W ostatnim czasie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby kupować lokalne produkty spożywcze. Jest to związane w głównej mierze z większą dbałością Polaków o swoje zdrowie i co za tym idzie – bardziej świadomymi oraz przemyślanymi wyborami żywieniowymi. Dla budowania odporności organizmu konieczne jest dostarczenie mu odpowiednich składników odżywczych, takich jak witaminy czy minerały, dlatego tak ważne jest przemycanie warzyw w diecie dziecka. Bez wątpienia zawierają je świeże, polskie produkty pochodzące od lokalnych dostawców.
Dla zdecydowanej większości Polaków pochodzenie danych produktów odgrywa bardzo ważną rolę. Podstawowym kryterium wyboru jest chęć otrzymania żywności nieprzetworzonej, która nie jest poddawana obróbce. Świadomość roli, jaką odgrywa zdrowa i zbilansowana dieta coraz częściej zachęca do sięgania po warzywa i owoce surowe, pochodzące z lokalnych gospodarstw. Dzięki temu można mieć pewność, że są one wartościowe i nie zawierają sztucznie dodawanych środków chemicznych.
Sięgając po polskie produkty, np. warzywa czy owoce pochodzących od sprawdzonych dostawców, możesz mieć pewność, że były one uprawiane w sposób naturalny. Spokojnie dojrzewały na pobliskich polach, w sadach czy ogrodach i nie były opryskiwane szkodliwymi środkami chemicznymi. Ich transport nie wymaga stosowania środków konserwujących, jak np. w przypadku żywności sprowadzanej z zagranicy, ponieważ rolnicy z blisko położonych gospodarstw dostarczają owoce bezpośrednio na miejsce. W przypadku eksportowanych warzyw i owoców często są one zbierane przedwcześnie, aby dojrzewały podczas transportu. Carrefour współpracuje z wieloma polskimi rolnikami i dostawcami. W naszej ofercie znajdziesz zarówno pyszne, wartościowe, zdrowe warzywa oraz owoce pochodzenia krajowego.
Wybór polskich produktów spożywczych ma również znaczenie dla środowiska naturalnego. Krótsza trasa, biegnąca od producenta do sprzedawcy, sprawia, że emisja dwutlenku węgla do atmosfery jest znacznie ograniczona, co nie pozostaje bez wpływu na jakość kolejnych plonów. Dodatkowo znacznie zmniejsza się w ten sposób produkcja różnych opakowań, które są zbędne przy szybkiej dostawie z lokalnych plantacji.
Polacy, wybierając lokalne produkty, kierują się nie tylko kwestiami ich walorów żywieniowych i wpływu na zdrowie. Bardzo ważna jest także rola wzmacniania i rozwoju regionu, w którym żyją, a przez to wsparcie krajowej gospodarki. Płacąc polskim dostawcom, przyczyniają się do podnoszenia jakości życia danej społeczności oraz tworzenia nowych miejsc pracy. Można to nazwać przejawem „patriotyzmu konsumenckiego”, którego wzrost jest widoczny zwłaszcza w dobie pandemii. Obecnie bardzo modne jest hasło „dobre, bo polskie”, które odnosi się do doceniania roli lokalnych przedsiębiorców, wspierania ich pracy poprzez wybór lokalnych produktów.
Dla podkreślenia roli wytwarzanych w naszym kraju produktów spożywczych polskie władze wprowadziły od początku 2017 roku możliwość stosowania w tym celu specjalnego oznakowania „Produkt polski”. Odpowiednia ustawa reguluje, w jakich sytuacjach i do jakich produktów możliwe jest stosowanie tego oznaczenia oraz ustala zasady używania tego oznakowania – zarówno w przypadku produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych.
Większość produktów sprzedawanych w polskich sklepach zawiera na opakowaniu kod kreskowy, którego początek oznacza miejsce zarejestrowania firmy, która dostarcza towar. Trzeba jednak pamiętać, że kod nie wskazuje miejsca jego produkcji. Kod towarów produkowanych przez firmy zarejestrowane w Polsce rozpoczyna się od liczby „590” i dotyczy produktów sprzedawanych w kraju, jak i za granicą. Dla całkowitej pewności czy dany towar został wyprodukowany w Polsce, należy szukać na opakowaniu dodatkowych informacji, np. danych adresowych firmy. Krajowi producenci często umieszczają na opakowaniach własne oznaczenia w formie naklejki czy znaku graficznego, których zadaniem jest pomoc klientowi w wyborze typowo polskiego produktu. Najczęściej są one oznakowane napisami „Produkt polski”, „Jestem z Polski” czy symbolami graficznymi w postaci polskiej flagi.
Również polskie produkty ekologiczne posiadają własne oznaczenia. W Unii Europejskiej produkty spożywcze oznaczane są symbolem „Ekoliścia” (ułożonego z gwiazdek symbolu liścia na zielonym tle).
W ciągu ostatnich lat polski eksport produktów spożywczych diametralnie się zmienił. Wiele wytworów polskiego rolnictwa i sadownictwa zyskało wielką popularność na świecie przede wszystkim ze względu na swoją jakość. Najlepszym przykładem mogą być polskie jabłka, bardzo popularne w całej Europie. Oprócz tego bardzo mocną pozycję na świecie mają produkty mleczarskie, zwłaszcza polskie sery i twarogi, które cieszą podniebienie smakoszy nawet w Izraelu, Ghanie czy Arabii Saudyjskiej. Eksport polskich produktów spożywczych stoi dzisiaj na bardzo wysokim poziomie i jest bardzo ważną gałęzią krajowej gospodarki.
Nie dziwi fakt, że Polacy coraz częściej wybierają lokalne produkty. Wpływ na to mają zdrowotne walory zbilansowanej diety oraz chęć rozwoju danego regionu i wsparcia krajowej gospodarki. Najważniejsze, że z wyborami tych produktów idzie w parze ich jakość, zgodnie z hasłem „dobre, bo polskie”.
Marki
Kategoria
Typ
z 65
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,22 kg
27,23 zł/1 kg
z 65
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies