Dlaczego warto wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane? Ponieważ to proste w przygotowaniu danie na stałe wpisało się w tradycyjną kuchnię polską – przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Dodatkową zaletą placków jest możliwość serwowania ich z różnymi dodatkami – od pikantnych sosów czy gulaszy do śmietany posypanej cukrem. Poznaj sposoby na chrupiące placuszki o apetycznym złocistym kolorze.
Tradycyjna kuchnia polska oprócz wykwintnych, wieloskładnikowych dań, zawiera także proste i łatwe do przyrządzenia potrawy, które niegdyś gościły przede wszystkim na stołach biedniejszej części społeczności. W skład placków wchodziły produkty tanie i dostępne pod ręką niemal przez cały rok jak ziemniaki, cebula, jajko czy mąka, dlatego tak chętnie były przygotowywane przez większość pań domu. W obecnych czasach zależnie od regionu sposób przyprawiania i obróbki termicznej może się nieco różnić. Choć najczęściej placki smaży się na oleju lub smalcu, w niektórych rejonach Polski są one wypiekane w piecu (dziędziuchy z Dokudowa) lub na blasze (podhalańskie moskole), a nawet przygotowywane w formie aromatycznych placków-zapiekanek (babki ziemniaczane) doprawionych m.in boczkiem lub słoniną.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Tajemnicą tego pysznego dania jest nie tylko dodanie bardzo niewielkiej ilości mąki oraz użycie odpowiedniego rodzaju oleju, ale przede wszystkim wybór właściwego gatunku ziemniaków. Najlepiej sięgać po odmiany z grupy C (Ibis Gracja, Bryza), które zawierają bardzo dużo skrobi mającej istotny wpływ na chrupkość zapieczonego ciasta. Ostatecznie można wybrać również odmiany uniwersalne umieszczone w grupie B (Irga, Sante, Flaming) mające bardziej miękki miąższ, ale wciąż dające się z łatwością ucierać nawet w najmniejsze wiórki. Dodatkowo ziemniaki powinny być „stare”, czyli najlepiej z poprzedniego sezonu, ponieważ nie będą zawierały zbyt wiele wody, która sprawia, że ciasto na placki ma zbyt luźną konsystencję i pryska podczas wyłożenia na rozgrzany tłuszcz.
Przygotowanie smacznych placków ziemniaczanych wcale nie jest trudne, ale warto zastosować kilka tricków, które sprawią, że będą aromatyczne i pokryte złocistobrązową skórką.
Gotową masę wykorzystaj w ciągu mniej więcej godziny, ponieważ z czasem ziemniaki zaczną ciemnieć, a całe danie będzie się prezentować zdecydowanie mniej apetycznie.
Aby przygotowywane placki ziemniaczane były złociste i chrupiące należy wiedzieć, jaki wybrać olej do smażenia. W tym przypadku najlepiej nadaje się tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, czyli nietracącym swoich właściwości w temperaturze smażenia powyżej 180˚C. W kuchni najczęściej stosuje się oleje rzepakowe lub słonecznikowe, które praktycznie nie wpływają na smak przygotowywanej potrawy.
Gotowe placki ziemniaczane podawaj od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze bardzo ciepłe i chrupiące. Jeśli planujesz przygotować większą porcję placków, przechowuj je w rozgrzanym piekarniku, dzięki czemu na dłużej zachowają chrupkość i właściwą temperaturę.
Placki ziemniaczane są wyjątkowo uniwersalnym daniem i pasują niemal do wszystkiego. Wiele osób lubi je spożywać bez żadnych dodatków, inni przepadają za wersją z dodatkiem zawiesistych sosów, mięsnych gulaszy, a nawet na słodko. Do najpopularniejszych w kuchni polskiej dodatków należą:
Jeśli już wiesz, jak zrobić placki ziemniaczane, zetrzyj ziemniaki i przygotuj dla domowników wspaniałą ucztę serwując to wyjątkowo smaczne danie z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies