Jak obrać granat? Poznaj sprawdzone sposoby

Niezwykle soczysty i orzeźwiający granat znany jest ludzkości od tysiącleci. Docenia się go nie tylko za słodko-kwaskowaty smak i liczne właściwości prozdrowotne, ale również efektownie prezentujące się pestki, często używane do dekoracji różnych potraw. Jak obrać granat szybko i bez ryzyka uszkodzenia delikatnych osnówek zawierających pyszny sok?Jak obrać owoc granatu?

Granaty – owoce wyjątkowe

Te niezwykle smaczne owoce rosną na granatach właściwych – okazałych krzewach lub niewielkich drzewach dosięgających do 5 metrów wysokości, charakteryzujących się długimi, obwisłymi gałęziami pokrytymi eliptycznymi liśćmi. Owocem rośliny są jagody, które kształtem oraz rozmiarem przypominają jabłka i pokryte są mięsistą skórką, otulającą nawet do 700 nasion otoczonych osnówkami wypełnionymi ciemnoczerwonym sokiem. Dojrzałe granaty mają najczęściej żółto-różową skórę z czerwonymi przebarwieniami. Na wierzchołku owocu znajduje się charakterystyczny, okazały kielich przypominający koronę.

Granaty są znane i uprawiane przez ludzi od co najmniej 6 tysięcy lat. Ich wyjątkowy smak i właściwości lecznicze doceniano m.in. na Bliskim Wschodzie, w Mezopotamii, Egipcie oraz okolicach Morza Martwego. Owoce rozprzestrzeniły się dość szybko w krajach Azjatyckich znajdujących się wzdłuż jedwabnego szlaku, gdzie w miejscach o ciepłym, stosunkowo suchym klimacie zaczęto je uprawiać na szerszą skalę.

Czy warto jeść granaty?

Warto wiedzieć, jak najlepiej obrać granat ze skórki i błon, ponieważ ten niezwykły owoc oprócz fantastycznego i przyjemnie orzeźwiającego smak ma również i inne warte poznania walory. Otaczający nasiona sok oprócz licznych witamin (A, C, E, grupa B) jest bogatym źródłem składników mineralnych (wapń, potas, cynk, selen, miedź), fenoli, flawonoidów oraz ważnych dla zdrowia antocyjanów. Dodatkową zaletą owocu jest niski indeks glikemiczny, dlatego granat często jest składnikiem wielu, nieraz bardzo restrykcyjnych, diet. Systematyczne spożywanie soku ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, obniżające stężenie glukozy oraz cholesterolu we krwi, zmniejszające ryzyko wystąpienia miażdżycy, wspomagające pracę wątroby i nerek, a także opóźniające starzenie się skóry.

Jak wybrać dobry granat? Owoc dojrzały czy nie?

Stając przed sklepową półką pełną granatów, niejedna osoba zastanawia się, jak wybrać tę właściwą sztukę. Dojrzały i pełen słodkich pestek owoce powinien mieć jędrną skórę o różowo-czerwonym kolorze. Lepiej unikać okazów z brązowymi przebarwieniami lub wysuszoną, stwardniałą warstwą wierzchnią, ponieważ po otwarciu owocu może się okazać, że część pestek z osłonkami jest już solidnie nadpsuta. Dodatkowo dojrzałość granatu można sprawdzić poprzez niewielkie ściśnięcie – jeśli ze środka wydobywa się ciche chrupanie, to znak, że owoc jest idealny do obrania i zjedzenia.

Jak łatwo obrać granat?

Wbrew pozorom wyłuskanie soczystych osnówek z owocu wcale nie jest skomplikowaną czynnością.

  1. Jeśli nie wiecie, jak obrać granat, na początku umyjcie i osuszcie jego powierzchnię.
  2. Później zetnijcie kielich w taki sposób, by nie uszkodzić znajdujących się pod spodem osnówek z pestkami, ale za to by zobaczyć, w których miejscach znajdują się cienkie błony rozdzielające cząstki.
  3. Następnie, za pomocą ostrego noża, natnijcie granat wzdłuż od ścięcia do ogonka (w podobny sposób jak obiera się pomarańcze), rozdzielcie na części i wywijając skórkę każdej cząstki, oddzielcie znajdujące się przy niej pestki, usuwając równocześnie gorzkie błony.

Innym skutecznym sposobem na to, jak szybko obrać granat, jest podzielenie go na cztery części wzdłuż „żebrowania”, a następnie uderzanie drewnianą łyżką w łupinę tak, by pestki wpadały prosto do miski. Ta metoda, choć należy do najszybszych, może jednak prowadzić nie tylko do uszkodzenia zawierających sok osnówek, ale także ochlapania ubrania i znajdujących się w najbliższej okolicy przedmiotów.

Wśród różnych metod obierania granatów na uwagę zasługuje jeszcze sposób polegający na usunięciu korony, nacięciu owocu wzdłuż żebrowania i umieszczeniu go w zimnej wodzie na około 5 minut. Po tym czasie pestki znacznie łatwiej odejdą od skóry, a rozdzielone opadną na dno, podczas gdy błony pozostaną na powierzchni wody.

Granat podany na wiele sposobów

Warto wiedzieć, jak obrać granat, ponieważ ten wyjątkowy owoc może być nie tylko doskonałą przekąską, ale także ważnym składnikiem wielu wspaniałych potraw lub przekąsek. Przede wszystkim z zawierającego mnóstwo płynów wnętrza wytwarzany jest charakterystyczny w smaku sok – grenadyna – używany najczęściej do przyrządzania różnorodnych koktajli lub drinków alkoholowych. Obrane z błonek osnówki mają ciekawy kształt oraz piękny rubinowy kolor, dlatego są częstą dekoracją potraw i stanowią nietuzinkowe dodatki do lodów, ciast lub podawanych na zimno deserów.

Chrupiących i soczystych cząstek granatu nie może również zabraknąć w sałatkach egzotycznych zawierających takie świeże owoce jak banany, ananasy, pomarańcze, winogrona czy dojrzałe brzoskwinie. Nieforemne, błyszczące pestki z soczystą otoczką często są dekoracją różnorodnych ciast z dodatkiem śmietanowych mas lub galaretek. Granaty świetnie pasują także do wielu pikantnych sałatek, a połączenie słodko-cierpkiego smaku z kozim serem, orzechami włoskimi, klasyczną fetą, rukolą czy dużymi krewetkami nie ma sobie równych.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu