Jak parzyć zieloną herbatę? Jak długo i w jakiej temperaturze?

Nie wszyscy wiedzą, jak parzyć zieloną herbatę. A przecież sam proces parzenia wpływa nie tylko na jej smak, ale także prozdrowotne właściwości. Parzenie zielonej herbaty w zbyt gorącej wodzie może sprawić, że część składników odżywczych zostanie utracona. Z drugiej strony: zbyt długie parzenie zahamuje pobudzające działanie zawartej w herbacie teiny. Jak zatem zrobić to dobrze? Wyjaśniamy!Jak parzyć zieloną herbatę

Zielona herbata – najważniejsze właściwości

Napar z zielonej herbaty w Chinach i Japonii, skąd się wywodzi, uznawany jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Zawiera witaminy A, B, C, E i K. Oprócz tego dostarcza do organizmu przeciwutleniacze, wapń, potas, mangan, cynk.

Zielona herbata może występować:

Niewiele osób wie, że pochodzenie zielonej herbaty jest takie samo jak herbaty czarnej. Liście zrywane są z tych samych krzaków, inny jest natomiast proces ich obróbki. Herbata zielona nie jest poddawana fermentacji. Zamiast tego liście pozostawia się do zwiędnięcia, a dopiero potem podgrzewa i suszy.

W efekcie uzyskuje się napar wspierający organizm na wielu polach. Właściwości zielonej herbaty wykorzystuje się w profilaktyce antynowotworowej, do stymulacji układu krążenia, a także w procesie odchudzania. Można zatem dopisać picie zielonej herbaty do listy sposobów na zwiększenie odporności.

Picie zielonej herbaty zamiast czarnej to jeden ze sposobów na wdrożenie zdrowych nawyków dla dobra swojego organizmu. Jeśli szukasz więcej pomysłów, jak w prosty sposób o siebie zadbać, koniecznie sprawdź także naszych 5 zdrowych nawyków, które może zastosować każdy.

Zielona herbata – jak parzyć?

Przede wszystkim zielona herbata powinna być zaparzana pod przykryciem. Istotna jest także temperatura. Ta powinna być niższa niż w przypadku zwykłej czarnej herbaty – idealnie, jeśli zmieści się w przedziale pomiędzy 70 a 80 stopni. Tylko jak uzyskać taką temperaturę, wiedząc o tym, że woda wrze w 100 stopniach Celsjusza? Tutaj dobrym rozwiązaniem jest oczywiście czajnik elektryczny z możliwością regulacji dokładnej temperatury.

Co w przypadku, gdy nie posiadamy takiego urządzenia? Nie ma się czy martwić! Są także sposoby na to, jak parzyć zieloną herbatę, gdy dysponujemy zwykłym czajnikiem. Wystarczy po zagotowaniu do 100 stopni pozostawić wodę do ostygnięcia na 7–8 minut.

Wiadomo już jak przygotować wodę do odpowiedniej temperaturze, aby powstała zielona herbata. Jak ją parzyć? Do tego potrzebujemy jeszcze informacji o ilości – ile gramów wsypać? W przypadku tej w torebkach sprawa jest prosta. Co jednak, gdy mamy herbatę w puszce i nie wiemy, jak odmierzyć odpowiednią ilość? Przyjmuje się, że powinno się wsypać 2–4 gramy na 150 ml wody.

Herbaty zielone mają to do siebie, że z tej samej porcji listków można przygotować napar po raz drugi. Warto o tym wiedzieć, aby nie wyrzucać listków zaraz po pierwszym parzeniu! Ponowne wykorzystanie to przecież oszczędność i ekologia.

Jak długo parzyć zieloną herbatę?

To, jak długo parzyć zieloną herbatę, w dużej mierze zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać:

  • Jeśli będzie parzona 2–3 minuty, po wypiciu można osiągnąć bardziej pobudzający efekt.
  • W przypadku dłuższego parzenia – między 6 a 8 minut – napar będzie miał działanie uspokajające.

To ogólne wytyczne, które zazwyczaj się sprawdzą, jednakże znawcy herbat zwracają uwagę na pewne niuanse. Zielona herbata ma wiele odmian o różnej specyfice:

  • Przykładowo delikatna japońska Sencha powinna być parzona przez nie więcej niż 90 sekund.
  • Natomiast Parzenie zielonej herbaty Gunpowder, wywodzącej się z Chin, powinno potrwać dokładnie 3 minuty.

Jak parzyć zieloną herbatę i po co to robić?

Wiesz już, ile parzyć zieloną herbatę i w jakiej temperaturze. Zbawienne działanie herbaty na organizm człowieka znane jest od tysięcy lat, a współczesne badania tylko to potwierdzają!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu