W polskich kuchniach bardzo często pojawia się kukurydza konserwowa z puszki. Tymczasem, gdy jest taka możliwość, warto kupić świeżą kukurydzę i samodzielnie ją ugotować, zgrillować lub upiec. Podpowiadamy, jak zrobić kukurydzę i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem!
Według wielu smakoszy najsmaczniejsza jest kukurydza gotowana. Jak ją przyrządzić? Na początku oczyść ją z liści i obetnij trzon. Następnie wymocz ją przez minimum godzinę w zimnej wodzie. Kolejno przygotuj duży, szeroki garnek, który pomieści kolbę – należy dobrać taką ilość wody, aby swobodnie pokryła kukurydzę. Włóż kukurydzę do wody i doprowadź do wrzenia. Ile czasu gotować kukurydzę? Zwykle wystarczy około 10-15 minut, ale ostateczny czas uzależniony jest od liczby i wielkości kolb.
Pamiętaj, aby nigdy nie gotować kukurydzy w wodzie z solą, gdyż stanie się twarda. Zamiast soli możesz dodać odrobinę cukru, który podkreśli smak żółtych ziarenek. Możesz również gotować kukurydzę z dodatkiem odrobiny mleka – jej smak będzie wówczas subtelniejszy. Ugotowaną kukurydzę możesz posmarować masłem, np. czosnkowym, oraz oprószyć solą lub innymi ulubionymi przyprawami. Tak przygotowana może pełnić rolę przekąski lub dodatku do obiadu bądź kolacji.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę lub smakowite dopełnienie obiadu, upiecz świeżą kukurydzę w piekarniku. Nadziej kolby na długie patyczki do szaszłyków, posmaruj masłem, posyp posiekaną natką pietruszki, posiekaną papryczką chilli, oprósz solą, skrop sokiem z limonki lub cytryny. Na koniec posyp kolby startym parmezanem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez około 8-10 minut. Tak przygotowany przysmak z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Chcąc przyrządzić kolejną wspaniałą wersję przekąski, a mianowicie kukurydzę w bekonie, możesz wykorzystać dwa sposoby przygotowania kukurydzy – gotowanie i zapiekanie. Najpierw ugotuj kukurydzę, a następnie dokładnie ją odcedź, owiń w bekon, posyp ulubionymi przyprawami, np. papryką wędzoną lub ostrą i upiecz w piekarniku.
Kukurydza w kolbach świetnie nadaje się również na grilla. Możesz wykorzystać ją do przygotowania pysznych szaszłyków z karkówką, a także do wrapów z grillowanym kurczakiem, warzywami i pesto. Chrupiąca, złocista kukurydza z grilla smakuje wybornie – sprawdź!
Świeże kolby kukurydzy cukrowej mają jędrne, soczyste ziarna. Możesz jeść je na surowo lub wykorzystać nasze sprawdzone propozycje i ugotować je, zapiec lub ugrillować. Bez względu na to, który ze sposobów na kukurydzę wybierzesz, możesz mieć pewność, że będzie to wspaniała uczta dla podniebienia!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies