowach), ale i tłuszcz z gotowanych potraw (szczególnie w przypadku wadliwych okapów). Niektóre modele sprzyjają też pojawianiu się na obudowie lodówki śladów po palcach. Użyj nasączanych ściereczek do sprzętów kuchennych i wyczyść lodówkę, wykonując koliste ruchy – w ten sposób unikniesz smug.
Unikaj przecierania zewnętrznej powierzchni lodówki metalowymi myjakami do naczyń – możesz ją porysować. Bezpieczną opcją będzie wybór ściereczek z bawełny bądź mikrofibry.
Na uporczywe, zaschnięte zabrudzenia istnieje bardzo skuteczny sposób. Weź odrobinę sody oczyszczonej i wymieszaj z niewielką ilością wody. Tak uzyskaną pastę nałóż na plamę i pozostaw na kilkanaście minut. Potem zmyj, a na koniec wytrzyj do sucha.
Jeśli zastanawiasz się, czym umyć nową lodówkę i czy w ogóle istnieje taka potrzeba, odpowiadamy: zastosuj te same reguły, co w przypadku „starych” sprzętów. Woda z octem lub cytryną zneutralizuje nie do końca przyjemny zapach nowości. Zaletą nowej lodówki jest to, że nie trzeba czyścić przestrzeni przy uszczelkach i rogach patyczkiem kosmetycznym, ponieważ żadne zabrudzenia nie zdążyły w nie wniknąć.
Wnętrze i obudowa lodówki już lśnią? Świetnie! Teraz czas na dodanie miłego zapachowego akcentu, który podkreśli świeżość po sprzątaniu. Na talerzyku lub miseczce umieść odrobinę świeżo zmielonej kawy – aromat nie tylko zamaskuje różne wonie – np. mięsa –, ale i sprawi, że przy każdym otwieraniu lodówki owionie Cię energetyzujący zapach. Podobnie jak kawa, w roli pochłaniacza aromatów może wystąpić skórka od cytryny. Ostatnim patentem na pięknie pachnącą lodówkę jest użycie jabłka nabitego goździkami. Dbanie o lodówkę można uznać za zakończone!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies