Rodzaje serów – jakie gatunki wyróżniamy?

Czy masz swoje ulubione rodzaje serów? Zdecydowanie jest z czego wybierać. Typy serów mogą się różnić w zależności od procesu produkcji oraz produktów wykorzystanych do ich wykonania. Zobacz nasz poradnik, żeby odkryć ich zastosowanie, a także zainspirować się do spróbowania nowych smaków. Poznaj podział serów i pomysły na serowe dnia.Jakie są rodzaje seró

Podstawowy podział serów – co warto wiedzieć?

Każdy ser wytwarzany jest poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Jednak barwa, smak, konsystencja i właściwości sera mogą być zupełnie inne – w zależności od tego, jak przebiega proces produkcji. W efekcie uzyskuje się bardzo różne gatunki sera.

Na całym świecie jest ich podobno około 4000! W Polsce produkowane jest ok. 90 rodzajów. Jak widać, podział serów na kategorie jest bardzo potrzebny, bo bez tego nie sposób szczegółowo o nich mówić.

Chcąc wyszczególnić różne rodzaje sera, powinniśmy wymienić przede wszystkim:

  1. sery zwarowe, jak na przykład ricotta,
  2. sery ukwaszane kulturami bakterii, czyli twarogi, zwane także serami białymi,
  3. sery podpuszczkowe – czyli takie, do których dodaje się podpuszczkę – enzym trawienny odpowiedzialny za krzepnięcie mleka.

Ta ostatnia kategoria jest najbardziej pojemna i w jej obrębie można wyróżnić kolejne gatunki sera, m.in.:

Najważniejsze nazwy serów i ich zastosowanie

Jakie są nazwy serów? Jeśli nie jesteś smakoszem tych wyrobów, można się w nich pogubić. Warto jednak znać nie tylko te podstawowe rodzaje serów, ale także te rzadziej używane w kuchni. W końcu nie do wszystkich potraw pasuje gouda, czasem warto wykorzystać fetę lub gorgonzolę. Przyjrzyjmy się więc, jakie są rodzaje i nazwy serów.

Zastosowanie serów podpuszczkowych

Podział serów wiele mówi o ich zastosowaniu w kuchni:

  • sery miękkie, takie jak feta albo mozzarella, bardzo dobrze sprawdzają się w sałatkach,
  • natomiast na kanapkach królują od lat sery twarde i półtwarde.

Rodzaje, które w Polsce są najbardziej lubiane, to wspomniana wcześniej gouda, edamski czy ser salami.

Rodzaje serów białych

Znasz już rodzaje serów żółtych. A co z serem białym? Nazwy serów z tej kategorii pewnie też dobrze znasz. Popularne rodzaje serów białych to m.in.:

Ze względu na zawartość tłuszczu można sklasyfikować gatunki sera także w inny sposób:

  • pełnotłuste,
  • tłuste,
  • półtłuste,
  • odtłuszczone,
  • chude.

Które rodzaje serów są zdrowe?

Znasz już rodzaje serów białych i nie tylko. Sery to dla wielu osób ważny składnik diety. Dostarczają do organizmu dużą porcję białka, tłuszczu zwierzęcego oraz witaminy A. Stanowią także znakomite źródło wapnia i fosforu.

Ich mankamentem jest jednak fakt, że są kaloryczne. Ser żółty dostarcza aż 300–400 kalorii w 100 gramach! Ze względu na dużą zawartość cholesterolu odradza się jedzenie zbyt dużej ilości serów osobom zmagającym się z nadwagą, chorobami układu krążenia czy nadciśnieniem. Zaleca się albo ograniczenie spożycia, albo zamianę serów z mleka krowiego na sery z mleka koziego.

Warto także pamiętać o tym, że ser może się świetnie sprawdzić i nie wpłynąć negatywnie na zdrowie, jeśli nie będzie główną częścią posiłku, a dodatkiem nadającym smak. Tę rolę pełnią często sery dojrzewające. Rodzaje sera tego typu to chociażby cheddar albo grana padano.

Najlepsze przepisy z wykorzystaniem sera

Szukasz pomysłu na danie z wykorzystaniem różnego rodzaju sera? Oto nasze pomysły:

Kreatywnie można podejść także do przepisów na śniadanie. W tym artykule poznasz najlepsze sposoby na serek wiejski – nie tylko na kanapkach!

Ser w diecie – przysmak ,z którego trudno zrezygnować

Teraz już wiesz, jak wiele serów można kupić. Sery miękkie, twarde, sery dojrzewające – rodzaje są tak liczne, że każdy znajdzie swój ulubiony smak. Wybierz swoje ulubione typy serów i przyrządź je na różne sposoby.

Przeczytaj też o tym, jaki ser na grilla wybrać!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu