Przepis na zakwas buraczany – jak go zrobić? Jakie ma właściwości?

Wśród wielu rodzajów kiszonek od stuleci ogromnym powodzeniem cieszą się nie tylko ogórki czy kapusta, ale także zakwas buraczany. Przepis na ten przysmak jest niezwykle prosty, a systematyczne spożywanie sfermentowanego płynu słynie z wielu dobroczynnych właściwości, dlatego warto go mieć pod ręką zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Jak zrobić zakwas buraczany? Na co pomaga? Sprawdzamy!Przepis na zakwas buraczany

Jak wygląda i smakuje zakwas z buraków?

Zakwas z buraków wyróżnia się charakterystycznym kwaskowatym zapachem oraz orzeźwiającym, nieco pikantnym smakiem, który zależy od zastosowanych w przepisie dodatków. Za jego wyjątkowe właściwości odpowiadają dobroczynne bakterie, które w procesie fermentacji przetwarzają zawarte w burakach węglowodany na kwas mlekowy. Proces kwaszenia trwa około tygodnia, a jego tempo można regulować poprzez przechowywanie słoika w cieplejszym lub chłodnym miejscu. Zakwasu nie należy mylić z sokiem buraczanym, który powstaje poprzez wyciśnięcie surowych warzyw w sokowirówce.

Zakwas buraczany – właściwości

Dzięki procesowi fermentacji zakwas buraczany nie tylko zyskuje orzeźwiający smak oraz rubinową barwę, ale również szereg dodatkowych właściwości, których nie posiada sok warzywny. Przede wszystkim kwas jest bogaty w probiotyki pozytywnie wpływające na zachowanie mikroflory bakteryjnej przewodu trawiennego oraz zwiększającego odporność organizmu. Ponadto bogactwo witamin i mnóstwa minerałów sprawiają, że regularnie spożywany zakwas buraczany działa oczyszczająco, poprawia wygląd skóry, obniża poziom cukru we krwi, wspiera pracę niektórych narządów wewnętrznych, obniża cholesterol, skraca czas trwania infekcji, a nawet wspomaga odchudzanie. Tak więc, przygotowując zakwas z buraków do barszczu lub sałatki, warto zrobić większe zapasy przeznaczone do codziennego picia w niewielkich ilościach.

Pyszny zakwas buraczany – przepis

Jak zrobić zakwas buraczany? Przepis na jego przygotowanie jest niezwykle prosty, ale wymaga nieco cierpliwości, bo zanim z surowych warzyw powstanie orzeźwiający i pełen witamin roztwór minie około 7 dni. Do przygotowania zakwasu niezbędne jest wyparzone naczynie szklane lub kamionkowe, najlepiej zwężające się u góry (dzbanek, słój), ponieważ to pomoże utrzymać plastry buraków poniżej poziomu wody, co zapobiegnie pleśnieniu. Ponadto należy przygotować:

  • Buraki czerwone – dokładnie umyte, wysuszone, obrane i pokrojone w plastry o grubości około 1 cm. Najlepiej smakują te o podłużnym kształcie oraz niewielkich rozmiarach. Odmianę o dużym, okrągłym korzeniu należy podzielić na mniejsze części.
  • Woda – przefiltrowana lub przegotowana i ostudzona. Do przygotowania zakwasu dobrze się sprawdza również niegazowana woda mineralna, która nie wymaga gotowania.
  • Sól – na litr wody przypada łyżka soli, którą należy dokładnie rozpuścić.
  • Czosnek – najlepiej gdy na litrowe naczynie przypadnie około 5 ząbków. Aby podczas fermentacji oddały jak najwięcej smaku warto je lekko rozgnieść lub przekroić na pół.
  • Duży liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu, które nadadzą zakwasowi niepowtarzalnego smaku.
  • Inne przyprawy opcjonalne – korzeń chrzanu, imbir, nasiona kminku lub kopru.

Aby przygotować pyszny zakwas z buraków, wystarczy ułożyć wszystkie składniki warstwowo, dociskając plastry w taki sposób, by w trakcie fermentacji nie wypływały na wierzch. Do tak przygotowanego naczynia należy wlać roztwór wody z solą, aż do przykrycia wszystkich składników. Na koniec słoik lub dzbanek warto przykryć czystą ściereczką i odstawić w spokojne, ciemne miejsce. Stan zakwasu należy sprawdzać każdego dnia – jeśli na wierzchu pojawia się piana, można ją zebrać za pomocą czystej łyżki. Zakwas buraczany jest gotowy gdy nabierze ciemnej barwy (6–10 dni) i charakterystycznego aromatu, wówczas trzeba go przecedzić przez gęste sitko wyłożone gazą do czystego słoika lub butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Przysmaki z zakwasem buraczanym

Zakwas jest nie tylko cennym dla zdrowia napojem, ale również ważnym składnikiem wielu różnorodnych potraw. Każdy, kto wie, jak zrobić zakwas buraczany, chętnie używa go do przyrządzenia smacznych dań lub przystawek. Do czego można wykorzystać płyn i plastry buraka?

  • Choć pachnący suszonymi grzybami barszcz czerwony na zakwasie kojarzy się najczęściej z menu na Boże Narodzenie, warto go przygotowywać również w innych miesiącach i serwować np. z ziemniaczkami, jajkiem, białą fasolą albo pasztecikami.
  • Zupa krem z kiszonych buraków podkreślona tartym chrzanem i czosnkiem świetnie rozgrzewa i dodaje energii. Wybornie smakuje z dodatkiem kluseczek oraz śmietany zaprawionej odrobiną chrzanu.
  • Bigos z kiszonych buraków pokocha każdy wielbiciel kwaśnych potraw. Przygotowuje się go podobnie jak tradycyjny bigos, a w składzie nie może zabraknąć pieczarek, cebuli i mięsa.
  • Surówka buraczana z dodatkiem jabłek, cebuli, świeżej pietruszki i przypraw idealna do smażonych mięs lub pieczeni.
  • Pikantna sałatka, której smak podkreśla por oraz niewielka ilość majonezu.

Warto od czasu do czasu przygotować zakwas buraczany i mieć go pod ręką, ponieważ nie tylko stanowi źródło wielu cennych witamin i pierwiastków, ale również może być użyty do przygotowania pysznych potraw oraz przekąsek o przyjemnie orzeźwiającym smaku. Do dzieła!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu