Aromatyczny, delikatnie słodki i przyjemnie kremowy – dobrze przyrządzony kalafior potrafi być nie tylko doskonałą ozdobą zastawionego stołu, ale również podkreślić smak obiadowych potraw. Świetnie się sprawdza zarówno jak składnik sałatek czy zup, jak również w formie samodzielnego dania. Jak ugotować kalafior i co należy do niego dodać, żeby zachwycił domowników i gości?
Popularny w wielu kuchniach europejskich kalafior, choć należy do rodziny roślin kapustowatych, wyróżnia się od nich zwartymi różyczkami jadalnych kwiatów. To łatwe w uprawie warzywo najprawdopodobniej trafiło do Polski w XVI wieku dzięki królowej Bonie Sforzy, przepadającej za potrawami bazującymi na jarzynach.
W obecnych czasach kalafior jest doceniany nie tylko za charakterystyczny wygląd i smak, ale przede wszystkim za duże walory dietetyczne, dlatego jest zalecany również osobom przebywającym na dietach lekkostrawnych czy wyszczuplających. Jadalne kwiaty są doskonałym źródłem wielu witamin oraz mikro- i makroelementów, takich jak sód, potas, wapń, magnez, żelazo czy cynk, mających istotny wpływ na właściwe funkcjonowanie organizmu. Ze względu na dużą zawartość błonnika spożywanie kalafiora zalecane jest również osobom mającym problemy z właściwą pracą układu pokarmowego.
Wbrew pozorom przyrządzenie kalafiora wcale nie jest tak skomplikowaną czynnością. Zanim jednak to smaczne warzywo trafi do garnka, należy je nie tylko dobrze przygotować, ale również kupić odpowiednio świeży i zdrowy okaz. Wybierając kalafior w sklepie czy na targu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów, które mogą wpływać na smak przygotowanej z niego potrawy. Przede wszystkim kwiat powinien być mocno zwarty, bez ciemnoszarych śladów pleśni lub rozpadających się fragmentów, a liście jędrne i żywe. Lepiej również wybierać młodsze sztuki o niewielkich rozmiarach, ponieważ w środku mają mniej rozrośnięty głąb, który podczas gotowania może nadawać gorzkiego posmaku.
A jak ugotować kalafior w całości? Przede wszystkim należy zagotować wodę z dodatkiem soli w na tyle dużym garnku, by zmieścił się w nim cały umyty i obrany z liści oraz łodygi kwiat. Kalafior powinien gotować się na średnim ogniu i bez przykrycia na tyle długo, by po wbiciu widelca lekko stawiał opór, ale nie był zbyt twardy. Czas gotowania zależy od rozmiarów warzywa i wynosi od 15 do 30 minut. Gdy kalafior jest odpowiednio miękki (ale nie rozgotowany), wystarczy go wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i pozostawić na chwilę do odcieknięcia.
W podobny sposób gotuje się kalafior podzielony na mniejsze części. Z główki należy odkroić różyczki w taki sposób, by były mniej więcej równej wielkości, a po dokładnym umyciu przełożyć do osolonego wrzątku i gotować, dopóki nie staną się odpowiednio miękkie. Warto pamiętać, by – podobnie jak w przypadku całego warzywa – nie używać przykrywki do garnka, ponieważ wydzielający się w trakcie obróbki termicznej charakterystyczny zapach pozostanie w kalafiorze.
W niektórych przepisach można się spotkać z gotowaniem kalafiora w wodzie z niewielkim dodatkiem mleka, które nadaje jarzynie delikatnie słodki smak i zapobiega zmianie barwy. Jednak korzystając z tego sposobu należy uważać, by zawartość garnka nie wykipiała albo nie uległa przypaleniu. Przygotowane w ten sposób różyczki można podać jako dodatek do obiadu albo przygotować z niego pyszną zupę krem z zapiekanym pieczywem i drobno siekanym koperkiem. Z ugotowanych kawałków kalafiora warto również przyrządzić pyszną sałatkę kalafiorową z dodatkiem świeżych warzyw oraz aromatycznych ziół.
Kalafior jest warzywem, które bardzo dobrze znosi również i inne metody obróbki termicznej, jak smażenie lub pieczenie. Świetnym sposobem jest także gotowanie na parze, dzięki której nawet niewielkie różyczki zachowują zwartą strukturę, naturalny smak oraz odpowiednią chrupkość. Wystarczy wyłożyć na specjalne sitko lub koszyk umyty i obrany kwiat kalafiora i gotować nad wrzątkiem, pod przykryciem dopóki cała główka lub części jarzyny nie zrobią się miękkie.
Wśród licznych przepisów zawierających całą główkę lub niewielkie różyczki najbardziej popularny jest ten z dodatkiem chrupiącej okrasy. Jak ugotować kalafior z bułką tartą? Bardzo prosto! Wystarczy na patelni podgrzać trochę masła, wsypać niewielką ilość bułki tartej, podsmażyć do złocistego koloru, a następnie równomiernie rozlać po ugotowanym i ułożonym na talerzu warzywie.
Z gotowanego kalafiora można przygotować wiele smacznych potraw, a zwłaszcza pyszną zupę jarzynową z dodatkiem świeżej lub mrożonej włoszczyzny. Po połączeniu z kukurydzą z puszki, cebulą, ugotowanymi jajkami i majonezem, niewielkie różyczki mogą być również składnikiem smacznej sałatki doskonale sprawdzającej się podczas rodzinnych uroczystości. Kalafior świetnie smakuje również po zapieczeniu z sosie śmietanowym wraz z szynką, boczkiem oraz tartym serem żółtym, a przygotowana w ten sposób zapiekanka smakuje fantastycznie i mile zaskoczy nawet największych niejadków.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies