Jak spienić mleko bez spieniacza? Jakie będzie najlepsze?

Jak spienić mleko – zastanawiają się wszyscy miłośnicy kawy z pianką. Najłatwiej jest użyć do tego spieniacza lub ekspresu z systemem spieniacza mleka. Wtedy w szybki sposób, możemy cieszyć się delikatną pianką w ulubionym napoju, niezależnie od tego, jaką kawę najbardziej lubimy. Schody zaczynają się jednak, gdy nie mamy pod ręką narzędzia do tworzenia pianki. Czy da się i jak spienić mleko bez spieniacza?Jak spienić mleko bez spieniacza? Jakie będzie najlepsze?

Do jakich kaw przyda się spienione mleko?

Szukając sposobów na to, jak spienić mleko do kawy, zastanówmy się najpierw, do przygotowania jakich napojów przyda nam się mleczna pianka! Jest nieodłącznym składnikiem takich rodzajów kaw jak:

  • cappuccino
  • latte
  • latte macchiato
  • flat white

Oczywiście, ilość spienionego mleka w tych napojach będzie różna. Najwięcej zużyjemy go do latte lub latte macchiato, różniących się ułożeniem warstw kawa-mleko, podczas gdy do flat white potrzebujemy go zaledwie odrobinę.

Jak spienić mleko do kawy? Za pomocą czego?

Istnieje kilka domowych sposobów na to, jak spienić mleko bez spieniacza. Mogą za to nam się przydać inne akcesoria kuchenne, takie jak:

Dzięki nim spienianie mleka nie będzie trudnym przedsięwzięciem – bez znaczenia, jakie mleko do spieniania wybierzemy: pełnotłuste, chude czy może napój roślinny – chociaż to z tym ostatnim może być najtrudniej.

Ile mleka powinniśmy spienić, korzystając z blendera czy shakera?

To zależy od napoju, który chcemy przygotować! Do latte potrzebujemy ok. 150–200 ml mleka.

To, jak spienić mleko, korzystając z tych rozwiązań, nie odbiega bardzo od ich standardowego wykorzystywania. Powinniśmy jednak pamiętać o kilku zasadach:

  • Łatwiej spieniać mleko podgrzane – chociaż możliwe jest też spienianie mleka zimnego, wtedy gdy chcemy przygotować kawę mrożoną – jest to jednak trudniejsze.
  • Po jakie mleko do spieniania sięgnąć? Dobrze wybrać pełnotłuste, 3,2%, bo najszybciej przygotujemy z niego puszystą piankę.
  • Pamiętajmy, że mleko, zamieniając się piankę, zwiększa swoją objętość, dlatego nalewajmy maksymalnie połowę objętości pojemnika urządzenia, którego chcemy użyć do spieniania mleka.

Brzmi prosto? Tak faktycznie jest! Ale to nie koniec pomysłów na domowe spienianie mleka – może się przecież okazać, że mamy ochotę na kawę z pianką wtedy, gdy pod ręką nie ma shakera i blendera? Co wtedy?

Jak spienić mleko w słoiku?

Czasem najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne! Okazuje się, że do spieniania mleka może nam posłużyć… zwykły słoik z zakrętką. Dobrze mieć też inne sprzęty kuchenne pod ręką – na przykład kuchenkę do podgrzania mleka, które będziemy spieniać.

Jak krok po kroku spienić mleko w słoiku?

  • Nalewamy podgrzane do około 65 stopni mleko do słoika, pamiętając, by płyn sięgał do jego połowy – musimy zostawić miejsce na piankę, która powstanie.
  • Zakręcamy słoik i sprawdzamy, czy nie przecieka.
  • Energicznie potrząsamy słoikiem przez około 30 sekund.
  • W zależności od tego, jakie mleko do spieniania wybraliśmy, czas może się różnić: najszybciej spienimy mleko pełnotłuste, aby zaś spienić napój roślinny, musimy poświęcić więcej czasu. Powinniśmy mieć też świadomość, że pianka, jaką uzyskamy z napoju roślinnego, nie będzie tak gęsta i puszysta jak ta z mleka krowiego.

Jakie mleko do spieniania użyć?

Niezależnie od tego, czy korzystamy ze słoika, shakera, butelki, blendera, czy koktajlera, zasada będzie zawsze ta sama:

  • Najbardziej puszystą piankę najszybciej uzyskamy z podgrzanego pełnotłustego mleka krowiego.
  • Inne rodzaje mleka krowiego też uda nam się spienić bez większej trudności, chociaż może zająć to więcej czasu.
  • Najmniej puszystą piankę da nam napój roślinny – jego spienienie jest możliwe, jednak tutaj warto korzystać z bardziej profesjonalnych narzędzi, by osiągnąć odpowiednią piankę.

Domowe sposoby na spienianie mleka? To proste!

Jak widać, przepis na kawę z pianką nie jest wcale skomplikowany – pozostaje tylko zaprosić na ulubiony napój przyjaciół lub bliskich, nie przejmując się tym, że nie mamy pod ręką spieniacza do kawy. Bez profesjonalnego sprzętu także można sobie poradzić – wystarczy trochę wiedzy i determinacji.

3
49
 

0,075 kg

46,53 zł/1 kg

5
99
 

1 l

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu