Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Jak ją przyprawić?

Bardzo aromatyczna, niezwykle miękka i pokryta złocistą, chrupiącą skórką – dobrze upieczona kaczka to danie nie tylko wykwintne, ale i wyjątkowo smaczne. Nic więc dziwnego, że choć wielu kojarzy się z tradycyjną kuchnią staropolską, w ostatnich latach ta wyjątkowa potrawa coraz częściej gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jak upiec kaczkę, aby była soczysta i chrupiąca zarazem? Sprawdzamy!Jak upiec kaczkę

Wyjątkowy smak kaczki

Choć pod względem kulinarnym kaczka zaliczana jest do drobiu, jej znacznie się różni od reszty ptactwa zarówno pod względem smaku czy koloru, jak i zawartości składników odżywczych. W naturalnym środowisku kaczki żyją blisko cieków wodnych, dlatego ich ciało jest przystosowane do wysokiej wilgoci oraz niskich temperatur wody. Krótkie nogi zakończone palcami zaopatrzonymi w błony pławne umożliwiają szybkie pływanie, a wydzielający tłuszcz gruczoł kuprowy zabezpiecza pióra przed przemoknięciem. Aby kaczki pływające w zimnej wodzie nie marzły, pod ich dość grubą skórą znajduje się warstwa tłuszczu skutecznie izolująca wnętrze organizmu od panującego wokół zimna. Tłuszcz ten sprawia również, że po obróbce cieplnej mięso zachowuje soczystość i wyjątkowy smak. Jak jednak upiec kaczkę żeby była miękka i smaczna?

Jak przyrządzić kaczkę, jeśli jest się początkującym kucharzem?

Choć wielu osobom wydaje się, że upieczenie kaczki w całości to duże wyzwanie nawet dla doświadczonych kucharzy, z przyrządzeniem tego niewielkiego ptaka spokojnie poradzą sobie nawet amatorzy. Wystarczy wiedzieć, jak upiec kaczkę w rękawie, czyli zamarynować i przyprawić tuszkę zgodnie z wybranym przepisem, a następnie umieścić całość wraz z dodatkami wewnątrz przyciętego na odpowiednią długość rękawa do pieczenia wykonanego z folii zapobiegającej wysychaniu mięsa. Kaczkę należy piec w rękawie przez około 2 godziny w 180°C, a około 30 minut przed wyjęciem z piekarnika rozciąć folię i zrumienić skórkę, np. za pomocą funkcji grilla lub termoobiegu.

Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Kilka sprawdzonych tricków

Chociaż kaczkę można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami lub farszem, jest kilka podstawowych zasad, których warto się trzymać, by mięso po upieczeniu było miękkie i łatwo odchodziło od kości:

  • Wybór właściwej sztuki – wybierając kaczkę w sklepie, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, by mięso było świeże, nie wydzielało przykrego zapachu i nie przyklejało się do dłoni, ale również na rozmiar. Lepiej sięgać po mniejsze tuszki, pochodzące prawdopodobnie od młodszych sztuk. Mięso młodej kaczki podczas pieczenia szybciej nabierze miękkości i pozostanie soczyste.
  • Zanim przystąpimy do pieczenia, warto najpierw wcześniej wybrać sprawdzony lub polecany przepis, by wiedzieć, jak przyprawić kaczkę w kawałkach lub całości. Do najpopularniejszych przypraw używanych w trakcie pieczenia kaczki należy majeranek, tymianek oraz słodka mielona papryka. Kaczkę warto natrzeć mieszanką przypraw na kilka godzin przed pieczeniem.
  • Żeby soczyste mięso z łatwością odchodziło od kości, a skórka była chrupiąca i złocista, kaczkę należy najpierw piec pod przykryciem przez większość czasu, a dopiero kilkanaście minut przed końcem rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę naczynia żaroodpornego.
  • W trakcie pieczenia nie należy przekłuwać skóry, ponieważ spowoduje to wypłynięcie soków, a mięso stanie się suche i włókniste.
  • Kaczka najlepiej smakuje, gdy jest pieczona w towarzystwie warzyw lub owoców podkreślających jej charakterystyczny smak i pomagających utrzymać właściwą wilgoć mięsa.

Pyszna kaczka na wiele sposobów

Jak przyrządzić kaczkę, żeby zachwycała dobrze wywarzonym smakiem, przyjemnym aromatem oraz złocistą skórką? O jej szczególnym charakterze decydują przede wszystkim przyprawy, farsz oraz dodatki, w skład których wchodzą różnego rodzaju warzywa, owoce lub grzyby. Jakie przepisy należą do najbardziej popularnych? Sprawdźmy!

  • Aromatyczne jabłka i żurawina – jak upiec kaczkę z jabłkami, żeby owoce się nie rozpadły i nadały mięsu słodko-kwaśnego posmaku? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie jabłka, najlepiej renety lub antonówki, które charakteryzują się zwartą strukturą i mało słodkim miąższem. Kaczkę można napełnić grubo pokrojonymi owocami, a pod koniec pieczenia obłożyć dodatkowo połówkami jabłek z dodatkiem żurawiny.
  • Kaczka tradycyjna – w typowo staropolskiej wersji tuszka nadziewana jest farszem składającym się m.in. ze zmielonych wątróbek drobiowych i łopatki wieprzowej oraz kaszy gryczanej. Za wyjątkowy smak gotowego dania odpowiadają liczne przyprawy, siekana cebula oraz bulion.
  • Kaczka po krakowsku – to wyjątkowo smaczne danie, w którym kaczka jest pieczona po natarciu przyprawami i przekrojeniu na pół. Gotowe mięso serwowane jest na półmisku z kaszą i sosem grzybowo-śmietanowym.
  • Słodkie pomarańcze i owoce żurawiny – kawałki dojrzałej pomarańczy doskonale łączą się z wyrazistym smakiem mięsa. Jeśli na obiad wpadną wielbiciele egzotycznych smaków, warto wiedzieć, jak upiec kaczkę z pomarańczami, która jest niezwykle aromatyczna, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach, a gotowe danie serwować z sałatką na bazie pomarańczy.

Z czym jeść upieczoną kaczkę?

Najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, sypkiej kaszy lub w towarzystwie gotowanych na parze warzyw. Soczysta kaczka z chrupiącą skórką doskonale smakuje z dodatkiem sałatki z czerwonych buraczków oraz zapieczonych połówek jabłek wypełnionych w środku konfiturą z żurawiny. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu