Jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego, a jak drożdżowe? Poradnik krok po kroku

Jak zawijać rogaliki? Niezależnie od tego, czy wolimy drożdżowe, czy te z ciasta francuskiego, przygotowanie zawijanych ciastek, wymaga nieco wprawy i treningu. Z każdym kolejnym rogalikiem, który przyjdzie nam zawijać, doskonalimy swoją technikę – proces przebiega szybciej, a efekt końcowy jest bardziej zadowalający. Warto jednak wiedzieć, od czego zacząć, nie mając doświadczenia. W artykule omawiamy, jak zawijać rogaliki krok po kroku.Jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego, a jak drożdżowe? Poradnik krok po kroku

Jak zawijać rogaliki?

Zawijanie rogalików wydaje się skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Jak wiadomo, praktyka czyni mistrza – wystarczy kilka podejść, by dojść do wprawy. Z myślą o amatorach zawijanych wypieków, przygotowaliśmy praktyczny poradnik, z którego dowiesz się jak uzyskać idealne wypełnione nadzieniem ciastko drożdżowe w formie półksiężyca, czy chrupiący croissant. Jak zawijać ciasto? Podpowiadamy!

Jak zawijać rogaliki z ciasta drożdżowego?

Dla początkujących ciasto drożdżowe może być nieco problematyczne. Dlaczego? Należy pamiętać, że ciasto drożdżowe rośnie, zwiększając swoją objętość. Dla niewprawionych rąk uzyskanie pożądanego kształtu może być wyzwaniem. Nie wiesz jak zawijać rogaliki drożdżowe? Jesteśmy przekonani, że polegając na poniższej instrukcji oraz metodzie prób i błędów, szybko opanujesz technikę formowania półksiężyców.

Jak zawijać rogaliki krok po kroku? Oto co powinniśmy zrobić:

  1. Rozwałkowujemy ciasto drożdżowe na cienki, okrągły placek. Pamiętajmy, że ciasto urośnie przed i w trakcie pieczenia, dlatego warto zwrócić uwagę na prawidłowe rozwałkowanie.
  2. Ciasto dzielimy na trójkąty, przekrawając je tak, jak kroilibyśmy tort – środek ciasta to wspólny wierzchołek wszystkich powstałych trójkątów. Ile rogalików przygotujemy z ciasta? To zależy, jak dużo ciasta drożdżowego rozrobimy. Pamiętajmy też o tym, by rozwałkowanemu ciastu nadać możliwie kształt koła. Dzięki temu znacznie sprawniej pójdzie nam zawijanie!
  3. Na środku każdego trójkąta, umieszczamy nadzienie. Może to być konfitura, dżem lub marmolada.
  4. Zaczynamy zwijanie – począwszy od podstawy, kierując się w stronę wierzchołka trójkąta. Jednym z najważniejszych sekretów tego, jak zawijać rogaliki drożdżowe, jest przyciskanie zawijanego ciastka po bokach. Wówczas nadzienie nie powinno wypłynąć podczas pieczenia.
  5. Ciastkom nadajemy formy półksiężyca, wyginając nieco boki. Następnie odstawiamy całość do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  6. Po wyrośnięciu rogaliki możemy umieścić w piekarniku na czas pieczenia. Po ostygnięciu będą nadawały się do jedzenia!

Skoro wiemy już, jak zrobić rogaliki z ciasta drożdżowego, czas sprawdzić sposoby na to, jak przygotować w domu gwiazdę francuskiego śniadania. Chodzi oczywiście o croissant. Jak zawijać taki rogalik? Zobaczmy!

Jak zwijać rogaliki z ciasta francuskiego?

Przygotuj smakowite croissanty we własnym domu! Jeśli jesteś dopiero na początku swojej przygody kulinarnej, dobrym pomysłem będzie składanie ciasta w trójkąty, a następnie modelowanie w półksiężyce. By ułatwić sobie zadanie, możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego.

Zawijanie rogalików z ciasta francuskiego krok po kroku

  1. Płat ciasta francuskiego dzielimy nożem na trójkąty – możemy przygotować w ten sposób nawet kilkanaście rogalików!
  2. U podstawy trójkąta, dodajemy ulubiony krem czekoladowy np. Nutella (jeśli trzymamy się tradycyjnego przepisu na croissant).
  3. Następnie zawijamy trójkąt, zaczynając od podstawy. Jeśli uczymy się tego, jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego, ważną kwestią jest odpowiednie wymodelowanie rulonu w półksiężyc. Po zwinięciu musimy odpowiednio wygiąć boki, by powstały kształt przypominał rogalik.
  4. Tak przygotowane croissanty, możemy włożyć do piekarnika. By skórka pokryła się apetycznym blaskiem, zawinięte rogaliki możemy pokryć białkiem kurzym.

Jak zawijać rogaliki z kwadratów?

Jeśli korzystamy z gotowego ciasta w kształcie prostokąta, o wiele łatwiej będzie przygotować rogaliki, wycinając kwadraty, zamiast trójkątów. Zobacz, jak zawijać rogaliki z kwadratów!

  1. Wycinamy kwadraty z ciasta francuskiego.
  2. Na środku kwadratu umieszczamy nadzienie.
  3. Kwadrat składamy na pół, dokładnie zlepiając krawędzie – tak, by uzyskać kształt trójkąta.
  4. Rogalika możemy nieco wygiąć, by nadać mu bardziej pożądany, półpkrągły kształt.

Samodzielnie przygotowane rogaliki smakują najlepiej!

Samodzielne przygotowanie pysznych zawijanych wypieków nie jest wielce skomplikowane! Wystarczy odrobina chęci, by uzyskać wyśmienite rogaliki, które idealnie sprawdzą się w roli przekąski do kawy, czy herbaty. Pomysłów na to, co zrobić z ciasta francuskiego jest bez liku!

Poszukujesz więcej wskazówek kulinarnych? Sprawdź koniecznie nasze inspirujące przepisy
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu