Ocet jabłkowy to dobra alternatywa dla octu spirytusowego. Prosty skład produktu i zdecydowany, kwaskowaty smak sprawiają, że doskonale sprawdzi się w kuchni, ale nie tylko. Okazuje się, że sposobów na zastosowanie tradycyjnego octu jabłkowego jest znacznie więcej. Jak zrobić ocet jabłkowy samemu? Jakie są jego właściwości i zastosowanie? Podpowiadamy.
Ocet jabłkowy to nic innego jak produkt powstały w wyniku naturalnej fermentacji produktów roślinnych, w tym przypadku jabłek. Bazą octu są dobrej jakości owoce (najlepiej z zaufanego źródła) oraz woda. Dostępne są także produkty na bazie cydru lub soku owocowego. Sam ocet wyróżnia bogaty skład. Znajdziesz w nim cenne dla organizmu antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się skóry, bakterie probiotyczne, wiele witamin i mikroelementów. Ocet jabłkowy wyróżnia dość intensywny, kwaśny smak i zapach jabłek. Jest też mętny, co jest naturalną cechą produktu, a nawet jego zaletą.
Ocet z jabłek można kupić w większości sklepów spożywczych, a dodatkowo nie kosztuje kroci. Z powodzeniem jednak można przygotować produkt samodzielnie i mieć stuprocentową pewność, co do jego składu. Zastanawiasz się, jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem? Na szczęście nie ma w tym nic trudnego.
Jak się robi ocet jabłkowy? Będziesz potrzebować dobrych jabłek – najlepiej kwaśna odmiana – oraz przegotowanej wody. Można też przygotować różne smakowe dodatki, takie jak cukier, rodzynki czy miód pszczeli. Przyda się też trochę cierpliwości, bo sam proces powstawania octu jest czasochłonny, ale wart swojej ceny. Jak się robi ocet jabłkowy?
Po upływie zalecanych 2-tygodni można już odcedzić jabłka od płynu. Powstały produkt należy przelać w czyste buteleczki, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na okres kolejnego miesiąca. Jak wygląda ocet jabłkowy domowej roboty? Młody ocet będzie dosyć mętny i jasny, co jest jego zupełnie naturalną cechą. Wraz z upływem czasu będzie stawał się coraz klarowniejszy i szlachetniejszy.
Spożywanie octu jabłkowego może mieć korzystne właściwości dla organizmu. Zawarty w nim kwas octowy posiada właściwości, które pozwalają zmniejszyć poziom złego cholesterolu i cukru. Pektyny są błonnikiem, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga oczyszczanie organizmu. Kwas jabłkowy wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a potas wspomaga gospodarkę wodno-elektrolitową. Na uwagę zasługuje także beta-karoten, czyli składnik, który wspiera odporność i jest silnym antyoksydantem.
Wiesz już, jak zrobić ocet jabłkowy. Czas poznać też jego właściwości. Warto wyróżnić te antybakteryjne, które sprawiają, że produkt jest stosowany w kosmetyce, a zwłaszcza pielęgnacji skóry głowy, włosów i ciała. Osoby zmagające się z problemami z cerą wykorzystują go jako tonik, po uprzednim rozcieńczeniu z wodą.
Ocet jabłkowy to lepsza alternatywa dla tradycyjnego octu spirytusowego. Dobrze sprawdzi się jako składnik sosów winegret, dodatek do galarety czy mizerii. Kilka kropel octu warto dodać do wody, w której gotują się jajka w koszulce. Ocet jabłkowy wzbogaci smak wielu sosów i będzie nieodzownym elementem marynat. Umiejętnie stosowany może też wzbogacić smak deserów. Co ciekawe. produkt ten często wykorzystywany jest do mycia warzyw i owoców ponieważ pozwala pozbyć się z ich powierzchni szkodliwych mikroorganizmów.
Ocet z jabłek dobrze sprawdza się w kosmetyce i w kuchni, ale produkt ten można wykorzystać też na kilka innych sposobów. Jakich? Wykorzystując naturalny ocet jabłkowy, możesz szybko przygotować ekologiczny płyn do sprzątania. Wystarczy dodać ocet do wody w proporcjach 1:2 i rozpocząć porządki. Specyfik pozwoli nie tylko wyczyścić różne powierzchnie, zadziała też antybakteryjnie.
Roztwór octu jabłkowego z płynem do mycia naczyń to dobry sposób na pozbycie się z kuchni muszek owocówek. Co ciekawe, ocet, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, wykorzystuje się również do dezynfekcji często używanych powierzchni.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies