Jak rozpuścić czekoladę, by przygotować polewę do lodów lub ciasta? To ważny dodatek do wypieków i deserów, zwłaszcza tych z letnimi owocami. Dobrze więc poznać szybkie sposoby, jak roztopić czekoladę, by nie tracić czasu na przygotowanie smakołyków dla rodziny i bliskich.
Rozpuszczanie czekolady nie jest trudne, lecz bywa czasochłonne – dlatego dobrze sprawdzić sposoby, które nam to ułatwią!
Jakie mamy możliwości w tym zakresie? Możemy postawić na:
Każdy ze sposobów ma swoje wady i zalety. Spójrzmy, jak roztopić czekoladę krok po kroku, korzystając z każdego z nich.
Nie jest wcale powiedziane, że jeden sposób na to, jak rozpuścić czekoladę na polewę, jest lepszy niż inny. To, który z nich wybrać, zależy od kilku czynników – przede wszystkim:
Pora przejść do konkretów i sprawdzić, jak przygotować czekoladę na polewę!
Pojęcie kąpieli wodnej znają doskonale wszyscy rodzice, którzy niejednokrotnie wykorzystywali ten sposób do podgrzewania posiłków w słoiczkach dla swojego dziecka.
Zasada pozostaje ta sama, jeśli chcemy wykorzystać kąpiel wodną do innych celów. Jak roztopić w niej czekoladę?
Czy każdą czekoladę da się rozpuścić, korzystając z tej metody? Nie do końca – jeśli myślimy o tym, jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, powinniśmy inaczej podejść do jej białej wersji. Wtedy do połamanej na kawałki białej czekolady warto dolać trochę mleka, żeby nie uległa przypaleniu.
Czas przyjrzeć się sposobowi dla najbardziej zajętych i niecierpliwych. Jak szybko rozpuścić czekoladę? Oczywiście, w mikrofalówce!
To zdecydowanie najszybszy sposób, by rozpuścić czekoladę – potrzebujemy na to mniej niż minuty! Minusem może być to, że rozwiązanie dotyczy tylko czekolady gorzkiej i mlecznej. Nie można z niego skorzystać, by przygotować polewę z białej czekolady.
Czas przyjrzeć się całemu procesowi krok po kroku!
W ten sposób roztopimy czekoladę na polewę w mniej niż minutę! Gdy akurat w pokoju obok czekają na swój deser goście, jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
Polewa czekoladowa to idealny dodatek do letnich deserów – lodów, owoców, galaretek. Łatwo przygotujemy ją w domu, roztapiając czekoladę: mleczną, gorzką, a może białą? Mamy w tej kwestii pełną dowolność – dla każdej z nich możemy dobrać odpowiednią metodę, by tabliczkę czekolady zmienić w formę płynną.
0,1 kg
85,50 zł/1 kg
0,084 kg
113,69 zł/1 kg
0,1 kg
59,80 zł/1 kg
0,27 kg
42,19 zł/1 kg
0,1 kg
59,80 zł/1 kg
0,1 kg
123,80 zł/1 kg
0,05 kg
275,60 zł/1 kg
0,09 kg
98,78 zł/1 kg
0,09 kg
98,78 zł/1 kg
0,1 kg
123,80 zł/1 kg
0,276 kg
61,56 zł/1 kg
0,1 kg
123,80 zł/1 kg
0,1 kg
123,80 zł/1 kg
0,1 kg
79,90 zł/1 kg
0,17 kg
79,94 zł/1 kg
0,085 kg
70,35 zł/1 kg
0,1 kg
93,90 zł/1 kg
0,3 kg
56,63 zł/1 kg
0,1 kg
85,50 zł/1 kg
0,3 kg
130,93 zł/1 kg
0,3 kg
66,63 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies