Nie tylko z rodzynkami lub brzoskwinią – pomysły na oryginalny sernik

Tradycyjny sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Nie ma się co dziwić – jest puszysty, lekki i pyszny. Obecnie można spotkać wiele wariacji na temat sernika – serniki na zimno z twarogu, wegańskie czy w wersji mini. Sprawdź nasze pomysły na oryginalny sernik, który z łatwością przyrządzisz w domowym zaciszu!Nie tylko z rodzynkami lub brzoskwinią – pomysły na oryginalny sernik

Serniki na zimno z twarogu

Sernik na zimno to deser, który sprawdzi się na wszystkich letnich przyjęciach. Jego przygotowanie opiera się na kilku kluczowych składnikach, takich jak: twaróg, galaretki i wybrane owoce. W trakcie wakacyjnego sezonu warto sięgnąć po truskawki – bogate w witaminy, minerały i aminokwasy – i przyrządzić lekki sernik truskawkowy na zimno. Pokochają go i dzieci i dorośli!

Orzeźwiającym, pysznym i idealnym na wszelkie imprezy ciastem jest również sernik na zimno z rabarbarem w galaretce. Rabarbar to skarbnica składników odżywczych wspiera układy: pokarmowy, odpornościowy i krwionośny – warto więc korzystać z niego, przygotowując różnego rodzaju potrawy. Serniki na zimno z twarogu to doskonałe desery na lato, ale nie ma żadnych przeciwskazań, aby zajadać się nimi również jesienią czy zimą!

Serniki inne niż wszystkie

Jeśli sernik kojarzy ci się jedynie z rodzynkami i brzoskwiniami, zapoznaj się z naszymi nietuzinkowymi przepisami na sernik mocha, sernik z rozmarynowym cremem brulee, sernik dyniowy o smaku kawowym oraz sernik rafaello kokosowo-migdałowy. Te propozycje z pewnością zadowoloną każdego fana serników, a dodatkowo wniosą nutkę świeżości i oryginalności do znanego wszystkim ciasta.

Sernik wegański

Do przygotowania serników często używa się twarogu, śmietanki czy mleka. Jeśli jednak stronisz od jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego, możesz przyrządzić wegański sernik z nerkowców z czekoladą i karmelizowaną gryką. Rozpocznij od namoczenia przez noc orzechów nerkowca oraz kaszy gryczanej (oczywiście w osobnych naczyniach). Następnie odcedź kaszę, wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp ją cynamonem i solą, polej syropem klonowym i olejem słonecznikowym. Całość wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180℃ piekarnika na 20 min. Część karmelizowanej gryki odłóż na posypkę, a resztę przełóż do miski. Dodaj pozbawione pestek daktyle, wiórki kokosowe, olej kokosowy, sól i zblenduj na gładką masę. Jeśli lubisz chrupiącą teksturę, możesz pozostawić delikatne grudki. Masę wyłóż do formy i włóż do lodówki. Kolejnym krokiem jest odcedzenie nerkowców. Po tym dodaj do nich syrop klonowy, mleczko kokosowe, olej kokosowy i syrop klonowy. Blenduj na wysokich obrotach aż do powstania gładkiego musu. Następnie przelej go na tartę i wstaw do zamrażalnika, by warstwa dobrze stężała. Następnym punktem jest przygotowanie polewy – rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj trochę oleju kokosowego i mleka kokosowego. Stężały spód posmaruj masą, polej wszystko czekoladą, posyp pozostałą gryką i voilà – wegański sernik gotowy!

Mini serniczki – na grilla, piknik i do pracy

Świetną opcję na piknik, grilla czy przerwę w pracy są mini serniczki, np. z mango w polewie z białej czekolady. Możesz przygotować również mini serniczki z truskawkami, nektarynkami i kruszonką migdałową. Najpierw pokrusz ciasteczka maślane lub owsiane, połącz je z roztopionym masłem i wyłóż na spód foremek do muffinek. Następnie zmiksuj twaróg sernikowy z cukrem, jajkiem i budyniem i tak powstałą masę przelej na powstałe z ciastek spody. Owoce dokładnie umyj, pokrój w plasterki i ułóż na masie

serowej. Kolejno zmieszaj płatki migdałowe z cukrem oraz masłem i posyp nimi serniczki. Całość wstaw na 35 minut do rozgrzanego piekarnika.

Jak widzisz, sernik nie musi kojarzyć się jedynie z rodzynkami i kruszonką. Jeżeli uwielbiasz ten typ ciasta, ale znudziła ci się już jego tradycyjna wersja, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na niebanalne serniki – smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu