Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Dlaczego warto wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane? Ponieważ to proste w przygotowaniu danie na stałe wpisało się w tradycyjną kuchnię polską – przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Dodatkową zaletą placków jest możliwość serwowania ich z różnymi dodatkami – od pikantnych sosów czy gulaszy do śmietany posypanej cukrem. Poznaj sposoby na chrupiące placuszki o apetycznym złocistym kolorze.Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane na wiele sposobów

Tradycyjna kuchnia polska oprócz wykwintnych, wieloskładnikowych dań, zawiera także proste i łatwe do przyrządzenia potrawy, które niegdyś gościły przede wszystkim na stołach biedniejszej części społeczności. W skład placków wchodziły produkty tanie i dostępne pod ręką niemal przez cały rok jak ziemniaki, cebula, jajko czy mąka, dlatego tak chętnie były przygotowywane przez większość pań domu. W obecnych czasach zależnie od regionu sposób przyprawiania i obróbki termicznej może się nieco różnić. Choć najczęściej placki smaży się na oleju lub smalcu, w niektórych rejonach Polski są one wypiekane w piecu (dziędziuchy z Dokudowa) lub na blasze (podhalańskie moskole), a nawet przygotowywane w formie aromatycznych placków-zapiekanek (babki ziemniaczane) doprawionych m.in boczkiem lub słoniną.

Najbardziej odpowiednie ziemniaki do placków

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Tajemnicą tego pysznego dania jest nie tylko dodanie bardzo niewielkiej ilości mąki oraz użycie odpowiedniego rodzaju oleju, ale przede wszystkim wybór właściwego gatunku ziemniaków. Najlepiej sięgać po odmiany z grupy C (Ibis Gracja, Bryza), które zawierają bardzo dużo skrobi mającej istotny wpływ na chrupkość zapieczonego ciasta. Ostatecznie można wybrać również odmiany uniwersalne umieszczone w grupie B (Irga, Sante, Flaming) mające bardziej miękki miąższ, ale wciąż dające się z łatwością ucierać nawet w najmniejsze wiórki. Dodatkowo ziemniaki powinny być „stare”, czyli najlepiej z poprzedniego sezonu, ponieważ nie będą zawierały zbyt wiele wody, która sprawia, że ciasto na placki ma zbyt luźną konsystencję i pryska podczas wyłożenia na rozgrzany tłuszcz.

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były pyszne i chrupiące?

Przygotowanie smacznych placków ziemniaczanych wcale nie jest trudne, ale warto zastosować kilka tricków, które sprawią, że będą aromatyczne i pokryte złocistobrązową skórką.

  1. Na początek dokładnie umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki za pomocą tarki, ewentualnie maszynki do mięsa. Jeśli zależy ci na chrupiących plackach, zetrzyj ziemniaki na małych oczkach, a następnie przerzuć je na gęste sito, by odsączyć nadmiar płynów.
  2. Gotową masę ziemniaczaną przełóż do większego garnka, dodaj mąkę pszenną (1 łyżka na 1 kg ziemniaków) startą cebulę, jajko i trochę soli do smaku.
  3. Możesz również wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku, odrobinę pieprzu lub szczyptę gałki muszkatołowej, która jeszcze bardziej pogłębi smak placuszków.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i odstaw na chwilę, żeby się przegryzły.

Gotową masę wykorzystaj w ciągu mniej więcej godziny, ponieważ z czasem ziemniaki zaczną ciemnieć, a całe danie będzie się prezentować zdecydowanie mniej apetycznie.

Smażenie placków ziemniaczanych

Aby przygotowywane placki ziemniaczane były złociste i chrupiące należy wiedzieć, jaki wybrać olej do smażenia. W tym przypadku najlepiej nadaje się tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, czyli nietracącym swoich właściwości w temperaturze smażenia powyżej 180˚C. W kuchni najczęściej stosuje się oleje rzepakowe lub słonecznikowe, które praktycznie nie wpływają na smak przygotowywanej potrawy.

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?

  1. Przede wszystkim najpierw wylej tłuszcz na patelnię i poczekaj, aż się dobrze rozgrzeje.
  2. Następie za pomocą łyżki lub małej chochelki wykładaj niewielkie porcje ciasta, formując niewielkie owalne placuszki.
  3. Powierzchnię każdego z nich delikatnie wyrównaj, tak by wszystkie miały taką samą grubość.
  4. Smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru, a gdy będą gotowe, przełóż je na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe placki ziemniaczane podawaj od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze bardzo ciepłe i chrupiące. Jeśli planujesz przygotować większą porcję placków, przechowuj je w rozgrzanym piekarniku, dzięki czemu na dłużej zachowają chrupkość i właściwą temperaturę.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane są wyjątkowo uniwersalnym daniem i pasują niemal do wszystkiego. Wiele osób lubi je spożywać bez żadnych dodatków, inni przepadają za wersją z dodatkiem zawiesistych sosów, mięsnych gulaszy, a nawet na słodko. Do najpopularniejszych w kuchni polskiej dodatków należą:

  • Aromatyczny sos grzybowy przygotowany z kurek, pieczarek lub mieszanki grzybów leśnych, który po przyprawieniu, zagęszczeniu śmietaną oraz dodaniu drobno posiekanej natki pietruszki świetnie komponuje się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.
  • Gulasz warzywny lub mięsny przygotowany z dość drobno posiekanych składników. W wersji „po węgiersku” podaje się duży placek wypełniony sosem i złożony na pół.
  • Z wędzonym łososiem i śmietaną lub sosem tzatziki przygotowanym z gęstego jogurtu, ogórka, czosnku, soli oraz drobno siekanego koperku.
  • Ser żółty, np. gouda lub cheddar, utarty i położony na gorącym placku pod wpływem ciepła zacznie się topić i będzie się przyjemnie ciągnąć podczas krojenia.
  • Śmietana i cukier – z tymi dodatkami warto przygotować placki ziemniaczane na słodko
  • Dżem, bita śmietana i smażone lub świeże owoce, np. jabłka, maliny czy jagody świetnie smakują z dodatkiem słodkich, chrupiących placuszków ziemniaczanych.

Jeśli już wiesz, jak zrobić placki ziemniaczane, zetrzyj ziemniaki i przygotuj dla domowników wspaniałą ucztę serwując to wyjątkowo smaczne danie z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu