Co zrobić z malin? Przepisy i właściwości

Okres od czerwca do września bezsprzecznie kojarzy się z malinami. Te sezonowe owoce mogą być doskonałym komponentem śniadań, dań obiadowych i deserów, a także domowych przetworów. Podpowiadamy, jakie są właściwości malin, ile kalorii zawierają oraz co warto z nich przygotować!Co zrobić z malin? Przepisy i właściwości

Maliny – kalorie, witaminy i minerały

Maliny to bogactwo składników odżywczych. Zawierają duże ilości:

  • potasu,
  • fosforu,
  • magnezu
  • witaminy C.

Odnajdziesz w nich również m.in.:

  • sód,
  • żelazo,
  • witaminy A i E,
  • mangan
  • miedź.

Maliny są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie tych owoców pozwala ochronić układ krążenia oraz poprawić skład mikroflory jelitowej. Dzięki dużej ilości antyoksydantów maliny wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, wzmacniają odporność, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Te owoce są niezwykle niskokaloryczne – 100 gramów zawiera nie więcej niż 50 kcal. Mogą spożywać je więc osoby będące na diecie redukcyjnej – oczywiście w rozsądnej ilości!

Pyszne malinowe śniadania

Maliny fantastycznie smakują o poranku. Możesz ułożyć je na przygotowanych naleśnikach czy tostach francuskich z chałki. Sprawdzają się jako składnik owsianki czy jaglanki, a także dodatek do jogurtu naturalnego lub maślanki.

Doskonałym pomysłem na zdrowe i pożywne śniadanie jest również koktajl z malinami oraz pudding chia na mleku sojowym z malinami. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmie ci nie więcej niż 20 minut – spróbuj!

Obiady i sałatki z dodatkiem malin

Maliny świetnie odnajdują się również w daniach obiadowych. Idealnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, np. kurczakiem.

Przykładem wytrawnej potrawy z dodatkiem malin mogą być udka w pikantnym sosie malinowym – z dodatkiem chilli, cebulki i miodu. Wspaniale komponują się także z innymi owocami oraz warzywami, czego przykładem jest sałatka z pieczonymi brzoskwiniami, malinami, roszponką, cebulą i serem feta.

Desery z maliną w roli głównej

Sezonowe owoce – w tym maliny – najczęściej występują w deserach. Latem warto przyrządzić lody arbuzowo-malinowe na patyku oraz deser w słoiku z lodami, musem ze świeżych malin i mango. Wspaniałym zwieńczeniem niedzielnego letniego obiadu może być również jaglane tiramisu malinowe czy malinowe tiramisu z tofu.

Jeśli lubisz ciasta z malinami, wypróbuj naszą tartę czekoladową z malinami, a nie pożałujesz! Dzieci (i nie tylko!) z pewnością zasmakują także w bezglutenowych gofrach jaglanych z kokosową śmietanką i owocami.

Domowe przetwory z malin

W sezonie malinowym warto zaopatrzyć się w większą ilość owoców i stworzyć z nich domowe przetwory. Sok malinowy jest niezwykle aromatyczny, smaczny i zdrowy – może posłużyć jako naturalny lek na przeziębienie. Dżemy i konfitury malinowe to doskonały dodatek do naleśników, pancakes’ów, gofrów i tostów.

W polskich ogrodach i sadach można odnaleźć różne rodzaje i kolory malin: od żółtych, przez czerwone, aż po czarne. Owoce te są pożywne i zdrowe – warto jeść je solo oraz przygotowywać z nich różnorodne dania, desery i domowe przetwory. Sprawdź nasze inspirujące przepisy i zaskocz swoich domowników nowymi frykasami!

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu