Kiszenie pomidorów na zimę – jak to zrobić?

Kiszone pomidory są świetną bazą do wielu dań. Poza tym zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Zdecydowanie warto uzupełnić zimowe zapasy, jeśli chodzi o przetwory. Jak kisić pomidory? Sprawdzamy!Kiszone pomidory

Czym są kiszone pomidory?

Kiszenie warzyw to świetny sposób nie tylko na zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktu, ale także na przedłużenie jego przydatności do spożycia. Jeśli chcesz cieszyć się pysznym smakiem pomidorów niezależnie od pory roku i zależy Ci na tym, żeby zawsze mieć je pod ręką – warto przygotować smaczne przetwory na zimę.

Proces kiszenia to sposób konserwowania żywności opierający się na fermentacji mlekowej, w wyniku której cukry zostają metabolizowane przez bakterie do kwasu mlekowego i dwutlenku węgla. To właśnie sprawia, że kiszone warzywa można przechowywać znacznie dłużej.

Kiszone pomidory to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, ale także cennych witamin i minerałów, które wspomagają prawidłową pracę całego organizmu. Można spożywać je jako samodzielną przekąskę lub stworzyć na ich bazie pyszne i zdrowe dania dla całej rodziny.

Właściwości kiszonych pomidorów

Chcesz wiedzieć, dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety kiszone pomidory? Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają między innymi: witaminę C, A, E, PP oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń i magnez. Poza tym są świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Podstawowe korzyści wynikające ze spożywania kiszonych pomidorów to:

  • wsparcie układu odpornościowego,
  • wsparcie mikroflory jelitowej,
  • pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
  • regulowanie ciśnienia krwi,
  • zapobieganie chorobom układu krążenia,
  • wsparcie metabolizmu,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • regulowanie procesu wchłaniania cukru we krwi.

Nie da się zaprzeczyć, że regularne spożywanie kiszonych pomidorów może być bardzo korzystne dla zdrowia. Oczywiście należy zachować umiar tak samo, jak w przypadku wszystkich innych produktów spożywczych. Kluczem do zdrowia jest odpowiednio zbilansowana dieta, która dostosowania jest do indywidualnego zapotrzebowania.

Jak kisić pomidory na zimę?

Samodzielne kiszenie pomidorów może przynieść Ci sporo satysfakcji, a poza tym zaletą jest fakt, że masz całkowitą kontrolę nad cały procesem i tym, jakie składniki i przyprawy dodajesz do kiszonki. Jak kisić pomidory na zimę i od czego zacząć? Po pierwsze przygotuj listę niezbędnych składników. Do kiszenia pomidorów będziesz potrzebować:

Zastanawiasz się, jaki rodzaj pomidorów będzie najlepszy do kiszenia? Otóż na rynku dostępne są pomidory o nazwie Lima, a ich zaletą jest to, że nie mają tendencji do pękania, co jest bardzo ważne podczas procesu kiszenia. Oczywiście nie musisz się ograniczać wyłącznie do tego gatunku, świetnie sprawdzą się także pomidory tygrysie, malinowe, paprykowe. Kiszenie pomidorów koktajlowych również jest dobrym pomysłem. Najważniejsze, aby wybierać dojrzałe warzywa, które nie mają pękniętej skórki.

Kiszenie pomidorów krok po kroku

Cały proces należy zacząć oczywiście od umycia pomidorów, dokładnego osuszenia. Następnie ułóż je w słoiku razem z chrzanem, czosnkiem, gorczycą i koprem. Całość zalej wcześniej przygotowaną solanką. Szczelnie zakręć słoik i odstaw w ciemnie, suche miejsce. Jak długo kisić pomidory? Należy odstawić je na około 7 dni. Po przygotowaniu możesz przechowywać je w spiżarni nawet od 4 do 10 miesięcy. Kiszenie pomidorów nie powinno sprawić Ci żadnych trudności.

Do czego wykorzystać kiszone pomidory?

Kiszone pomidory na pewno przydadzą się zimą i będą idealnym składnikiem do smacznych i rozgrzewających dań. Możesz dodać je między innymi do zupy krem, ale także do bigosu, gulaszu węgierskiego i wielu innych sosów. Poza tym sprawdzą się jako składnik sałatek i dodatek do kanapek. Jeśli potrzebujesz inspiracji, poznaj przepis na omlet z pomidorami i innymi dodatkami. Daj się ponieść swojej kulinarnej wyobraźni i twórz samodzielnie pyszne dania na bazie kiszonych pomidorów!

Kiszone pomidory dla dbających o zdrowie!

Nikogo nie dziwi fakt, że kiszonki uznawane są za naturalne probiotyki. To prawdziwa bomba witaminowa, która może wesprzeć funkcjonowanie Twojego organizmu. Zdecydowanie warto korzystać z kiszonych pomidorów szczególnie zimą, gdy potrzebujesz dodatkowego wsparcia układu odpornościowego, a do tego chcesz cieszyć się pysznym smakiem różnych potraw z dodatkiem pomidorów. Kiszenie pomidorów jest bardzo proste – wystarczy, że zastosujesz się do kilku naszych wskazówek. Nie czekaj i już teraz rozpocznij swoją kulinarną przygodę.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu