Jak zawijać tortillę? 4 sposoby na jej składanie

Wiesz, jak zawijać tortillę? Dzięki umiejętności jej zawijania można przygotować wiele smakowitych potraw! Składanie tortilli to sztuka, którą naprawdę szybko opanujesz.Zawijanie tortilli

Skąd się u nas wzięły tortille i dlaczego warto je jeść?

Zanim podpowiemy, jak składać tortillę we właściwy sposób, na chwilę jeszcze zatrzymamy się, żeby przypomnieć o ich historii i pochodzeniu. Charakterystyczne cienkie placki to jedne z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej – mają bardzo długą historię. Stanowiły podstawę pożywienia w tych stronach, jeszcze zanim dotarli tam Europejczycy. Kiedyś placki przygotowywano przede wszystkim z kukurydzy. Dziś dominuje tortilla pszenna, która lepiej się składa i jest bardziej elastyczna od swojego pierwowzoru.

Tortilla przez długie lata zastępowała… sztućce. Kawałki placków można było zanurzać w zawartości talerza. Obecnie raczej preferuje się zawijanie tortilli, w wyniku czego otrzymuje placek wypełniony farszem.

Tortilla to zdrowy element diety. Jest ceniona ze względu na niewielką zawartość cukrów i tłuszczu. Stanowi źródło węglowodanów, a także selenu, manganu i witamin z grupy B.

Na bazie tortilli można przygotować wiele potraw, nie tylko wywodzących się z kuchni meksykańskiej. Nie od dziś wiadomo, że znalazła też zastosowanie chociażby w kuchni arabskiej. Wielu miłośników kebaba preferuje danie w tortilli. Wypełnienie może być zatem różne. Najpierw trzeba jednak wiedzieć, jak zwinąć tortillę, żeby jej zawartość z nie wypadła z placka.

Zawijanie tortilli krok po kroku

Chcesz wiedzieć, jak zwinąć tortillę? Postępuj dokładnie według tych wskazówek!

  1. Najpierw podgrzej tortillę na suchej patelni przez ok. 10 sekund z każdej strony. Dzięki temu nabierze elastyczności, nie będzie pękać ani się rozrywać.
  2. Następnie wypełnij zdjętą z patelni tortillę nadzieniem.

Zawijanie tortilli można wykonać na kilka sposobów, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać:

  • Rulon – w tym wariancie farsz umieszcza się z jednej strony placka, a następnie zwija w rulon.
  • Wrap – jeśli interesuje Cię składanie tortilli tym sposobem, umieść farsz na środku tortilli. Dół placka zagnij do góry i połóż na farsz. Następnie złóż oba boki i dość mocno zaciśnij.
  • Burrito – korzystając z tej metody, farsz umieść na środku tortilli, następnie nałóż na niego górę i dół placka. Później złóż jeden z boków i zawiń całość drugim.
  • Quesadilla – to najłatwiejszy sposób dla początkujących. Farsz umieść na całej jednej połowie placka, a następnie przykryj drugą połową. Całość pokrój na trójkąty. Żeby góra i dół dobrze się trzymały, będzie potrzebna odpowiednio duża ilość sera.

Po złożeniu tortilli możesz jeszcze podgrzać placki na patelni lub na grillu.

A jak zawijać tortillę na zimno? Zazwyczaj podobnie, ale z tą różnicą, że pomijamy etap grillowania, a gotowe placki często kroimy na mniejsze kawałki, podobne do miniaturowych kanapek. W ten sposób można przygotować na przykład zestaw mini ruloników z tortilli z łososiem wędzonym, serkiem, koperkiem i sałatą. Takie przepisy to dobry zamiennik kanapek i sposób na to, jak zdrowo i smacznie zacząć dzień.

Z czym jeść tortillę?

Wiesz już, jak składać tortillę? W takim razie pora poznać kilka ciekawych potraw – oto lista polecanych przepisów, do których składanie tortilli na pewno się przyda.

Jak zawijać tortillę? Zagadka rozwiązana!

Jak widać, jest wiele możliwości, jakie daje tortilla. Jak ją zawijać – już wiesz, pozostaje tylko kwestia wyboru odpowiedniego dania lub stworzenia własnej, autorskiej kompozycji.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu