Na temat diety wspomagającej profilaktykę przeziębienia i grypy napisano wiele. Ale co jeść, jeśli mimo wszystko infekcja nas dopadnie? Co jeść przy przeziębieniu i czy różni się ona od walki z objawami grypy? Zdradzamy, które produkty wybrać, aby wspomóc organizm w walce z chorobą oraz przebyć ją łagodniej.
W czasie infekcji siły organizmu skupiają się na jej zwalczeniu. Zadaniem naszej diety jest dostarczenie składników odżywczych, które mu w tym pomogą. Ważne jest także to, aby… po prostu jeść, nawet gdy apetyt nie dopisuje. Najlepiej podzielić sobie dzienny jadłospis na kilka niewielkich posiłków, przygotowanych tak, aby zjeść je z przyjemnością nawet przy obniżonym apetycie. Zadbajmy, aby posiłki były lekkostrawne i ciepłe.
Co jeść przy przeziębieniu? Witamina C to podstawowe wsparcie w trakcie infekcji, a także w okresie zwiększonej zachorowalności, czyli jesienią. Badania dowodzą, że może mieć ona wpływ na łagodzenie objawów przeziębienia (do 85%), a także na skrócenie czasu trwania infekcji (średnio o 1–2 dni).
Podstawową zasadą przygotowywanie menu w czasie przeziębienia, powinno być wzbogacenie go o produkty bogate w witaminę C, czyli świeże warzywa i owoce takie jak:
Gdy nie mamy ochoty na tradycyjny obiad, swój jadłospis można wzbogacić pełnym witaminy C koktajlem ze szpinaku, ogórka, selera naciowego i kiwi (z dodatkiem miodu!).
Zaleca się by dziennie spożywać ok. 400 g warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej i/lub gotowanej. Aby nie pozbawić produktów wartości odżywczych, warto wybrać gotowanie na parze. Nowoczesne parowary pozwolą na szybkie przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Świeże warzywa i owoce, w tym certyfikowane produkty BIO, znajdziemy w Carrefour!
Dieta przy przeziębieniu powinna uwzględniać naturalne antybiotyki. Ich cenne właściwości odżywcze pozytywnie wpływają na stan organizmy. Za naturalne antybiotyki od wieków uznaje się czosnek, cebulę i inne warzywa z rodzaju czosnkowatych – czyli także szczypiorek, por czy inne poza czosnkiem zwyczajnym gatunki czosnku, jak chociażby niedźwiedzi. Warzywa cebulowe zawierają bakteriobójcze i grzybobójcze związki. Oprócz tego w znajdziemy w nich witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, siarka, selen, magnez i żelazo.
Jeśli nie przepadasz za zapachem czosnku, połącz go z dużą ilością natki pietruszki, która złagodzi ów aromat i odświeży oddech. Wysoka dawka witaminy C to dodatkowy atut takiego duetu! Jeżeli natomiast źle czujesz się po spożyciu surowych warzyw czosnkowych (np. cebuli), złagodzisz ich moc octem z granatu i sumakiem (to nieco kwaskowata przyprawa, dostępna w sklepach z produktami orientalnymi). Łagodniejszy w smaku jest także syrop cebulowy przygotowany na bazie cebuli zasypanej cukrem bądź zalanej miodem.
Czy tradycyjny rosół z kury faktycznie może być panaceum na przeziębienie? Z pewnością pomoże, gdyż jest pożywny, łatwo go spożyć nawet przy znikomym apetycie, dodaje energii, rozgrzewa. Zawarty w mięsie z kurczaka aminokwas – cysteina – rozrzedza zalegającą w płucach wydzielinę i ułatwia odksztuszanie. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z pikanterią rosołu – ostre przyprawy mogą podrażnić gardło, nie są także zalecane w przypadku gorączki.
Układ odpornościowy wesprzesz natomiast, spożywając produkty bogate w kwasy omega-3 oraz witaminę D. To dobra odpowiedź, dlaczego warto jeść ryby. Idealne na przeziębienie są więc tłuste ryby morskie, np. łosoś. Co powiesz na jesienną odsłonę łososia w miodowej marynacie podany z sałatką z dyni i kaszy bulgur?
Co jeszcze warto jeść podczas przeziębienia? Aby skrócić czas trwania infekcji i ogólnie wzmocnić układ immunologiczny, spożywaj produkty bogate w cynk i selen. Oba pierwiastki znajdziesz w orzechach (selen zwłaszcza w brazylijskich, a cynk – w migdałach). Cynk kryje się również w gorzkiej czekoladzie (polecanej także ze względu na jej właściwości poprawiające nastrój i delikatnie rozgrzewające. Selen znajduje się z kolei w jajkach, mięsie indyczym i kurzym, krewetkach. Może to dobra okazja na spaghetti z krewetkami?
Dieta przy przeziębieniu jest równie istotna, co odpowiednie nawodnienie. Walczący organizm potrzebuje więcej płynów. Wiesz, że dziennie powinno się wypić aż 8 szklanek? Oprócz wody, możesz sięgnąć po herbatki i napary ziołowe czy owocowe. Najlepiej wybierać takie, które dodatkowo wspomogą organizm w walce z chorobą. Są to np. herbatki z kwiatostanu lipy, napar z tymianku, herbatka z dzikiej róży, z kwiatów lub owoców czarnego bzu. Mile widziane są też świeżo wyciskane soki na wzmocnienie odporności, dostarczające witamin, oraz zimowa herbata z cynamonem, miodem, pomarańczą i imbirem. Miód ma dodatkowo działanie antybakteryjne, przeciwalergiczne i wykrztuśne (pamiętaj tylko, że traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 50 stopni!).
Kłącze imbiru wykazuje z kolei działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a także rozgrzewające, przeciwbólowe i ułatwiające oddychanie.
Odpowiednia dieta podczas infekcji wspomoże organizm w walce z infekcją – nie tylko skróci czas jej trwania i złagodzi objawy, ale także sprawi ci nieco przyjemności w tym trudnym okresie.
Przeziębienie to czas, w którym szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dietę. Podczas infekcji sięgaj po naturalne produkty, które wzmacniają odporność. Pomocne mogą okazać się na przykład zdrowe soki, będące istną bombą witaminową.
Co jeść przy przeziębieniu? Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo inspiracji. Polecamy przeczytać o tym, jak działa miód. Nie wiesz, który wybrać? Sprawdź zatem, jakie rodzaje miodów wyróżniamy i na jaki typ warto się zdecydować.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies