Jak zagęścić sos? To pytanie często pojawia się podczas przygotowywania posiłków. Sosy to ważna część wielu dań. Chociażby w przypadku makaronów czy dań z ryżem dobry sos decyduje o odbiorze całej potrawy. Jeśli będzie słabo doprawiony, zbyt gęsty lub zbyt rzadki, przyniesie rozczarowanie. Warto zatem wiedzieć, czym zagęścić sos, żeby był dobry. Poniżej prezentujemy listę najlepszych sposobów na zagęszczenie sosu.
Wiele osób na pytanie, czym zagęścić sos, ma tylko jedną prosto odpowiedź – mąką! To sprawdzony od lat sposób na kontrolowanie konsystencji wielu sosów. Jak zagęścić nią sos mięsny lub grzybowy? Mąka powinna być wymieszana z niewielką ilością wody. Powstały roztwór należy wlać do gotującego się sosu i ponownie zagotować, cały czas mieszając. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością mąki, bo to może znacząco zmienić smak sosu!
Jest także inny sposób na zagęszczenie sosu mąką: tworzy się tak zwaną zasmażkę. W tym wariancie nie mieszamy mąki z wodą, tylko z roztopionym tłuszczem – olejem, masłem, smalcem.
W tej kwestii panuje duża dowolność. Zazwyczaj sięgamy po mąkę pszenną, która jest bardzo uniwersalna, a co za tym idzie – odpowiednia także do sosów. Jednak równie dobrze można użyć mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej albo innego składnika tego typu. Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, jaką mąką zagęścić sos – wystarczy sięgnąć po tę, którą mamy akurat pod ręką.
Niektórzy starają się wyeliminować mąkę z jadłospisu – nawet w sosach. Nie oznacza to jednak, że rezygnując z niej, traci się wszystkie możliwości. Wciąż istnieją inne metody na to, jak zagęścić sos.
Czasami tworząc sos, napotkamy odwrotny problem – może być zbyt gęsty i przez to źle dopasowany do przygotowywanej potrawy. Na szczęście w tej sytuacji także można interweniować. Najpopularniejszym sposobem na rozcieńczanie zbyt gęstego sosu jest dolewanie wody. Czasami zamiast wody używa się także innych substancji – przede wszystkim bulionu.
Wiesz już, jak zagęścić sos bez mąki, a jak z mąką? Bez względu na to, czym zagęścisz sos, należy podchodzić do zagadnienia ostrożnie i starannie. Ważne jest mieszanie od dna, żeby sos nie przywierał, a także doprawianie i próbowanie podczas przygotowywania. Zagęszczanie sosu to sztuka, która wymaga praktyki, ale z pewnością można się jej nauczyć.
Jest także inna, alternatywna droga. Jeśli nie lubisz przygotowywać sosów samodzielnie albo po prostu nie masz na to czasu, zawsze można kupić gotowe sosy w słoikach. Wiele z nich to bardzo dobra opcja, szczególnie jeśli zależy Ci na przygotowaniu szybkiego obiadu.
A jeśli nie masz pomysłu na to, jaki domowy sos przyrządzić, sprawdź nasze przepisy na pyszne dipy!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies