Dlaczego warto wiedzieć, jak zrobić kopytka z ziemniaków lub innych warzyw? Ponieważ są delikatne, mięciutkie i po prostu wyjątkowo smaczne, a do tego można je podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, polewając aromatycznym sosem z kawałkami mięsa lub ulubionych jarzyn. Przepis na klasyczne kopytka zawiera jedynie kilka dostępnych pod ręką składników, z których w parę chwil przyrządzicie pyszne danie!
Kopytka w kuchni polskiej
Szybkie i proste w przygotowaniu kopytka już od kilku stuleci na stałe wpisały się do kanonów tradycyjnej kuchni polskiej. Przyrządzano je najczęściej w biednych domach i niemal zawsze dostępnych pod ręką składników jak ziemniaki, mąka pszenna oraz jajka. Z czasem kopytka zaczęto wzbogacać również o inne dodatki nadające nie tylko bardziej wyrazistego smaku, ale wpływającego także na kolor lub konsystencję ciasta. Klasyczne kluseczki po obgotowaniu we wrzącej wodzie świetnie smakują saute lub jako składnik innych, bardziej złożonych potraw np: gulaszu, pieczonych mięs czy sosów. W innych kuchniach świata również można się spotkać z odpowiednikami kopytek, a do najbardziej znanych należą włoskie gnocci albo niemieckie schupfnudeln.
Jak zrobić kopytka? Prosty przepis
Chyba nie ma prostszego i smaczniejszego dania jak podane z sosem lub cukrem mięciutkie kopytka. Jak zrobić tę pyszną, tradycyjną potrawę? Przede wszystkim trzeba przygotować wszystkie składniki w określonych proporcjach. Najczęściej na 1kg ziemniaków przypada około 20dkg mąki pszennej, średniej wielkości jajko oraz odrobina soli.
- Obrane i umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mięsa, póki jeszcze są ciepłe.
- Do powstałego, lekko ostudzonego purée dodaj resztę składników i szybko wyrabiaj, dopóki nie powstanie jednolita, pozbawiona grudek, elastyczna masa.
- Stolnice posyp niewielką ilością mąki, a gotowe ciasto podziel na kilka mniejszych części, co znacznie ułatwi wyrabianie kluseczek.
- Każdy kawałek uformuj w wałek o grubości około 3cm i układając nóż pod skosem odcinaj kopytka, starając się, by miały podobne rozmiary oraz kształt zbliżony do rombów.
- Gotowe kluseczki ostrożnie przekładaj na cedzaku do wrzącej, osolonej wody, zamieszaj i gotuj przez chwilę na niewielkim ogniu.
- Gdy kopytka wypłyną, odczekaj mniej więcej 2 minuty, odcedź z nadmiaru wody i przekładaj na talerz. Podawaj od razu z przygotowanym wcześniej sosem, warzywami, mięsem czy cukrem.
Jak zrobić dobre kopytka z dodatkami?
Chociaż podstawowy przepis opiera się przede wszystkim na mące, ziemniakach i jajku dla podkreślenia smaku potrawy można do kluseczek dodać różnorodne przyprawy, nabiał albo rozdrobnione warzywa. Dobrym sposobem jest także zastąpienie ziemniaków innymi produktami np.: ugotowanymi do miękkości batatami lub twarogiem. Co jeszcze dodaje się do kopytek?
- Ugotowane i zmiksowane buraki czerwone dodane do masy z mąki pszennej, jajka oraz ziemniaków sprawią, że kopytka nabiorą oryginalnego ciemnoczerwonego koloru, który może zachęcić do spróbowania nawet największych niejadków.
- Zmielony szpinak to nie tylko świetny pomysł na przyrządzenie zielonych klusek, ale także przemycenie wielu cennych witamin. Jak zrobić kopytka z tym smacznym warzywem? Wystarczy umyte i wysuszone liście zblendować z surowym jajkiem, a następnie dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę.
- Upieczony oraz dobrze zmiksowany miąższ z dyni w przepisie na pyszne kopytka z powodzeniem może zastąpić ziemniaki sprawiając, że całe danie stanie się jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne. Dyniowe kluski świetnie pasują do pieczonych mięs oraz pikantnych sosów.
- Bazylia, rozmaryn, pietruszka lub tymianek to zioła, które dodane do wyrabianego ciasta zamienią gotowe kopytka w prawdziwą symfonię smaków i aromatów. Do tego celu najlepiej użyć świeżych, bardzo drobno posiekanych listków.
- Bryndza to słony i intensywny w smaku ser produkowany głównie w mleka owczego. Już niewielka ilość tego przysmaku dodana do masy sprawia, że kopytka stają się bardziej pikantne i doskonale pasują do duszonych mięs lub chrupiących skwarków z cebulą.
Z czym najlepiej podawać kopytka?
Kopytka w wersji klasycznej mają na tyle neutralny smak, że bez problemu mogą być serwowane zarówno w wersji warzywnej czy mięsnej, jak i z dodatkiem słodkich składników. Z jakimi dodatkami do kopytek można się spotkać w rodzimym menu najczęściej?
- Sos z grzybów leśnych to doskonały dodatek do miękkich kluseczek. Wystarczy świeże lub rozmrożone grzyby podsmażyć na maśle z dodatkiem drobno siekanej cebulki oraz przypraw, a całość zagęścić śmietaną i udekorować drobno siekaną natką pietruszki.
- Gęsty gulasz lub mięso w sosie będą smakowały jeszcze lepiej, gdy zamiast tradycyjnych ziemniaków zostaną podane ze świeżo ugotowanymi lub podsmażonymi na maśle kopytkami.
- Jak zrobić kopytka na słodko? Polewając je gęstym sosem truskawkowym udekorowanym kawałkami dojrzałych owoców. Takie danie doskonale się sprawdzi podczas letnich upałów.
- Roztopione masło i cukier to jest to! Przyjemnie słodkie i aromatyczne kopytka dosłownie rozpływają się w ustach, dlatego tak za nimi przepadają zarówno dorośli jak i najmłodsi domownicy.
- Nie masz pomysłu na to, co zrobić z pieczarek? Przygotuj gęsty, aromatyczny sos i polej nim jeszcze gorące kopytka. Pycha!
- Kopytka z boczkiem i cebulą to prawdziwy klasyk, który niemal każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Takie danie jest nie tylko bardzo szybkie i łatwe w przyrządzeniu, ale również smakuje wyjątkowo, dlatego w wielu domach przygotowywane jest systematycznie.
Choć podstawowy przepis na kopytka zawiera zaledwie kilka produktów, te wyjątkowe kluseczki można przygotować nie tylko na wiele sposobów poprzez dodanie podkreślających smak lub kolor składników, ale także łączyć je z wieloma potrawami tworząc prawdziwie unikalne dania. Smażone, z owocami, sosem grzybowym, a może jedynie posypane cukrem? Każdy z tych pomysłów warto wypróbować na najbliższy obiad. Życzymy smacznego!