Rodzaje kasz – do jakich dań pasują poszczególne typy?

Czy wiesz, że w swojej diecie wato uwzględniać różne rodzaje kasz? To właśnie kasze, a nie ziemniaki były podstawą pożywienia przez długie lata, a teraz wracają do łask wraz ze wzrostem świadomości w zakresie zdrowia i składników odżywczych.Jakie sa rodzaje kasz

Jakie są rodzaje kasz i ich właściwości?

Kasze powstają z ziaren zbóż, które są oczyszczane, pozbawiane części zewnętrznych, i poddawanej dalszej obróbce. W zależności od rodzaju kaszy ziarna mogą być polerowane, krojone, mielone albo prażone. Od przebiegu tego procesu oraz od pochodzenia ziaren w największym stopniu zależy to, ile kasza zawiera cennych składników odżywczych.

Oto najważniejsze rodzaje kasz:

Nie są to oczywiście wszystkie rodzaje kasz, niemniej wymieniliśmy te najważniejsze.

Pod względem wartości dla organizmu kasze przewyższają ziemniaki, makaron i część gatunków ryżu. Są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Dostarczają do organizmu błonnik pokarmowy, potas, żelazo, magnez, cynk oraz witaminę E. Zawierają w sobie też konkretną porcję białka, dzięki czemu są bardzo lubiane przez wegetarian – stąd chociażby częsty pomysł na kotlety z kaszy jako zamiennik dla mięsa. To tylko jeden z pomysłów na to, jak zrezygnować z mięsa i nabiału.

Kasze dają poczucie sytości, dostarczają dużo energii, wspierają działanie układu pokarmowego.

Z czym jeść różne rodzaje kasz?

Wszystkie rodzaje kasz mogą stanowić bazę dla dań obiadowych albo sałatek. Poniżej podajemy listę inspirujących przepisów. Co polecamy?

To wszystko ciekawe przepisy wymagające trochę pracy. Nie trzeba jednak za każdym razem przygotowywać dania z kaszy w wyszukany sposób. Równie dobrze gotowana kasza może stanowić zwykły dodatek do kotletów oraz surówki. Wiele osób na diecie właśnie tak spożywa kaszę, rezygnując z innych, mniej zdrowych składników obiadu.

Dużo pożytku z kaszy będą też mieli miłośnicy mięs. Kasza gryczana od lat uchodzi za najlepszy dodatek do gulaszu, pieczeni i innych dań jednogarnkowych z gęstym sosem. Kuskus to natomiast częsty wybór w lekkich sałatkach.

Dla kogo kasza będzie najlepsza?

Skoro znamy już rodzaje kasz i ich zastosowanie, łatwo dojść do wniosku, że to odpowiedni pokarm dla każdego. Jest jednak kilka specyficznych grup, które w sposób szczególny powinny zadbać o odpowiednią ilość kaszy w swojej diecie. Kasze powinny jeść przede wszystkim:

  • osoby z nadciśnieniem – ponieważ kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu,
  • osoby zagrożone anemią, bo kasze mają potrzebne dla niż żelazo, kwas foliowy i witaminę E,
  • diabetycy – ze względu na zawartość skrobi.

Możesz też nie należeć do żaden z wymienionych grup i po prostu lubić kaszę. Każda motywacja jest dobra, aby jeść smacznie i zdrowo!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu