To, jaki olej do smażenia wybierzesz, wpływa na kaloryczność potrawy i jej walory smakowe. Warto świadomie dobierać tłuszcz do smażenia, żeby mieć kontrolę nad tym, co jemy nie tylko na ścisłej diecie, ale też na co dzień. Chcesz wiedzieć, na jakim oleju smażyć? Przedstawiamy dostępne możliwości.
Zanim przejdziemy do wyboru oleju, warto jeszcze podkreślić, że jest wiele alternatyw dla smażonych potraw. Ze względu na zdrowie, często wybiera się inne formy obróbki termicznej takie jak pieczenie czy gotowanie na parze. Innym sposobem na ograniczenie nadmiaru tłuszczu jest wybór odpowiedniej patelni. Dysponując patelnią z nieprzywierającą powłoką, możemy używać znacznie mniej oleju bez obaw o to, że potrawa przyklei się do patelni, przypali albo nie da przewrócić na drugą stronę.
Jeśli jednak chcemy smażyć i takie potrawy odpowiadają nam najbardziej, niezbędne będzie wybranie odpowiedniego rodzaju tłuszczu.
Chcąc uniknąć chorób układu krążenia, zgodnie z rekomendacją Instytutu Żywności i Żywienia, powinno się ograniczyć obecność w diecie tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec i masło. Nie są to jednak jedyne produkty, które zawierają tłuszcze nasycone. Ze względu na zdrowie, należy unikać także oleju palmowego i oleju kokosowego. Nie oznacza to jednak, że stosowanie tych tłuszczów jest zabronione. Pod pewnymi warunkami można jednak sięgać po takie tłuszcze. Na przykład masło może się sprawdzić jako tłuszcz do smażenia jajecznicy, ponieważ jajka szybko się ścinają, więc olej nie ulegnie rozpadowi i nie uwolni szkodliwych substancji w wyniku spalania w wysokiej temperaturze.
Wiesz już, jakie rodzaje tłuszczu nie są zalecane. Na jakim oleju smażyć, żeby było zdrowo i smacznie? Oto lista najlepszych opcji.
Olej słonecznikowy to jeden z dwóch najpopularniejszych, obok oleju rzepakowego. Ma większą zawartość witaminy E, a także kwasów tłuszczowych omega-6. Jest także źródłem witamin. Ale czy można smażyć na oleju słonecznikowym? Teoretycznie tak, jednak nie będzie to zdrowe! Wynika to z faktu, że składa się on w dużej mierze ze składników podatnych na rozkład już w temperaturze 100 stopni. Lepszym pomysłem będzie wykorzystanie oleju słonecznikowego do sałatek albo jako składnika do ciast. Do smażenia dopuszczalne jest użycie oleju będącego mieszanką słonecznikowego i rzepakowego.
Olej lniany to kolejny rodzaj tłuszczu bogatego w kwasy omega-3. Może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i wspierać układ odpornościowy. Okazuje się jednak, że te właściwości mają zastosowanie, gdy olej spożywamy na zimno jako dodatek do past albo sałatek. Po podgrzaniu, olej jednak może być toksyczny! Dlatego nie należy używać go do smażenia ani przechowywać po otwarciu w innym miejscu niż lodówka.
Jak widać, robiąc zakupy do kuchni, należy starannie wybierać oleje i oliwy, mając wiedzę o ich składzie i właściwościach. Gdy już wiesz, na jakim oleju smażyć, z pewnością łatwiej dobrać odpowiedni produkt. Poza tym zawsze możesz podzielić się wiedzą z innymi. Gdy ktoś zapyta, czy można smażyć na oleju lnianym albo słonecznikowym lub jaki jest najzdrowszy olej do smażenia, będziesz wiedzieć, co odpowiedzieć.
Wybór odpowiedniego oleju może być początkiem zmiany nawyków żywieniowych. Sprawdź też 5 zdrowych nawyków, które może zastosować każdy.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies