Aromatyczne, złociste i nieprawdopodobnie smaczne – kto nie przepada za chrupiącymi plackami ziemniaczanymi, które można serwować na wiele sposobów? Wystarczy tak niewiele składników, by zaskoczyć domowników lub przyjaciół wyjątkowym, absolutnie pysznym daniem. Jak przygotować placki ziemniaczane? Z czym podać te świeżo usmażone przysmaki? Sprawdzamy!
Placki ziemniaczane na wiele sposobów
Głównymi składnikami placków są starte ziemniaki, cebula (pomijana w przypadku przygotowywania wersji na słodko), jaj, soli oraz niewielkiej ilości mąki. Z dobrze wymieszanego ciasta wystarczy formować okrągłe placki na mocno rozgrzanym oleju, chwilę smażyć z obu stron do uzyskania złocistobrązowego koloru, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Ze względu na ogromną popularność placków ziemniaczanych w restauracjach czy książkach z przepisami można się spotkać z różnymi wersjami tej smacznej potrawy:
- Placki z piekarnika – przygotowywane są w podobny sposób jak wersja smażona, wyłożone na papier do pieczenia i wkładane do rozgrzanego piekarnika (190°C) na około 30 minut.
- Placuszki nadziewane żółtym serem smakują obłędnie, a do tego jeszcze apetycznie się ciągną. Pomiędzy dwie cienkie warstwy ciasta wystarczy włożyć plaster sera i pyszny obiad gotowy.
- Placki z dodatkami warzywnymi – do ciasta można dodać starte lub drobno posiekane jarzyny np. cukinię, marchewkę, paprykę, czerwoną kapustę, a nawet marynowane oliwki.
- Kiełbasiane lub boczkowe wersje placków to prawdziwy przysmak dla wielbicieli dań mięsnych. Wystarczy do ciasta dorzucić drobno krojone dodatki, a w trakcie smażenia wyjątkowy zapach przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka.
- Placki faszerowane drobno zmielonym nadzieniem mięsnym albo pieczarkowym smakują rewelacyjnie bez żadnych dodatków.
Placki ziemniaczane – z czym najlepiej smakują?
Trzeba przyznać, że wielu pasjonatów placków ziemniaczanych delektuje się tą smaczną potrawą bez żadnych dodatków. Jednak okrągłe, chrupiące placuszki świetnie smakują zarówno z dodatkami mięsnymi jak i warzywami. Z czym podawać placki ziemniaczane? Możliwości jest bardzo dużo!
- Aromatyczny, gęsty gulasz wprost idealnie komponuje się z ziemniaczanym smakiem placków, dlatego to rozwiązanie należy chyba do najpopularniejszych.
- Sos grzybowy – z kurek, grzybów leśnych albo świeżych pieczarek świetnie połączy się z chrupiącymi plackami. Sosem można udekorować wierzch każdego placka, albo podać w osobnym naczyniu.
- Oscypek to kolejny fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych. Ser można zetrzeć i dodać do ciasta lub cienkie plasterki ułożyć na wierzchu gotowych placuszków. Smak potrawy będzie jeszcze lepszy, gdy na talerzu obok placków znajdzie się trochę gęstej śmietany i konfitura żurawinowa.
- Paprykarz i placki ziemniaczane to zestawienie doskonałe! Pikantny mięsny gulasz połączony z dużą ilością papryki i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu każdemu amatorowi dań z sosem.
- Cienkie plastry wędzonego łososia lub kawior to może nietypowe, ale również przepyszne dodatki do placków ziemniaczanych. Wraz z gęstą, kwaśną śmietaną tworzą wyjątkowo smaczne trio.
- Gzik to twaróg wymieszany ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorem. Lekko pikantna masa wyjątkowo dobrze smakuje nie tylko z plackami, ale również pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Z czym jeść placki ziemniaczane na słodko?
Placki ziemniaczane z dodatkiem na słodko są dla niektórych znacznie smaczniejsze niż tradycyjne. Jak przygotować takie placki ziemniaczane? Z czym najlepiej smakują?
- Śmietana i cukier to najprostszy sposób na danie w wersji słodkiej. Wystarczy świeżo usmażone placki polać śmietaną i oprószyć białym lub trzcinowym cukrem kryształem.
- Placki z dodatkiem słodkich kremowych twarożków zachwycą najmłodszych i tych trochę starszych domowników. Przygotowując takie placki ziemniaczane, warto pamiętać, by do ciasta nie dodawać cebuli oraz ostrych przypraw (pieprz, czosnek, przyprawa w płynie).
- Konfitury i dżemy również nadają się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Wybór smaku i rodzaju przetworów jest bardzo szeroki dzięki czemu potrawa w takiej formie nigdy się nie znudzi.
- Świeże lub podsmażone owoce, takie jak jabłka, czerwone porzeczki, truskawki czy borówki amerykańskie najlepiej smakują po połączeniu ze śmietaną i odrobiną cukru.
Idealne placki ziemniaczane – kilka porad
Łagodny, niemal neutralny smak placków ziemniaczanych pozwala na serwowanie ich z przeróżnymi dodatkami. Gdy są świeże i chrupiące, doskonale smakują solo lub jedynie z kilkoma kroplami przyprawy w płynie. Aby placki zachwycały idealnym smakiem i kolorem, należy je przygotować z dobrej jakości ziemniaków, najlepiej nie młodych, ponieważ zawierają zbyt wiele wody. Do przygotowania potrawy najlepiej nadają się ziemniaki typu C, czyli zawierające dużo skrobi nadającej smażonym plackom więcej sprężystości i chrupkości.
Przygotowując ciasto, warto również pamiętać, by nie dodawać zbyt wiele mąki, ponieważ może wpłynąć na smak całego dania. Do smażenia warto wybrać olej rzepakowy lub słonecznikowy, który dobrze znosi wysokie temperatury, a świeżo usmażone placki najlepiej przez chwilę odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać, póki są gorące. Smacznego!