Bób to niedoceniane strączkowe warzywo sezonowe. W Polsce nie jest tak popularny jak na przykład cukinia czy szparagi – a szkoda! Posiada on bowiem wiele drogocennych składników odżywczych, a dobrze przygotowany jest nie tylko zdrowy i pożywny, ale i bardzo smaczny. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania z bobu!
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, to bogactwo składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości magnezu, żelaza, miedzi, potasu oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Ze względu na wysoką zawartość białka może być świetnym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. Sprawdź, jak zdrowo zrezygnować z mięsa!
Dodatkowo bób zawiera również znaczne ilości błonnika pokarmowego przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu, dlatego może być z powodzeniem stosowany przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy.
Przygotowując bób, przepłucz go pod bieżącą wodą. Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości i wielkości nasion – małym i młodym wystarczy kilka minut we wrzątku. Natomiast starsze, duże nasiona o twardej łupce należy gotować nawet do 30 minut. Bez względu na to, jaki bób posiadasz, przed wyjęciem go z wody warto sięgnąć po jedno nasiono (najlepiej największe) i sprawdzić, czy prawidłowo się ugotowało.
Większość przepisów z bobem w roli głównej zakłada dodanie soli podczas gotowania tego warzywa. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością – wystarczy wsypać 1/8 łyżeczki soli na każde 2 szklanki strączków. Ważną kwestią, o której trzeba pamiętać jest to, aby sól dodać pod sam koniec gotowania – wtedy bób nie stwardnieje.
Wielbiciele bobu dzielą się na entuzjastów jedzenia go ze skórką oraz zwolenników spożywania go bez skórki. Od ciebie zależy, którą strategię przyjmiesz, jednak pamiętaj, że starsze nasiona mają zazwyczaj twardszą łupkę. Bobowi ze skórką zarzuca się również, iż częściej powoduje wzdęcia i inne problemy układu pokarmowego. Z drugiej strony, to w skórce znajduje się najwięcej witamin i minerałów.
Dużym atutem bobu jest możliwość wszechstronnego zastosowania w kuchni. Możesz ugotować bób i zjeść go z masłem, grillować na tacce czy dodać do różnego rodzaju sałatek. Przykładem wyjątkowej potrawy z bobem w roli głównej jest letnia sałatka z bobem, fetą, brokułami, pomidorami i komosą ryżową polana miodowym dressingiem. To pożywne i smaczne danie - dostarczy wiele składników odżywczych w jednej porcji, a także zapewni energię na wiele godzin.
Kolejnym ciekawym pomysłem na wegetariańskie danie z bobu mogą być także kopytka z bobu, pesto z rukoli i parmezanem. To świetna alternatywa dla tradycyjnych klusek ziemniaczanych.
Osoby ceniące nietuzinkowe smaki z pewnością zasmakują w łososiu pieczonym w papilotach z bobem i szparagami. To prosta i szybka propozycja obiadowa – pełnowartościowa i sycąca.
Mięsożercy bez wątpienia docenią również kaszotto z bobem, kurczakiem i cukinią. Wystarczy podsmażyć na patelni pokrojonego w kostkę kurczaka i cebulkę, a następnie wsypać kaszę pęczak i całość zalać bulionem. Kolejnym krokiem jest dodanie – po około 20 minutach smażenia – pokrojoną w kostkę cukinię oraz ugotowany i obrany ze skórki bób. Całość należy wymieszać, a po kilku kolejnych minutach smażenia dodać szpinak. Danie przed podaniem warto posypać startym parmezanem.
Jak widzisz, bób jest zdrowy i może być składnikiem wielu nietuzinkowych dań. Jeśli do tej pory tego sezonowego warzywa nie można było znaleźć w twojej kuchni, zmień to! Wykorzystaj nasze przepisy na dania z bobem i zorganizuj ucztę ze strączkiem w roli głównej!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies