Jaki olej do smażenia wybrać? Na jakim najlepiej smażyć?

To, jaki olej do smażenia wybierzesz, wpływa na kaloryczność potrawy i jej walory smakowe. Warto świadomie dobierać tłuszcz do smażenia, żeby mieć kontrolę nad tym, co jemy nie tylko na ścisłej diecie, ale też na co dzień. Chcesz wiedzieć, na jakim oleju smażyć? Przedstawiamy dostępne możliwości.Jaki olej do smażenia wybrać? Na jakim najlepiej smażyć?

Najlepszy olej do smażenia, ale co zamiast smażenia?

Zanim przejdziemy do wyboru oleju, warto jeszcze podkreślić, że jest wiele alternatyw dla smażonych potraw. Ze względu na zdrowie, często wybiera się inne formy obróbki termicznej  takie jak pieczenie czy gotowanie na parze. Innym sposobem na ograniczenie nadmiaru tłuszczu jest wybór odpowiedniej patelni. Dysponując patelnią z nieprzywierającą powłoką, możemy używać znacznie mniej oleju bez obaw o to, że potrawa przyklei się do patelni, przypali albo nie da przewrócić na drugą stronę.

Jakiego tłuszczu unikać? Jaki olej do smażenia może okazać się groźny dla zdrowia?

Jeśli jednak chcemy smażyć i takie potrawy odpowiadają nam najbardziej, niezbędne będzie wybranie odpowiedniego rodzaju tłuszczu.

Chcąc uniknąć chorób układu krążenia, zgodnie z rekomendacją Instytutu Żywności i Żywienia, powinno się ograniczyć obecność w diecie tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec i masło. Nie są to jednak jedyne produkty, które zawierają tłuszcze nasycone. Ze względu na zdrowie, należy unikać także oleju palmowego i oleju kokosowego. Nie oznacza to jednak, że stosowanie tych tłuszczów jest zabronione. Pod pewnymi warunkami można jednak sięgać po takie tłuszcze. Na przykład masło może się sprawdzić jako tłuszcz do smażenia jajecznicy, ponieważ jajka szybko się ścinają, więc olej nie ulegnie rozpadowi i nie uwolni szkodliwych substancji w wyniku spalania w wysokiej temperaturze.

Jaki jest zatem najzdrowszy olej do smażenia?

Wiesz już, jakie rodzaje tłuszczu nie są zalecane. Na jakim oleju smażyć, żeby było zdrowo i smacznie? Oto lista najlepszych opcji.

  • Oliwa z oliwek nieprzypadkowo jest polecana jako zamiennik innych tłuszczów do smażenia. Zawiera aż 70% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ma też w sobie przeciwutleniacze oraz antyoksydanty. Oliwa z oliwek jest odporna na utlenianie tłuszczów, dlatego też nadaje się do krótkotrwałego podsmażenia.
  • Olej rzepakowy ma bardzo szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej i medycynie, jest także składnikiem biopaliw. Dlaczego przyda się także w kuchni? Dla wielu osób może być to najlepszy olej do smażenia ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Olej z rzepaku jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz K.

Czy można smażyć na oleju słonecznikowym?

Olej słonecznikowy to jeden z dwóch najpopularniejszych, obok oleju rzepakowego. Ma większą zawartość witaminy E, a także kwasów tłuszczowych omega-6. Jest także źródłem witamin. Ale czy można smażyć na oleju słonecznikowym? Teoretycznie tak, jednak nie będzie to zdrowe! Wynika to z faktu, że składa się on w dużej mierze ze składników podatnych na rozkład już w temperaturze 100 stopni. Lepszym pomysłem będzie wykorzystanie oleju słonecznikowego do sałatek albo jako składnika do ciast. Do smażenia dopuszczalne jest użycie oleju będącego mieszanką słonecznikowego i rzepakowego.

Czy można smażyć na oleju lnianym?

Olej lniany to kolejny rodzaj tłuszczu bogatego w kwasy omega-3. Może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i wspierać układ odpornościowy. Okazuje się jednak, że te właściwości mają zastosowanie, gdy olej spożywamy na zimno jako dodatek do past albo sałatek. Po podgrzaniu, olej jednak może być toksyczny! Dlatego nie należy używać go do smażenia ani przechowywać po otwarciu w innym miejscu niż lodówka.

Teraz łatwiej wybrać najlepszy olej do smażenia i nie tylko

Jak widać, robiąc zakupy do kuchni, należy starannie wybierać oleje i oliwy, mając wiedzę o ich składzie i właściwościach. Gdy już wiesz, na jakim oleju smażyć, z pewnością łatwiej dobrać odpowiedni produkt. Poza tym zawsze możesz podzielić się wiedzą z innymi. Gdy ktoś zapyta, czy można smażyć na oleju lnianym albo słonecznikowym lub jaki jest najzdrowszy olej do smażenia, będziesz wiedzieć, co odpowiedzieć.

Wybór odpowiedniego oleju może być początkiem zmiany nawyków żywieniowych. Sprawdź też 5 zdrowych nawyków, które może zastosować każdy.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu