Kiszony kalafior – przepis. Jakie ma właściwości i z czym go jeść?

Miłośnicy kiszonek powinni koniecznie wypróbować smak kiszonego kalafiora – przez wielu określanego królem kiszonek. Jest pyszny, lekko chrupiący i co ważne, można długo przechowywać go w spiżarni. Proces fermentacji nie wpływa negatywnie na jego wygląd, więc nawet po upływie kilku miesięcy będzie prezentował się na talerzu znakomicie. Jakie właściwości ma kiszony kalafior? Z czym go jeść? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.Przepis na kiszonego kalafiora

Przygotuj kiszonego kalafiora na chłodniejsze dni!

Domowej roboty kiszony kalafior idealnie sprawdzi się zimą. Pyszny i lekko chrupiący, z nutą słodyczy przełamaną słonym smakiem zalewy. Przyjemności związane z jedzeniem kiszonki z kalafiora będą prawdziwą ucztą dla zmysłów. Kiszony kalafior warto przygotować samodzielnie i porcjować go wedle uznania. Można ukisić go w dużych wekach lub małych słoiczkach „na raz”, idealnych do obiadu. Warto sięgać po niego zawsze, kiedy najdzie Cię ochota na smaczną przekąskę.

Kiszony kalafior – przepis na kiszonkę domowej roboty

Przepis na kiszonkę z kalafiora nie jest skomplikowany. Powinien poradzić sobie z nim każdy początkujący kucharz. Poniżej krótki przepis na kiszonkę z kalafiora:

Składniki:

  • świeży, umyty i podzielone na mniejsze różyczki kalafior
  • pokrojony na cienkie plasterki chrzan (ten składnik można pominąć),
  • 3–4 ząbki czosnku, w zależności od indywidualnych upodobań,
  • przyprawy: sól, ziele angielskie, zioła, kurkuma (według uznania),
  • opcjonalne dodatki: plasterki buraka czerwonego, marchewka, papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj słoiki (pojemność wedle uznania) i ułóż w nich surowe różyczki kalafiora.
  2. W garnku przygotuj solankę w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody i gorącą miksturą warzywo. Dodaj ulubione przyprawy.
  3. Jeśli chcesz, możesz dodać do kiszonki z kalafiora kawałki marchewki czy plasterki buraka, które zabarwią kalafiora na różowo.
  4. Tak przygotowane słoje z kalafiorem wystarczy szczelnie zamknąć i odstawić na kuchenny blat.
  5. Po upływie kilku dni woda w słojach powinna przestać buzować. Kiedy tak się stanie można wynieść kiszonki do spiżarni i sięgać po nie zawsze wtedy, kiedy będziesz mieć ochotę.

Kiszony kalafior – właściwości

Jak każda inna kiszonka, kiszony kalafior ma wiele pozytywnych właściwości. Wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu może przeciwwdziałać procesom starzenia się. Posiada niski indeks glikemiczny, co sprawia, że to dobra propozycja dla cukrzyków oraz osób na diecie. W kiszonce z kalafiora znajdziesz witaminy z grupy A, K, E oraz C, a także kwas foliowy. To jednak nie wszystko! Jedząc kiszonkę z kalafiora, dostarczasz swojemu organizmowi żelazo oraz magnez.

Kiszony kalafior – z czym jeść?

Kiszonka z kalafiora doskonale smakuje jako samodzielna przekąska, ale równie dobrze można ją jeść w towarzystwie innych warzyw czy mięs. Sprawdzi się na obiad, kolację, a także w porze lunchu. Oto kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie kiszonki z kalafiora.

Sałatka z kiszonego kalafiora i papryki

To jedna z najprostszych metod na przygotowanie smacznej przekąski z kalafiora na każdą okazję. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj ogórek i pokrojonego w cienkie plasterki pora (możesz wcześniej sparzyć go wrzątkiem). Do warzyw dodaj kiszone różyczki z kalafiora i majonez. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i czosnkiem.

Sałatka z kiszonego kalafiora i wędzonego kurczaka

Dwa wędzone udka z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj różyczki kiszonego kalafiora (im więcej, tym smak będzie bardziej intensywny). Następnie obierz ze skórki ogórka i pokrój go w grubsze plasterki. Do warzyw dodaj puszkę słodkiej kukurydzy, 4 łyżki majonezu i małą łyżeczkę musztardy (może być ostra). Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.

Żółta sałatka z kalafiora

Około 300 gram kiszonego kalafiora pokrój na drobne kawałki. Ugotuj na twardo 3 jajka i pokrój je w drobną kostkę. Przełóż kalafiora i jajka do większej miski, dodaj puszkę kukurydzy, ok. 150 g żółtego sera startego na dużych oczkach i 2-3 łyżki majonezu. Na koniec dopraw do smaku solą lub pieprzem. Dla przełamania smaków sprawdzi się posiany koperek lub szczypiorek.

Zupa z kiszonego kalafiora

Z kiszonego kalafiora można z powodzeniem przygotować pożywną zupę dla całej rodziny. Przygotuj bulion warzywny. Kiszonego kalafiora odcedź, ale zachowaj zalewę (będzie potrzebna). Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę i ugotuj w oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie. Do bulionu wrzuć kiszonego kalafiora i kawałki marchewki – ugotuj. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj ugotowane ziemniaki. Zupę dopraw zalewą z kiszonki. Najlepiej dolewać stopniowo, cały czas próbując. Danie wykończ solą i pieprzem.

Kiszonka z kalafiora na każdą okazję

Latem warto sięgnąć po słoiki i przygotować sobie domowej roboty kiszonki z kalafiora na zimę. Chrupiąca i lekka przekąska to nie tylko niezastąpiony element wielu sałatek, ale też surówka obiadowa. Wyśmienicie komponuje się z przepisami tradycyjnej kuchni polskiej. Dodaj kalafiora z zalewy do klasycznego schabowego z ziemniakami lub pieczonej karkówki.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu