Domowe lody na słodko, owocowo, po wegańsku

Lody to świetna przekąska  w upalne dni. Wraz z nadchodzącym latem warto poznać kilka przepisów na domowe lody – na patyku, wegańskie i z różnymi dodatkami. Poznaj nasze propozycje i zaskocz swoich domowników, podając im pyszny, wykonany samodzielnie deser na zimno!Domowe lody wege

Jak zrobić domowe lody?

Przygotowanie domowych lodów nie wymaga od ciebie wielkich pokładów wiedzy ani umiejętności kulinarnych. Najprostsze do zrobienia są lody śmietankowe. Do ich przyrządzenia potrzebne ci będą: mikser, śmietanka przeznaczona do ubijania i deserów, pełne mleko i cukier. Możesz dodać żółtka jaj, ale nie jest to obowiązkowe.

Doskonałym deserem na zimno w ciepłe dni mogą być również lody brzoskwiniowe bez cukru. Smakują wybornie, a podane z listkami mięty i owocami pokrojonymi w półksiężyce dodatkowo cieszą oko.

Osoby szczególnie dbające o linię z pewnością docenią także fit lody truskawkowe bez cukru, w których tłustą śmietankę zastąpisz jogurtem greckim.

Wegańskie lody nie tylko dla wegan

Osoby na diecie roślinnej nie muszą rezygnować z przyjemności jedzenia lodów. Jeśli nie jesz mięsa lub chcesz zaprosić wegańskich przyjaciół, przygotuj lody pozbawione jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie oraz śmietankę z łatwością zastąpisz mlekiem kokosowym. Pyszną propozycją są wegańskie lody borówkowe z wiórkami kokosa. Ich przygotowanie zamyka się jedynie w dwóch krokach: umieszczeniu zamrożonych borówek, bananów, wiórków kokosowych oraz mleka kokosowego w malakserze i zmiksowaniu wszystkich składników na gładką masę. Lody możesz podawać od razu (posypane dodatkowo wiórkami) lub włożyć do zamrażarki, aby później móc delektować się wspaniałym smakiem tego zimnego deseru.

Jeżeli ty, twoi domownicy lub goście, których zaprosisz na niedzielny obiad lub ucztę przy grillu, uwielbiacie desery z dodatkiem bakalii, świetnym pomysłem będzie przygotowanie wegańskich lodów bakaliowych bez cukru. Zrobienie tego deseru trwa dosłownie chwilę – wystarczy pokroić banany w plasterki i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Następnie należy uprażyć orzechy na patelni oraz posiekać je – podobnie jak migdały, morele i rodzynki. Kolejno wszystkie wspomniane składniki wraz z daktylami, masłem orzechowym i mlekiem roślinnym trzeba doprawić cynamonem i kardamonem, umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Tak przygotowaną masę należy zmieszać z orzechami oraz suszonymi owocami i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.

Ciekawym rozwiązaniem są domowe lody na patyku. Jak je zrobić? Wykorzystaj specjalne foremki wykonane z silikonu i przygotuj wegańskie lody truskawkowe z pistacjową posypką! To idealny zimny deser dla dzieci, na przyjęcie, ale także na słodką przerwę w pracach domowych!

Lody wegańskie z pewnością docenią nie tylko weganie. Nie odstają one niczym od tradycyjnych lodów, wręcz przeciwnie – mogą być nawet smaczniejsze!

Jak podawać lody – na talerzyku czy może w pucharkach?

Lody przygotowane w domu możesz podawać w eleganckich pucharkach, gotowych wafelkach, ale także na talerzach, np. z wykorzystaniem pasujących sosów oraz dekoracyjnych elementów. Idealnie sprawdzą się tutaj posypki cukrowe, płatki migdałowe i wspomniane wcześniej wiórki kokosowe. Z czym jeszcze możesz podawać lody? Oczywiście z różnymi orzechami, owocami – świeżymi lub kandyzowanymi, rodzynkami i tartą czekoladą. Tak ozdobiony deser na zimno będzie nie tylko pyszny i orzeźwiający, ale także atrakcyjny wizualnie!

 

Lody domowej produkcji, przyrządzane z sezonowych owoców i zdrowych dodatków, to pyszny pomysł na deser na zimno dla dzieci i dorosłych. Jak widzisz, ich przygotowanie wcale  nie jest trudne i zajmuje dosłownie kilka minut. Przekonaj się!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu