Jak pasteryzować leczo w słoiku – w piekarniku i nie tylko?

Chcesz wiedzieć, jak pasteryzować leczo? Ta wiedza może Ci się przydać – i to nieraz. Pasteryzacja leczo to bardzo dobry pomysł na jego przechowywanie, żeby się nie zepsuło. Jeśli przyrządzimy za dużą porcję do zjedzenia na teraz, dzięki pasteryzacji będzie można dłużej zachować świeżość i nie marnować jedzenia.Pasteryzacja leczu

Pasteryzacja leczo – dlaczego to się opłaca?

Pasteryzacja leczo to także dobry pomysł na oszczędność! Leczo to bowiem potrawa składająca się przede wszystkim ze świeżych warzyw. Te, jak wiadomo, są tańsze latem. Można zatem przygotować wiele porcji z tanich składników i zjeść je znacznie później, gdy akurat najdzie Cię ochota. Takie rozgrzewające potrawy w końcu idealne pasują jako danie na jesienne czy zimowe wieczory.

Jak przygotować leczo do pasteryzacji?

Zanim zaczniemy zastanawiać się, jak pasteryzować leczo na zimę, warto jeszcze przypomnieć, jak tę potrawę przyrządzić! Leczo to tradycyjne węgierskie danie, lubiane też na terenie Polski, Słowacji, Niemiec czy Austrii. W tradycyjnej wersji najważniejszym elementem tego dania są duszone warzywa – przede wszystkim papryka i pomidory, a także wędzona słonina i cebula. Początkowo leczo traktowane było jako dodatek do dań mięsnych, z czasem stało się samodzielną potrawą – w tym drugim przypadku wzbogacone kiełbasą i czasem ryżem.

W polskiej wersji dania znajdziesz także cukinie i bakłażany. Jeśli preferujesz kuchnię wegetariańską, możesz wypróbować także przepis na leczo wegetariańskie z pieczarkami i marchewką albo wegańskie leczo z cukinią, ciecierzycą i żytnim chlebem.

Niezależnie od składu, przygotowanie sprowadza się do podsmażenia składników na oleju i następnie duszenia, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Jest to zatem łatwe do przygotowania i szybkie danie jednogarnkowe. Może okazać się dobrym sposobem na to, aby przemycić warzywa do diety dziecka.

Jak pasteryzować leczo? Poznaj kilka sposobów!

Pasteryzacja to doskonały sposób na zachowanie właściwości odżywczych potraw i ich smaku. Skutecznie hamuje proces rozwijania się drobnoustrojów. Często sprawdzi się dużo lepiej niż mrożenie potraw. W końcu miejsce w zamrażarce jest ograniczone, a pasteryzowane słoiki można przechowywać w temperaturze pokojowej. Jak pasteryzować leczo z kiełbasą – mięsnym składnikiem dania? Są na to 3 sposoby:

  1. Pasteryzacja leczo w piekarniku.
  2. Pasteryzacja w garnku.
  3. Pasteryzacja w zmywarce.
     

Jak długo można przechowywać leczo w słoiku po odpowiedniej pasteryzacji? Gotowa potrawa zachowa swoją świeżość nawet przez kilka sezonów. Możesz więc cieszyć się smakiem aromatycznych warzyw przez kilka lat z rzędu.

Pasteryzacja leczo w piekarniku

To jeden z łatwiejszych sposobów na to, jak pasteryzować leczo na zimę.

  1. Najpierw wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Następnie do zimnego piekarnika wstaw słoiki z leczo. Ułóż je w ten sposób, żeby ścianki nie stykały się ze sobą. Pokrywki powinny pozostać niedokręcone.
  3. Piekarnik ustaw na 120 stopni. Jak długo pasteryzować leczo w słoikach? Przyjmuje się, że powinno wystarczyć 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
  4. Teraz należy wyłączyć grzanie i uchylić drzwiczki.
  5. Gdy słoiki lekko ostygną, dokręć je mocno i przewróć na drugą stronę (do góry dnem). W tej pozycji powinny pozostać aż do całkowitego ostygnięcia.

Pasteryzacja leczo w piekarniku jest jednym z najpopularniejszych sposobów. Jej wykonanie nie powinno stanowić problemu.

Pasteryzacja leczo w zmywarce

Oto ostatni sposób na to, jak pasteryzować leczo. Chociaż może wydać się dziwny, to naprawdę działa! Pasteryzacja również odbywa się na mokro. Słoiki z leczo umieszczamy w zmywarce i włączamy program z temperaturą w zakresie 60–100 stopni, nie wkładając tabletki z detergentem. Ten sposób może się sprawdzić lepiej niż pasteryzacja w garnku, szczególnie w sytuacji, gdy słoików jest dużo.

Pasteryzacja leczo – już wiesz, jakie to proste!

Wiesz już, jak długo pasteryzować leczo w słoikach i jakimi metodami można to robić. Wybierz ten sposób, który wydaje Ci się najwygodniejszy, i ciesz się smakiem leczo przez cały rok!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu