Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej? Warto o tym pomyśleć, jeszcze zanim zabierzemy się za przygotowanie tej potrawy. Leczo to powszechnie znane i lubiane danie. Jego popularność nie powinna dziwić. Leczo można przygotować szybko i tanio, nie wymaga wiele czasu, wyszukanych składników ani zaawansowanej wiedzy kulinarnej. Ale chociaż jego siła tkwi w prostocie, nie należy lekceważyć pewnych detali. Żeby danie wyszło naprawdę smaczne, należy wiedzieć, czym doprawić leczo.
Leczo to doskonałe danie rozgrzewające. Dlatego częściej jest podawane na obiad i kolację w okresie jesienno-zimowym niż latem, gdy stawia się raczej na różne przekąski na bazie świeżych warzyw i owoców, zupy owocowe, chłodniki. Z drugiej strony, warto rozważyć przygotowanie leczo właśnie latem, gdy warzywa są tanie i łatwo dostępne. Zawsze można zamrozić przygotowane danie i zjeść dopiero wtedy, gdy będziesz mieć ochotę.
Leczo nie tylko rozgrzewa, ale stanowi także świetne źródło witamin. Nawet w leczo z kiełbasą dominują przecież warzywa – papryka, cukinia, pomidory, cebula, a nieraz także bakłażan, pieczarki czy ciecierzyca. Chcąc jeść, zgodnie z zaleceniami dietetyków, przynajmniej 400g warzyw i owoców codziennie, łatwo zrealizować ten cel, wybierając właśnie leczo.
Potrawę najczęściej spożywa się z pieczywem, chociaż pierwotnie leczo nie było wcale głównym daniem, tylko raczej dodatkiem do dań mięsnych. Inna opcja to zjedzenie leczo z ryżem albo z ziemniakami.
Prawdziwe leczo powinno mieć pikantny smak z wyczuwalną nutą ziołową. Jak doprawić leczo, żeby uzyskać właśnie taki efekt?
Podstawą będzie tutaj sproszkowana ostra papryka lub płatki chili, a także mielony pieprz. Chcąc osiągnąć pełniejszy smak, można sięgnąć także po paprykę słodką oraz paprykę wędzoną.
Oczywistym wyborem będzie oregano oraz bazylia. Te przyprawy zawsze pasują do dań na bazie sosu pomidorowego. Niektórzy preferują także dodawanie kolendry, majeranku oraz świeżej natki pietruszki. Czasami do leczo dodaje się także ziele angielskie i liście laurowe (jak do bigosu), z ta jednak różnicą, że przed podaniem należy je wyciągnąć.
Myśląc o tym, jak przyprawić leczo z cukinią, nie należy także zapominać o takich składnikach jak:
To w zasadzie najważniejsze, co trzeba dodać, aby wyszło dobre leczo. Jakie przyprawy jeszcze brać pod uwagę, gdy szukasz bardziej oryginalnego smaku? Opcjonalnie można także dodać startą skórkę z cytryny. Na smak leczo w dużym stopniu wpływa także zastosowanie kostki bulionowej, która sama sobie jest mieszaniną różnych smaków i aromatów. Szukając pomysłów na to, jakie przyprawy do leczo można jeszcze dodać, czasami sięga się nawet po białe wytrawne wino.
Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować leczo wegetariańskie, czy z kiełbasą, dobór przypraw pozostaje praktycznie identyczny.
Wiesz już, jakie przyprawy do leczo pozwolą uzyskać wyrazisty smak. Teraz możesz iść za ciosem i poszukać także innych potraw kuchni węgierskiej. To właśnie z tamtych stron wywodzi się wiele podobnych do siebie potraw jednogarnkowych. Klasycznym przykładem jest oczywiście gulasz, nieprzypadkowo nazywany zresztą gulaszem węgierskim. Inna powszechnie znana potrawa to placek po węgiersku. Nie sposób także zapomnieć o zupie gulaszowej. Żeby nie mylić jej z gulaszem, funkcjonuje także jako bogracz. Nazwa pochodzi od tradycyjnego naczynia – charakterystycznego kociołka, w którym pasterze przyrządzali danie nad ogniskiem. W kuchni węgierskiej zdecydowanie dominują dania bazujące na ostrej papryce. Stąd przyjęło się nazywać rożne dania z dużą ilością papryki jako dania „po węgiersku”. Nawet jeśli z pierwowzorem nie mają zbyt wiele wspólnego.
A co zrobić jeśli leczo albo gulasz są za rzadkie? Sprawdź jak zagęścić sos, aby był smaczniejszy.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies