Rodzaje makaronu – jakie są najpopularniejsze?

Od wielu stuleci makaron jest ważnym elementem jadłospisu człowieka. Dodawany do zup, sosów, zapiekanek, sałatek i dań mięsnych lub warzywnych sprawia, że potrawy są bardziej sycące i smaczniejsze. To właśnie ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni możesz znaleźć tak wiele różnorodnych rozmiarów i kształtów makaronów. Jakie są najbardziej popularne rodzaje makaronu? Do czego najlepiej ich użyć? Sprawdzamy!Rodzaje makaronu

Kto wymyślił makaron?

Choć makaron i przygotowywane z nim w roli głównej potrawy kojarzą się przede wszystkim ze słonecznymi Włochami, tak naprawdę najstarsze długie nitki tego przysmaku odkryto w Chinach i pochodziły one z czasów neolitu. Pierwsze europejskie wzmianki o suszonym makaronie pochodzą z około XII wieku i zostały udokumentowane na terenie Sycylii i Trabii. Od tamtego czasu na przestrzeni kolejnych stuleci prosty w przygotowaniu makaron dość szybko rozprzestrzenił się nie tylko po całej Europie, ale także i sąsiednich kontynentach.

Różne rodzaje makaronu

Najczęściej makarony dzieli się na włoskie oraz azjatyckie. Te europejskie przygotowywane są zazwyczaj z odmiany pszenicy twardej (durum), a powstałe z mąki ciasto nie tylko można dość łatwo formować na różne sposoby, lecz także powstały makaron zachowuje swój nieraz dość fantazyjny kształt (muszelki, gwiazdki, kokardki) nawet po obróbce termicznej. Jeśli zaś chodzi o typy makaronów azjatyckich, to zazwyczaj różnią się one przede wszystkim rodzajem użytej mąki. Najczęściej można znaleźć różnej grubości nitki przygotowane z pszenicy, gryki, ryżu, fasoli mung, ewentualnie skrobi ziemniaczanej.

Poznaj nazwy rodzajów makaronów

Różnorodność makaronowych kształtów może nieraz przyprawiać o prawdziwy zawrót głowy, zwłaszcza, gdy nie mamy pewności, który z nich najlepiej się sprawdzi podczas przygotowania konkretnej potrawy. W takiej sytuacji warto wcześniej poznać nie tylko włoskie nazwy makaronu, ale również ich polskie odpowiedniki oraz zastosowanie:

  • Anelli to małe cienkie pierścionki używane najczęściej jako dodatek do zup oraz sałatek. Nieco większą odmianę (ditaliani) można znaleźć w przepisach na niektóre zapiekanki.
  • Gigli (riccioli) swoim kształtem przypomina niewielki rożek albo grzyba pieprznika (kurkę). Szerszy brzeg często jest karbowany, dzięki czemu makaron na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Świetnie nadaje się do przyrządzania dań smażonych na patelni z dodatkiem warzyw lub mięsa.
  • Canneloni, czyli bardzo grube rurki, są stworzone do nadziewania najczęściej mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego i beszamelu. Zapiekanka o tej samej nazwie w smaku przypomina trochę lasagne.
  • Conchiglioni (Jumbo Shells) to duże masywne muszle o rowkowanej powierzchni. W ich sporym wnętrzu można umieścić wybrany farsz, a całość zapiec z niewielką ilością sosu i tartego sera.
  • Farfalle to popularne w wielu kuchniach europejskich kokardki z ząbkowanymi brzegami. Świetnie pasują do dań z sosem oraz jako składnik sałatek, w tym krótko podsmażanych na patelni.
  • Fettucine są długimi wstążkami o szerokości około 1 cm, świetnie nadającymi się do przygotowania szybkich dań z niewielką ilością sosów i tartego sera. Jego węższą odmianą jest makaron Fettucelle, a szerszą Fettuce. Podobny kształt ma również gruby makaron pappardelle.
  • Fusillli – kto nie zna uroczych świderków doskonale się sprawdzających zarówno w zupach, zapiekankach, jak i dań głównych? Ten najpopularniejszy włoski makaron wywodzi się z Kampanii.
  • Lasagne to nie tylko rodzaj makaronu, ale również nazwa znanej niemal na całym świecie potrawy, w której grube, duże płaty makaronu są przełożone mięsnym lub warzywnym nadzieniem z dodatkiem aromatycznego sosu i tartego sera.
  • Penne są skośnie ciętymi rurkami i gładkiej lub rowkowanej powierzchni (penne rigate). Podobnie jak kokardki najczęściej są podawane z gęstymi sosami, np. pesto lub owocami morza.
  • Rotelle (ruote) – te niezwykle efektownie prezentujące się kółeczka przypominają nieco koła dawnych drewnianych wozów i doskonale nadają się do potraw, w których będą dobrze widoczne, np. sałatek i potraw z patelni.
  • Spaghetti – zarówno makaron, jak i rodzaj potrawy należą do jednych z najbardziej znanych na świecie dań włoskich. Podobny kształt mają jeszcze inne rodzaje, jak np. pici (ręcznie robiony, nieco grubszy), linguine (lekko spłaszczony) lub bigoli (o średnicy około 3mm).
  • Stelle – drobne gwiazdki z otworem idealne do zup i sałatek.
  • Tortellini – choć to niewielkie pierożki z dowolnym nadzieniem, to również zaliczane są do makaronów i podawane z dodatkiem pełnego aromatycznych przypraw sosu pomidorowego. Do tej grupy zalicza się również ravioli, cappeletti oraz agnolotti.

Najpopularniejsze rodzaje makaronów włoskich

Jeśli chodzi o różnorodność kształtów, kolorów oraz zastosowania makaronów, to trzeba przyznać, że Włosi wyróżniają się wyjątkową pomysłowością. Muszle, nitki, kolanka, wstążeczki, albo niewielkie pierścionki to tylko niektóre rodzaje makaronów powszechnie stosowanych zarówno w kuchni włoskiej, jak i europejskiej. W zależności od kształtu i rozmiarów wykorzystywane są do różnych potraw – z długich nitek przygotowuje się znakomite spaghetti, grube wstążki doskonale nadają się do przyrządzenia dań z dodatkiem gęstych sosów, średniej wielkości makaron jest wprost stworzony do zapiekanek, a łazanki, drobne gwiazdki, niteczki lub muszelki wspaniale prezentują się w popularnych zupach, takich jak pomidorowa, jarzynowa czy lekki rosołek dla najmłodszych milusińskich

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu