Wśród wielu rodzajów kiszonek od stuleci ogromnym powodzeniem cieszą się nie tylko ogórki czy kapusta, ale także zakwas buraczany. Przepis na ten przysmak jest niezwykle prosty, a systematyczne spożywanie sfermentowanego płynu słynie z wielu dobroczynnych właściwości, dlatego warto go mieć pod ręką zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Jak zrobić zakwas buraczany? Na co pomaga? Sprawdzamy!
Zakwas z buraków wyróżnia się charakterystycznym kwaskowatym zapachem oraz orzeźwiającym, nieco pikantnym smakiem, który zależy od zastosowanych w przepisie dodatków. Za jego wyjątkowe właściwości odpowiadają dobroczynne bakterie, które w procesie fermentacji przetwarzają zawarte w burakach węglowodany na kwas mlekowy. Proces kwaszenia trwa około tygodnia, a jego tempo można regulować poprzez przechowywanie słoika w cieplejszym lub chłodnym miejscu. Zakwasu nie należy mylić z sokiem buraczanym, który powstaje poprzez wyciśnięcie surowych warzyw w sokowirówce.
Dzięki procesowi fermentacji zakwas buraczany nie tylko zyskuje orzeźwiający smak oraz rubinową barwę, ale również szereg dodatkowych właściwości, których nie posiada sok warzywny. Przede wszystkim kwas jest bogaty w probiotyki pozytywnie wpływające na zachowanie mikroflory bakteryjnej przewodu trawiennego oraz zwiększającego odporność organizmu. Ponadto bogactwo witamin i mnóstwa minerałów sprawiają, że regularnie spożywany zakwas buraczany działa oczyszczająco, poprawia wygląd skóry, obniża poziom cukru we krwi, wspiera pracę niektórych narządów wewnętrznych, obniża cholesterol, skraca czas trwania infekcji, a nawet wspomaga odchudzanie. Tak więc, przygotowując zakwas z buraków do barszczu lub sałatki, warto zrobić większe zapasy przeznaczone do codziennego picia w niewielkich ilościach.
Jak zrobić zakwas buraczany? Przepis na jego przygotowanie jest niezwykle prosty, ale wymaga nieco cierpliwości, bo zanim z surowych warzyw powstanie orzeźwiający i pełen witamin roztwór minie około 7 dni. Do przygotowania zakwasu niezbędne jest wyparzone naczynie szklane lub kamionkowe, najlepiej zwężające się u góry (dzbanek, słój), ponieważ to pomoże utrzymać plastry buraków poniżej poziomu wody, co zapobiegnie pleśnieniu. Ponadto należy przygotować:
Aby przygotować pyszny zakwas z buraków, wystarczy ułożyć wszystkie składniki warstwowo, dociskając plastry w taki sposób, by w trakcie fermentacji nie wypływały na wierzch. Do tak przygotowanego naczynia należy wlać roztwór wody z solą, aż do przykrycia wszystkich składników. Na koniec słoik lub dzbanek warto przykryć czystą ściereczką i odstawić w spokojne, ciemne miejsce. Stan zakwasu należy sprawdzać każdego dnia – jeśli na wierzchu pojawia się piana, można ją zebrać za pomocą czystej łyżki. Zakwas buraczany jest gotowy gdy nabierze ciemnej barwy (6–10 dni) i charakterystycznego aromatu, wówczas trzeba go przecedzić przez gęste sitko wyłożone gazą do czystego słoika lub butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.
Zakwas jest nie tylko cennym dla zdrowia napojem, ale również ważnym składnikiem wielu różnorodnych potraw. Każdy, kto wie, jak zrobić zakwas buraczany, chętnie używa go do przyrządzenia smacznych dań lub przystawek. Do czego można wykorzystać płyn i plastry buraka?
Warto od czasu do czasu przygotować zakwas buraczany i mieć go pod ręką, ponieważ nie tylko stanowi źródło wielu cennych witamin i pierwiastków, ale również może być użyty do przygotowania pysznych potraw oraz przekąsek o przyjemnie orzeźwiającym smaku. Do dzieła!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies