Sezon na agrest: 4 powody, dla których warto go jeść

Agrest to niedoceniany owoc sezonowy. Warto jednak sięgać po niego jak najczęściej, ponieważ jest źródłem wielu drogocennych składników odżywczych. Podpowiadamy, kiedy jest sezon na agrest, dlaczego warto go spożywać i co możesz z niego przyrządzić!Sezon na agrest: 4 powody, dla których warto go jeść

Sezon na agrest – kiedy się zaczyna?

Agrest, a właściwie porzeczka agrest, to krzew należący do rodziny agrestowanych – tak samo, jak porzeczka. Posiada kolczyste pędy i drobne, zielone, okrągłe lub wydłużone owoce. Roślina ta jest dość powszechna w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Afryce. Sezon na agrest w Polsce zaczyna się w czerwcu i może trwać nawet do początku września.

Prozdrowotne właściwości agrestu

Owoce agrestu zawierają dużo witaminy C, a także witaminę A, witaminy z grupy B (w tym tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy) i witaminę E. Agrest to także skarbnica minerałów, m.in.: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu i żelaza. Zawiera on również białko, kwasy organiczne, pektyny i luteinę. Dzięki tak wielu składnikom odżywczym agrest wspomaga pracę oczu, serca i stawów, a także pamięć i koncentrację.

Agrest dla urody

Regularnie spożywany może dodatkowo wzmacniać odporność oraz poprawiać kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci. Owoce agrestu zawierają dużo wody, są niskokaloryczne, dlatego poleca się je osobom będącym na diecie odchudzającej. Nie sposób wykluczać agrestu ze swojego menu, wręcz przeciwnie – należy sięgać po niego, kiedy tylko masz taką możliwość!

Ciasto, sok, przetwory… Co zrobić z agrestu?

Owoce agrestu możesz zjadać na surowo, jak również suszone czy kandyzowane. Z powodzeniem możesz je również zamrozić, a także przygotować z nich soki i kompoty. Z agrestu zrobisz również pyszne konfitury, galaretki, dżemy i powidła – idealne  do naleśników, pancakes i kanapek. Agrest doskonale pasuje też do domowych lodów, muffinek i innych samodzielnie przygotowanych słodkości.

Agrest – zastosowanie w kosmetyce

Antyoksydanty zawarte w owocach agrestu powodują, że są one wykorzystywane do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, np. kremów, peelingów i masek. Produkty z wyciągów z owoców agrestu polecane są szczególnie dla skór zmęczonych, suchych, z przebarwieniami, ale również dla cer trądzikowych, gdyż wspomaga walkę z niedoskonałościami. Kosmetyki do twarzy z zawartością agrestu oczyszczają, wygładzają, rozjaśniają cerę – staje się nawilżona, wygładzona, rozświetlona, po prostu piękna!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu