Bardzo aromatyczna, niezwykle miękka i pokryta złocistą, chrupiącą skórką – dobrze upieczona kaczka to danie nie tylko wykwintne, ale i wyjątkowo smaczne. Nic więc dziwnego, że choć wielu kojarzy się z tradycyjną kuchnią staropolską, w ostatnich latach ta wyjątkowa potrawa coraz częściej gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jak upiec kaczkę, aby była soczysta i chrupiąca zarazem? Sprawdzamy!
Choć pod względem kulinarnym kaczka zaliczana jest do drobiu, jej znacznie się różni od reszty ptactwa zarówno pod względem smaku czy koloru, jak i zawartości składników odżywczych. W naturalnym środowisku kaczki żyją blisko cieków wodnych, dlatego ich ciało jest przystosowane do wysokiej wilgoci oraz niskich temperatur wody. Krótkie nogi zakończone palcami zaopatrzonymi w błony pławne umożliwiają szybkie pływanie, a wydzielający tłuszcz gruczoł kuprowy zabezpiecza pióra przed przemoknięciem. Aby kaczki pływające w zimnej wodzie nie marzły, pod ich dość grubą skórą znajduje się warstwa tłuszczu skutecznie izolująca wnętrze organizmu od panującego wokół zimna. Tłuszcz ten sprawia również, że po obróbce cieplnej mięso zachowuje soczystość i wyjątkowy smak. Jak jednak upiec kaczkę żeby była miękka i smaczna?
Choć wielu osobom wydaje się, że upieczenie kaczki w całości to duże wyzwanie nawet dla doświadczonych kucharzy, z przyrządzeniem tego niewielkiego ptaka spokojnie poradzą sobie nawet amatorzy. Wystarczy wiedzieć, jak upiec kaczkę w rękawie, czyli zamarynować i przyprawić tuszkę zgodnie z wybranym przepisem, a następnie umieścić całość wraz z dodatkami wewnątrz przyciętego na odpowiednią długość rękawa do pieczenia wykonanego z folii zapobiegającej wysychaniu mięsa. Kaczkę należy piec w rękawie przez około 2 godziny w 180°C, a około 30 minut przed wyjęciem z piekarnika rozciąć folię i zrumienić skórkę, np. za pomocą funkcji grilla lub termoobiegu.
Chociaż kaczkę można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami lub farszem, jest kilka podstawowych zasad, których warto się trzymać, by mięso po upieczeniu było miękkie i łatwo odchodziło od kości:
Jak przyrządzić kaczkę, żeby zachwycała dobrze wywarzonym smakiem, przyjemnym aromatem oraz złocistą skórką? O jej szczególnym charakterze decydują przede wszystkim przyprawy, farsz oraz dodatki, w skład których wchodzą różnego rodzaju warzywa, owoce lub grzyby. Jakie przepisy należą do najbardziej popularnych? Sprawdźmy!
Najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, sypkiej kaszy lub w towarzystwie gotowanych na parze warzyw. Soczysta kaczka z chrupiącą skórką doskonale smakuje z dodatkiem sałatki z czerwonych buraczków oraz zapieczonych połówek jabłek wypełnionych w środku konfiturą z żurawiny. Smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies