Jak obrać mango? Kiedy jest dojrzałe?

Pewnie zastanawiałeś się, jak obrać mango, jeśli kiedykolwiek kupiłeś ten owoc – dla początkującego obchodzenie się z nim może stanowić całkiem duże wyzwanie! Warto jednak je podjąć, dlatego że soczystość i słodki smak aromatycznego mango w pełni wynagradza ten wysiłek. Aby nieco ułatwić ci to zadanie, zgromadziliśmy kilka sposobów na obranie tego owocu. Wyjaśnimy ci także, po czym poznać, że mango jest dojrzałe, oraz jak je przechowywać, żeby jak najdłużej cieszyło się świeżością.Jak obrać mango?

Jak obrać i pokroić mango? Kilka domowych sposobów

Podczas zakupów w dziale z owocami nasz wzrok często pada na mango – sporych rozmiarów owoc z delikatnie zarumienioną skórą. Gdy w końcu skuszeni jego apetycznym wyglądem zabieramy go do domu… następuje zderzenie z rzeczywistością. Gdzie leży problem? W środku mango znajduje się pestka, którą trudno jest wyjąć. Mimo wszystko staramy się jak najbardziej ją okroić i wydobyć miąższ. Niestety to, z czym kończymy, w niczym nie przypomina znanych nam z mediów zdjęć, na których mango jest pocięte w idealną kostkę i z lekkością odchodzi od skórki.

Najczęściej kończy się to niemałą frustracją i wpisaniem w wyszukiwarkę słów takich jak „mango owoc – jak obrać?”. Na szczęście nie musisz już tego robić! Zgromadziliśmy kilka sposobów, w który możesz obrać i pokroić mango – nie potrzebujesz do nich skomplikowanych technik i przyrządów. Najważniejszą kwestią w każdym z nich jest pozbycie się wspomnianej pestki, która akurat w tym gatunku owocu jest dość duża, w dodatku często trudno oddzielić ją od miąższu.

Jak obrać mango z pestki z pomocą nożyka?

Podstawowym sposobem na obranie mango – jak i większości pozostałych owoców – jest użycie nożyka. Oprócz niego warto przygotować sobie również miskę lub talerzyk, do którego odłożysz miąższ. Zanim zaczniesz kroić owoc, dokładnie go umyj. Możesz obrać nożykiem mango na trzy różne sposoby:

  1. Obierz mango w całości i usuń pestkę ze środka – nie polecamy tego sposobu, ponieważ marnuje on dość sporo znajdującego się wewnątrz miąższu.
  2. Pokrój owoc wzdłuż na 3 części, dwa plastry po bokach obierz nożykiem, natomiast w środkowej zostaw pestkę, a następnie odkrój ją od reszty owocu.
  3. Pokrój mango na 3 części, jak w poprzednim sposobie – oddziel pestkę od miąższu w części, w której ona pozostała. Następnie natnij w kratkę miąższ przyczepiony do skórki w każdym z kawałków, a potem wciśnij skórę w wewnętrzną stronę owocu.

Ostatni z trików pozwala wydobyć najwięcej miąższu – do tego jest całkiem efektowny. To właśnie w ten sposób najczęściej prezentuje się pokrojone mango na zdjęciach!

Jak obrać mango szklanką? Prosty i szybki sposób

Jeden z trików na proste obranie mango wymaga użycia szklanki. Oprócz niej przyda się także szerokie lub głębokie naczynie, do którego przeniesiesz wydobyty w ten sposób miąższ i sok. Zanim do tego przystąpisz, umyj owoc i potnij go na trzy części, jak w podanych wcześniej sposobach obierania. Natnij miąższ w każdej z części mango w kratkę i wgnieć skórkę tak, aby części miąższu się wysunęły. Teraz przychodzi pora na zastosowanie szklanki! Przyłóż ją do naciętego miąższu i przeciągnij skórkę owocu tak, aby w środku wylądowały zarówno kawałki mango, jak i sok, który z niego wypłynął. Gotowe!

Kiedy mango jest dojrzałe? Jak je przechowywać?

O ile w przypadku mrożonego mango lub tego, które sprzedaje się w puszce, nie musisz martwić się o wybór odpowiedniego owocu, o tyle ze świeżym mango jest nieco trudniej. Wiele zależy od tego, kiedy został on zebrany i jak był przechowywany w drodze do sklepu. Musisz zdać się na swoją intuicję i użyć zmysłów. Zacznij więc od jego wyglądu – skórka mango powinna być zarumieniona, błyszcząca i gładka, bez uszkodzeń. Im jest ciemniejsza, tym dojrzalszy dany egzemplarz.

Aby się upewnić, posłuż się też zmysłem dotyku i węchu – po prostu dotknij i powąchaj mango. Jeśli jest twarde, a nacisk twojego palca nie pozostawia w nim nawet minimalnego wgniecenia, lepiej będzie postawić na inny egzemplarz. Jeżeli zaś ma kwaśną lub przypominającą alkohol woń, również wskazane jest go odłożyć. To oznacza, że zaczął się już psuć.

Jak obrać mango – podsumowanie

Jak widzisz, obieranie mango nie jest aż tak trudną sztuką. Dlaczego warto się tego nauczyć? Ten smakowity owoc jest składnikiem wielu pysznych dań, które możesz równie łatwo przygotować! Choć kojarzy nam się z deserami (np. smoothie lub mango lassi) oraz sałatką owocową, świetnie sprawdza się w połączeniu z mięsami i rybami.

Wypróbuj przepis na grillowanego łososia z salsą mango i kolendrą lub szaszłyki z karkówką i mango podawane z sałatą. Jeśli mango wyjątkowo przypadnie ci do gustu, możesz nawet przyrządzić z nim sushi z tuńczykiem i awokado. A jeżeli nie jesteś zwolennikiem tak ekstrawaganckich rozwiązań, przygotuj prosty lodowy deser w słoiku – zabierz go w plener i ciesz się słodkim smakiem mango w połączeniu z malinami. Smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu