Stir fry – co to za metoda? Jak przygotować w ten sposób danie?

Aromatyczne, soczyste mięso i cudownie chrupiące kawałki warzyw – stir fry to sposób przyrządzania pozwalający na błyskawiczne smażenie poszczególnych składników potrawy tak, by zachowały one naturalny smak, jędrność oraz możliwie jak najwięcej cennych witamin. Jak smażyć w duchu stir fry? Co to za rodzaj kuchni? Sprawdzamy!Co to za metoda stir-fry?

Kto wymyślił stir fry?

Duża, głęboka patelnia o charakterystycznym stożkowatym kształcie oraz mnóstwo składników pokrojonych w wąskie paski – takie zestawienie najczęściej kojarzy się z dalekowschodnia kuchnią (chińską, tajską, wietnamską), opartą przede wszystkim na świeżych warzywach, odrobinie mięsa, ryżu lub makaronie oraz na sporej ilości charakterystycznych dla danego regionu przypraw. Metoda stir fry wywodzi się właśnie ze wschodnich części Azji, gdzie jest bardzo popularna od wielu stuleci. Tamtejsi mieszkańcy przygotowują swoje posiłki poprzez krótkotrwałe podgrzewanie na bardzo dużym ogniu, dzięki czemu każdy z użytych składników zachowuje chrupkość oraz swój oryginalny smak.

Stir fry – co to takiego?

Metoda stir fry polega na krótkotrwałym smażeniu produktów na silnym ogniu i bardzo mocno podgrzanej patelni, przy równoczesnym intensywnym mieszaniu. Pokrojone w cienkie słupki lub paski warzywa oraz mięso natychmiast zostają przypieczone, dzięki czemu cały smak, soczystość i bogactwo witamin pozostają zamknięte w ich wnętrzu. Najlepszym naczyniem do przygotowywania potraw stir fry jest stalowy lub żeliwny wok, który świetnie przewodzi ciepło i może rozgrzać się do bardzo wysokiej temperatury. Do smażenia w tym stylu należy również użyć tłuszczy o wysokim punkcie dymienia, czyli dobrze znoszącego intensywne podgrzewanie, jak np. olej rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy, arachidowy czy ryżowy.

Podstawowe składniki do stir fry

Potrawy przygotowane metodą stir fry wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także ogromną wielobarwnością, zachęcającą nawet największych niejadków do spróbowania. Niewątpliwą zaletą tego sposobu przyrządzania jest dowolność w komponowaniu składników. Im więcej warzyw oraz dodatków znajdzie się w woku, tym potrawa będzie smaczniejsza i bardziej kolorowa. Co najlepiej się nadaje do smażenia stir fry?

  • Mięso – pokrojone na cienkie plasterki kawałki kurczaka, kaczki, wołowiny, ryby lub owoców morza. Zanim te twardsze odmiany trafią na patelnię, można je wcześniej zamarynować. W wersji wegetariańskiej doskonałym zamiennikiem mięsa jest pokrojone w kostkę tofu.
  • Warzywa – najlepiej się sprawdzają brokuły, fasolka szparagowa, kiełki fasoli, papryka, kapusta (np. pak choi), groszek cukrowy, marchew oraz różnego rodzaju grzyby.
  • Przyprawy mają za zadanie nie tylko podkreślić smak poszczególnych składników, ale także połączyć je w jedną spójną całość. Do potraw stir fry najczęściej dodaje się m.in. cebulę, czosnek, szalotkę, imbir, trawę cytrynową, chili, pieprz syczuański, cukier trzcinowy czy miód.
  • Składniki płynne zwiększające smak i aromat całego dania – sos sojowy, ostrygowy, rybny, teriyaki i bardzo pikantny sriracha.
  • Różnorodne dodatki, jak makaron, ryż, orzechy, szczypiorek, siekana kolendra czy ziarna sezamu.

Jak przygotować makaron stir fry? Co to jest? Zanim ryż lub makaron (sojowy, pszenny, ryżowy) trafi do woka, musi wcześniej zostać ugotowany i dobrze odcedzony, by nagromadzona wewnątrz woda nie spowolniła szybkiego smażenia w bardzo wysokiej temperaturze. Makaron czy ryż ugotowany na sypko należy dodawać pod sam koniec przygotowywania potrawy – wtedy się nie rozpadnie i zachowa apetyczną jędrność.

Jak przygotować danie stir fry?

Choć metoda stir fry należy do jednego z najłatwiejszych sposobów przygotowania posiłku, duże znacznie ma zachowanie kolejności w czynnościach, dzięki czemu poszczególne składniki pozostaną chrupiące i soczyste:

  1. Najpierw należy przygotować wszystkie produkty tak, by później można było szybko dorzucać je na mocno rozgrzany tłuszcz. Mięso i warzywa powinny być pokrojone w paski lub słupki o podobnych rozmiarach, co umożliwi równomierne smażenie. Makaron lub ryż trzeba ugotować i dobrze odcedzić.
  2. Do mocno rozgrzanego woka wystarczy wlać niewielką ilość tłuszczu, np. oleju słonecznikowego czy ryżowego.
  3. Gdy tłuszcz się podgrzeje, warto go rozprowadzić po ścianach naczynia, co zapobiegnie przywieraniu składników. Do tak przygotowanego woka należy dodawać produkty, zaczynając od twardszych lub wymagających dłuższego smażenia (mięso, brokuły, marchew). Aby kawałki wołowiny lub filetu z kurczaka się nie rozpadły, można po krótkim smażeniu odłożyć je na bok i ponownie dodać do potrawy dopiero pod sam koniec przyrządzania.
  4. Smażące się mięso i warzywa należy intensywnie mieszać lub podrzucać, żeby nie uległy przypaleniu. W międzyczasie dodaje się przyprawy oraz składniki niewymagające długiej obróbki termicznej, jak np. papryka, groszek cukrowy czy kapusta.
  5. Pod koniec smażenia wystarczy dorzucić makaron lub ryż, całość zalać sosem i energicznie zamieszać. Gotową potrawę warto udekorować orzechami (np. nerkowcem), sezamem lub siekanymi ziołami. Danie przygotowane metodą stir fry najlepiej smakuje na gorąco, dlatego podaje się je zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu