Jakie przyprawy wybrać do leczo z cukinią lub kiełbasą?

Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej? Warto o tym pomyśleć, jeszcze zanim zabierzemy się za przygotowanie tej potrawy. Leczo to powszechnie znane i lubiane danie. Jego popularność nie powinna dziwić. Leczo można przygotować szybko i tanio, nie wymaga wiele czasu, wyszukanych składników ani zaawansowanej wiedzy kulinarnej. Ale chociaż jego siła tkwi w prostocie, nie należy lekceważyć pewnych detali. Żeby danie wyszło naprawdę smaczne, należy wiedzieć, czym doprawić leczo. Przepis nie jest skomplikowany i sprawdzi się w kuchni nawet początkującego kucharza!Jakie przyprawy do leczo wybrać?

Co warto wiedzieć na temat leczo?

Leczo to doskonałe danie rozgrzewające. Dlatego częściej jest podawane na obiad i kolację w okresie jesienno-zimowym niż latem, gdy stawia się raczej na różne przekąski na bazie świeżych warzyw i owoców, zupy owocowe, chłodniki. Z drugiej strony, warto rozważyć przygotowanie leczo właśnie latem, gdy warzywa są tanie i łatwo dostępne. Zawsze można zamrozić przygotowane danie i zjeść dopiero wtedy, gdy będziesz mieć ochotę.

Leczo nie tylko rozgrzewa, ale stanowi także świetne źródło witamin. Nawet w leczo z kiełbasą dominują przecież warzywa – papryka, cukinia, pomidory, cebula, a nieraz także bakłażan, pieczarki czy ciecierzyca. Chcąc jeść zgodnie z zaleceniami dietetyków przynajmniej 400g warzyw i owoców codziennie, łatwo zrealizować ten cel, wybierając właśnie leczo.

Potrawę najczęściej spożywa się z pieczywem, chociaż pierwotnie leczo nie było wcale głównym daniem, tylko raczej dodatkiem do dań mięsnych. Inna opcja to zjedzenie leczo z ryżem albo z ziemniakami. Cały sekret przepisu tkwi w tym, jakie przyprawy do leczo użyjesz. Czy wolisz łagodniejsze smaki, a może jesteś fanem pikantnych potraw? Sprawdźmy, czym doprawić leczo w tych dwóch alternatywach.

Idealne leczo – jakie przyprawy będą niezbędne?

Prawdziwe leczo powinno mieć pikantny smak z wyczuwalną nutą ziołową. Jak doprawić leczo, żeby uzyskać właśnie taki efekt?

Podstawą będzie tutaj sproszkowana ostra papryka lub płatki chili, a także mielony pieprz. Chcąc osiągnąć pełniejszy smak, można sięgnąć także po paprykę słodką oraz paprykę wędzoną.

A jak doprawić leczo ziołami?

Oczywistym wyborem będzie oregano oraz bazylia. Te przyprawy zawsze pasują do dań na bazie sosu pomidorowego. Niektórzy preferują także dodawanie kolendry, majeranku oraz świeżej natki pietruszki. Czasami do leczo dodaje się także ziele angielskie i liście laurowe (jak do bigosu), z tą jednak różnicą, że przed podaniem należy je wyciągnąć.

Myśląc o tym, jak przyprawić leczo z cukinią, nie należy także zapominać o takich składnikach jak:

  • czosnek,
  • sól,
  • cukier – zwykły biały albo trzcinowy w zdrowszej wersji przepisu.

To w zasadzie najważniejsze, co trzeba dodać, aby wyszło dobre leczo. Jakie przyprawy jeszcze brać pod uwagę, gdy szukasz bardziej oryginalnego smaku? Opcjonalnie można także dodać startą skórkę z cytryny. Na smak leczo w dużym stopniu wpływa także zastosowanie kostki bulionowej, która sama sobie jest mieszaniną różnych smaków i aromatów.

Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować leczo wegetariańskie, czy z kiełbasą, dobór przypraw pozostaje praktycznie identyczny.

Łagodna wersja leczo – przyprawy dla fanów delikatnej kuchni

Jakie przyprawy do leczo z kiełbasą użyć, gdy chcesz uzyskać łagodny smak? Niewiele będą się różniły od tych, które zostały wymienione w pikantnej wersji. Możesz zrezygnować jedynie z ostrej papryki i pieprzu lub dodać je w mniejszej ilości. Zioła, sól oraz czosnek nadadzą leczo charakterystyczny posmak.

Nie tylko leczo – poznaj inne potrawy inspirowane węgierską kuchnią

Wiesz już, jakie przyprawy do leczo z cukinii pozwolą uzyskać wyrazisty smak. Teraz możesz iść za ciosem i poszukać także innych potraw kuchni węgierskiej. To właśnie z tamtych stron wywodzi się wiele podobnych do siebie potraw jednogarnkowych. Klasycznym przykładem jest oczywiście gulasz, nieprzypadkowo nazywany zresztą gulaszem węgierskim. Inna powszechnie znana potrawa to placek po węgiersku. Nie sposób także zapomnieć o zupie gulaszowej. Żeby nie mylić jej z gulaszem, funkcjonuje także jako bogracz. Nazwa pochodzi od tradycyjnego naczynia – charakterystycznego kociołka, w którym pasterze przyrządzali danie nad ogniskiem. W kuchni węgierskiej zdecydowanie dominują dania bazujące na ostrej papryce. Stąd przyjęło się nazywać rożne dania z dużą ilością papryki jako dania „po węgiersku”. Nawet jeśli z pierwowzorem nie mają zbyt wiele wspólnego.

A co zrobić jeśli leczo albo gulasz są za rzadkie? Sprawdź jak zagęścić sos, aby był smaczniejszy.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu