Jak zamarynować imbir? Do czego potem go użyć?

Nie wiesz, jak zamarynować imbir? Być może niepotrzebnie kupujesz gotowy produkt, zamiast przygotować go samodzielnie w domu. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić imbir marynowany, zobacz koniecznie nasz poradnik. Przedstawimy również właściwości imbiru oraz wyjaśnimy na co pomaga.Marynowany imbir

Imbir – zastosowanie i właściwości

Zanim wyjaśnimy dokładnie, jak konserwować imbir, warto jeszcze przypomnieć najważniejsze informacje o jego działaniu. Jakie są jego właściwości? Korzeń imbiru znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a także w medycynie naturalnej. Napoje, syropy czy olejki na bazie imbiru mają właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Imbir pomaga łagodzić kaszel i gorączkę, rozgrzewać. Ma także działanie profilaktycznie. Jest zalecany jako ważny składnik diety przy problemach z trawieniem. Zawiera węglowodany, witaminę C, kwas foliowy, wapń, fosfor oraz żelazo.

Na co pomaga imbir?

Do wielu potraw i napojów dodaje się świeżo starty imbir albo suszony imbir w proszku. Nadaje potrawom bardziej wyrazisty, pikantny smak. Podobnie jak miód czy sok z malin, jest produktem zalecanym do spożycia w okresie jesienno-zimowym, żeby wspierać odporność organizmu.

A jaka jest funkcja marynowanego imbiru? Właściwości są podobne do tych, które wykazuje imbir w innej postaci. Ale oprócz nich, marynowany imbir to nieodłączny element sushi! Stanowi przerywnik między rolkami. Jedzenie marynowanego imbiru powoduje, że smaki się nie mieszają i można w pełni delektować się każdym kolejnym kawałkiem.

Jeśli chcesz przygotować domowe sushi, pewnie chętnie dowiesz się również, jak zrobić marynowany imbir. Zwłaszcza, że to proste zadanie, które nie powinno zająć dużo czasu.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania imbiru?

Zanim przejdziemy do tego, jak marynować imbir, kilka słów o tym, jak kupić korzeń, który będzie naprawdę świeży.

  • Pamiętaj, żeby przed zakupem sprawdzić, czy imbir jest odpowiednio twardy.
  • Powinien też wydzielać charakterystyczny zapach.
  • Jeśli korzeń imbiru jest miękki albo nienaturalnie pomarszczony, a do tego ma wyraźne przebarwienia, lepiej poszukać świeżego produktu w innym sklepie.

Jak zrobić imbir marynowany?

Mając świeży korzeń, można w końcu zabrać się za marynowany imbir. Jak zrobić to dobrze?

  1. Obierz imbir ze skórki, następnie pokrój na cieniutkie plastry albo zetrzyj na szatkownicy. Do obierania najlepiej używać obieraczki do ziemniaków.
  2. Pokrojony imbir wrzuć na 30 sekund do gorącej wody.
  3. W osobnym garnku zagotuj szklankę octu ryżowego wymieszanego z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli.
  4. Imbir umieść w słoiczkach i zalej octową zalewą.

Produkt będzie gotowy do spożycia po 3–4 dniach. Termin przydatności do spożycia to nawet kilka tygodni, pod warunkiem że słoiczki przechowujesz w lodówce. To wszystko, co musisz wiedzieć, żeby przygotować marynowany imbir. Jak zrobić tę samą potrawę, ale w kolorze różowym? To proste. Wystarczy dodać sok z buraków lub plasterek świeżego buraka do słoiczka. Im większa porcja buraka, tym barwa imbiru będzie ciemniejsza.

Do czego użyć marynowanego imbiru?

Wiesz już, jak zamarynować imbir oraz na co pomaga. To przydatna wiedza, jeśli lubisz domowe sushi. Pamiętaj, że do podstawowego przepisu na to, jak zrobić imbir marynowany, można wprowadzać drobne modyfikacje – na przykład zastąpić cukier miodem, jeśli chcemy uzyskać nieco zdrowszą wersję.

Korzystając z okazji, mamy do polecenia także kilka innych przepisów z wykorzystaniem tego składnika. Oto lista ciekawych przepisów z imbirem.

  • Szynka pieczona z mandarynkami, imbirem i rozmarynem – to wyszukane danie znakomicie łączy smak mięsa z owocami i egzotycznymi przyprawami. W tym przypadku imbir współwystępuje z miodem, a pikantny smak podkreśla dodatkowo musztarda.
  • Curry z krewetkami na mleku kokosowym z imbirem – to kolejny pikantny przepis. Imbir tworzy świetną kompozycję z czosnkiem, kurkumą i ostrą papryką, złagodzoną przez mleko kokosowe.
  • Curry z tofu i papryką, podane z ryżem basmati – pora na opcję bezmięsną. To danie, inspirowane kuchnią indyjską, będzie rozgrzewające i bardzo sycące.
  • Ramen – danie, które powinno zasmakować wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Wadą jest długi czas przygotowania. Na przygotowanie dobrego ramenu trzeba poświęcić ponad 5 godzin.
  • Ciastka z jabłkami i migdałami – to przykład na to, że imbir bywa też składnikiem deserów. Ten prosty przepis na bazie ciasta francuskiego naprawdę warto wypróbować!

Jak konserwować imbir? Najlepiej w domu!

  • Pokazaliśmy Ci, że sposób na marynowany imbir jest bardzo prosty, a przy okazji podsunęliśmy też kilka innych przepisów. Pamiętaj, że korzeń imbiru warto jeść w dużych ilościach, żeby zadbać o odporność! Od tego można zacząć zdrowe postanowienia na jesień.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu