Jak rozmrozić chleb w piekarniku, a jak w mikrofali?

Jak rozmrozić chleb, żeby był nie tylko smaczny, ale również chrupiący? Z pozoru nie jest to zbyt skomplikowane, ale warto znać kilka sprawdzonych trików, by zrobić to prawidłowo i nie stracić cennych właściwości i wyjątkowego smaku pieczywa. Ile trwa rozmrażanie i jakich narzędzi należy do tego użyć? Jak odmrozić chleb, by smakował jak ten prosto z piekarni? Przedstawiamy kilka prostych sposobów.Rozmrażanie chleba

Jak prawidłowo mrozić chleb? Zacznijmy od podstaw

Zapewne zdarzyło Ci się nieraz mrozić chleb. Nic dziwnego, w końcu to najlepszy sposób na przedłużenie jego okresu przydatności do spożycia. Doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zdarza się kupować za dużo pieczywa, oraz tych, które nie lubią zakupów i wolą mieć mrożony chleb zawsze pod ręką. Samo zamrażanie nie wymaga szczegółowej wiedzy. Weź jednak pod uwagę, że duże znaczenie dla jego późniejszego rozmrażania ma fakt, w jakiej postaci włożysz go do zamrażarki, a mówiąc dokładniej: czy będzie to cały bochenek, jego połówki, czy wcześniej pokrojone kromki.

Z punktu widzenia późniejszego rozmrażania najlepiej jest mrozić chleb w kromkach lub w kawałkach. Dzięki temu zawsze może odmrozić taką ilość, jakiej akurat potrzebujemy, a dodatkowo cały proces zajmie zdecydowanie mniej czasu. Prostym przykładem jest odmrażanie pieczywa po prostu odkładając go w miejsce o temperaturze pokojowej:

  • Bochenek chleba zamrożony w całości potrzebuje ok. 10-12 godzin, żeby całkowicie się rozmrozić. Jeśli planujesz na śniadanie klasyczne kanapki wyjmij go z zamrażarki wieczorem, żeby rano był gotowy do spożycia.
  • Zamrożony bochenek chleba w postaci pojedynczych kromek rozmrozi się znacznie szybciej. Wystarczy odłożyć odpowiednią ilość kromek na kuchenny blat, a będą gotowe do spożycia po upływie maksymalnie dwóch godzin.

Dobra rada! Po wyciągnięciu chleba z zamrażarki nie wyciągaj go z folii spożywczej. Dzięki niej podczas rozmrażania pieczywo nie wyschnie i będzie rozpływać się w ustach.

Jak rozmrozić chleb w piekarniku? Sprawdź ten prosty sposób

Jak szybko rozmrozić chleb w piekarniku? Nic prostszego! Jeśli masz ochotę na złocisty bochenek, który smakuje tak, jak ten świeżo wyjęty z pieca w piekarni, wystarczy, że nagrzejesz urządzenie do 180 st. C, a następnie włożysz do niego chleb. Cały bochenek powinien być gotowy w przeciągu 30-40 minut. Po wyciągnięciu połóż go na bawełnianej ściereczce, a zanim zaczniesz jeść pozwól mu chwilę odpocząć, żeby zdążył odparować.

Jak rozmrozić chleb w mikrofali?

Mikrofalówki to wielofunkcyjne urządzenia, które znajdują się w większości kuchni. Jak rozmrozić chleb w mikrofali? Sprzęty te posiadają funkcję rozmrażania, którą z powodzeniem możesz wykorzystać. Żeby to zrobić, ułóż bochenek we wnętrzu mikrofali na papierowym ręczniku, którego zadaniem będzie wchłanianie zbędnej wilgoci. Następnie wciśnij przycisk start i poczekaj. W przypadku całego bochenka lub większych kawałków chleba proces odmrażania powinien potrwać około 10 minut. Pojedyncza kromka będzie gotowa nawet w 1 minutę.

Jak szybko odmrozić chleb za pomocą tostera?

Jeśli zastanawiasz się, jak szybko odmrozić chleb, a zwłaszcza jego pojedynczą kromkę idealnym rozwiązaniem będzie kuchenny toster. Bardziej zaawansowane urządzenia posiadają funkcję rozmrażania, która sama określi czas i właściwie zrobi wszystko za Ciebie. Bez problemu możesz też włożyć kromkę do urządzenia nastawionego na klasyczne opiekanie pieczywa. Cały proces powinien trwać nie dłużej niż kilka minut.

Pomysły na dania z chlebem w roli głównej

Masz nadprogramową ilość chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Najlepiej go zamrozić. Jednak jeśli w Twojej zamrażarce nie ma już miejsca na dodatkowe produkty wykorzystaj nasze przepisy na dania z chlebem w roli głównej.

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie chleba w kuchni. Czerstwe pieczywo po starciu na tarce o drobnych oczkach sprawdzi się jako klasyczna panierka, możemy też zrobić z niego grzanki i wykorzystać do różnego rodzaju zup krem. Chleb doskonale smakuje też z tradycyjnym żurem z kiełbasą. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni wypróbuj przepis na pizzę z czerstwego pieczywa albo złociste zapiekanki z chleba żytniego z pieczarkami. Na śniadanie dobrze sprawdzą się chrupiące grzanki z pastą z pieczonego kalafiora. Jeśli masz odrobinę więcej czasu możesz zaserwować najbliższym kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym. Przekonasz się, że nie tylko pięknie wyglądają, są też wyjątkowo smaczne.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu