Jaka mąka do pizzy? Jaki typ będzie najlepszy na ciasto?

Jaka mąka do pizzy będzie odpowiednia? Jeśli zdecydujemy się na własnoręcznie przygotowaną domową pizzę zamiast dania z dowozem, warto zadbać o to, aby w domu nie zabrakło najważniejszych składników. Dobór składników na pizzę to sprawa subiektywna, bo każdy lubi co innego. Wśród miłośników tej potrawy znajdą się zarówno tacy, którzy uwielbiają szynkę z ananasem, jak również ci przywiązani do tradycji, którzy cenią tylko klasyczne, włoskie smaki. Równie istotne jest jednak ciasto na pizzę! Jaka mąka umożliwi przygotowanie idealnego? Zaraz rozwiążemy tę zagadkę!Jaka mąka do pizzy? Jaki typ będzie najlepszy na ciasto?

Jaka mąka do pizzy jest najlepsza?

Przepis na pizzę nie jest nadmiernie skomplikowany. Wymaga połączenia ze sobą w odpowiednich proporcjach tylko kilku składników – mąki, wody, drożdży, oliwy oraz odrobiny przypraw. Jeśli nie popełnimy większych błędów przy samym wyrabianiu ciasta, to o naszym kulinarnym sukcesie lub jego braku zdecyduje to, jaka mąka na pizzę została użyta.

Jaki typ mąki do pizzy wybrać? Według Włochów najlepszą konsystencję będzie miała mąka pszenna typ 00. Ten rodzaj cechuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia, jest lekka, ma idealnie biały kolor i zawiera dużo glutenu. Jej mankamentem jest jednak fakt, że nie występuje w każdym sklepie.

Najlepsza mąka do pizzy, która jest łatwo dostępna, to mąka pszenna typ 450 lub mąka pszenna typ 550. W obu przypadkach można liczyć na to, że ciasto będzie się dobrze wyrabiać, zachowa odpowiednią sprężystość i nie będzie się za bardzo sklejać ani przywierać do blatu. Typ 450 to idealny wybór, jeśli interesuje Cię cienkie, miękkie ciasto jak w klasycznej pizzy włoskiej, natomiast typ 550 to najlepsza opcja, jeżeli spód ma być bardziej kruchy. Gdy myślimy o tym, jaka mąka do pizzy będzie dobra, nie powinniśmy ignorować także innych zastosowań. Wymienione przez nas rodzaje mają bowiem szersze zastosowanie. Typ 450 nadaje się doskonale do ciast biszkoptowych, a 550 do ciast drożdżowych oraz naleśników i racuchów.

Bezglutenowa pizza – jaka mąka będzie dobra?

Wiesz już, jak przygotować ciasto na pizzę i jaka mąka będzie dobra dla większości osób. Co jednak w sytuacji, gdy robimy pizzę dla osób niejedzących glutenu? Jaką mąkę do pizzy wybrać w takim przypadku? W takich okolicznościach trzeba sięgnąć po coś innego niż mąka pszenna.

Najczęściej używa się mieszanki kilku typów o różnych właściwościach, ponieważ najlepsza mąka do pizzy bezglutenowej nie istnieje. Dobre efekty osiąga się miksując na przykład mąkę ziemniaczaną, mąkę gryczaną i mąkę ryżową. W niektórych przepisach można także natknąć się na inne, bardziej egzotyczne propozycje, jak mąka z tapioki, mąka kukurydziana czy mąka z ciecierzycy.

Ciekawe przepisy na pizzę – lista

Gdy już uporamy się z wyborem najlepszej mąki na pizzę, można pomyśleć o ciekawej kompozycji składników, która zaskoczy naszych najbliższych lub zapraszanych gości. Co polecamy?

Ciasto na pizzę – jaka mąka najlepsza?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jaka mąka do pizzy będzie najlepsza, ponieważ wiele zależy tutaj od Twoich preferencji żywieniowych. Można szukać mąki idealnej albo sięgnąć po prostu po tę, która jest do kupienia w najbliższym sklepie. Jeśli dodatkowym kryterium jest brak glutenu w diecie, wówczas sprawa trochę bardziej się komplikuje – ale wciąż mamy dostępnych kilka interesujących i smakowitych możliwości.

Sprawdź też, jak zrobić wege pizzę, , poznaj historię pizzy i zobacz, jak świętować Dzień Pizzy!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu