Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak obrać ananasa, aby cieszyć się jego słodkim i soczystym smakiem, jesteś w dobrym miejscu! Ten owoc, smakuje doskonale nie tylko na surowo, ale także po upieczeniu, grillowaniu albo krótkim duszeniu. Jego wyjątkowy smak dodaje nuty egzotyki wielu sałatkom, napojom, wypiekom, a nawet potrawom mięsnym, dlatego wiele osób chętnie włącza go do swojego menu. Jak obrać ananasa na plastry lub cząstki, oraz jak sprawdzić, czy jest dojrzały? Podpowiadamy!
Choć niektórym zdaje się, że duże i ciężkie ananasy rosną na drzewie albo masywnym krzewie, tak naprawdę te słodkie, mięsiste owoce dojrzewają tuż nad ziemią. Znany ze słodkich owoców ananas właściwy to niewielka, bo sięgająca około 1,5m wysokości, bylina o charakterystycznie skróconej łodydze i długich, kłujących liściach. Po kilkunastu miesiącach od wykiełkowania ze środka rośliny wyrasta jadalny i bardzo soczysty owocostan, pokryty twardą warstwą ochronną oraz zakończony charakterystycznym pióropuszem.
Warto wiedzieć, że ananas jest jagodą składającą się z wielu małych części (podobnie jak malina), które w wyniku wzrostu łączą się w jedną całość. Wśród wielu odmian ananasów wyróżnia się te klasyczne mające owoce do 30 cm wysokości i około 15 cm średnicy oraz miniaturowe – wielkości pięści – i pełniące dodatkowo funkcje ozdobne. Zanim jednak przystąpimy do jego spożycia, warto wiedzieć, jak obrać ananasa, aby wydobyć z niego pełnię smaku.
Dojrzałe i soczyste ananasy to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają nie tylko sporo witaminy C, A oraz większość związków z grupy B, ale także dużo potasu, żelaza, magnezu i manganu – pierwiastków wpływających m.in. na układ odpornościowy. Dlatego warto je spożywać nie tylko w lecie, ale także w sezonie zimowym i wiedzieć, jak pokroić ananasa, aby zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych. Znajdujące się w owocu bromeliny mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe, ponadto poprawiają trawienie. Decydując się na zakup tego owocu, warto jednak wiedzieć, kiedy ananas jest dojrzały, ponieważ spożycie jeszcze zielonych owoców może skutkować podrażnieniem gardła oraz biegunką.
Jeżeli planujecie przygotować potrawy z ananasem w roli głównej dopiero za jakiś czas, wybierzcie jeszcze niedojrzałą sztukę, wyróżniającą się m.in. większym pióropuszem od samego owocu, dużą twardością, intensywnie zielonymi liśćmi i bladożółtą skórką. Takiego ananasa możecie przechowywać na parapecie nawet kilka dni, podczas których nabierze odpowiedniego koloru, smaku i aromatu. A jak wygląda dojrzały ananas?
Taki do zjedzenia „na teraz” wydziela przyjemny, słodki aromat, ma pomarańczowo-zielony odcień, delikatnie się ugina przy naciśnięciu palcem, a jego listki są lekko podsuszone na końcówkach. Innym sposobem na sprawdzenie, czy ananas jest dojrzały, jest wyciągnięcie najmniejszego listka znajdującego się na samym czubku zielonej czupryny. Jeśli wysunie się bez żadnego problemu, oznacza to, że miąższ ananasa jest idealnie dojrzały.
Macie przed sobą piękny, dojrzały owoc ale nie jesteście pewni, jak obrać ananasa, by nie usunąć zbyt dużo soczystego miąższu? Najczęściej stosowanym sposobem jest ułożenie go na desce, odcięcie podstawy oraz pióropusza liści, a następnie ścinanie ostrym nożem skórki dookoła owocu. Obranego ananasa kroi się pionowo w ćwiartki, wycina twardy rdzeń, a pozostały miąższ dzieli na mniejsze trójkąty. To najczęściej stosowana metoda, gdy chodzi o obieranie ananasa w domowych warunkach.
Z tak przygotowanych kawałków można zrobić wyśmienity napój, delikatny sos do samosów wegańskich, fantastyczny migdałowy jagielnik z musem ananasowym lub pyszną przekąskę z krewetkami i sosem balsamicznym, skropioną sokiem z limonki i udekorowaną świeżą kolendrą.
Niektóre przepisy z ananasem w roli głównej wymagają podzielenia go na grube plastry, które prezentują się znacznie atrakcyjniej niż kostki czy trójkąty. Jak pokroić ananasa, aby prezentował się efektownie? Taki wygląd można uzyskać, krojąc pozbawionego końcówek i obranego ananasa na plastry. Do usunięcia twardego rdzenia najlepiej użyć niewielkiej foremki do wykrawania ciasteczek.
Teraz, gdy już wiesz, jak pokroić ananasa na większe plasterki lub półplasterki, możesz je wykorzystać do ozdoby różnych wypieków i fantastycznych przekąsek jak np. puszysty omlet z owocami lub rozpływające się w ustach lody na patyku w polewie kokosowej z białej czekolady o egzotycznym smaku pina colady.
Choć na pozór wydaje się to niemożliwe, to jednak istnieje pewien prosty sposób na to, jak obrać ananasa bez użycia ostrych narzędzi. Warto pamiętać, że ten smaczny owoc, budową przypomina trochę malinę, składającą się z wielu małych części, co znacznie ułatwia podzielenie na niewielkie fragmenty, ale jedynie u naprawdę dojrzałych sztuk.
Jak obierać ananasa w ten sposób? Wystarczy przekręcić i oderwać czuprynę z liści, kilkanaście razy ostukać spodnią część owocu o podłogę lub blat kuchenny, a na koniec ułożyć go na boku i niezbyt mocno naciskając rolować przez kilka chwil (podobnie jak cytrynę przed wyciskaniem soku). Na koniec należy ustawić ananasa pionowo, złapać za jedną z wystających łusek i wyciągnąć lekko przekręcając. Kolejne, przypominające stożek fragmenty można odrywać poprzez podważanie palcem. To metoda idealna, jeśli zastanawiasz się, jak się obiera ananasa w prosty sposób!
Ananas to owoc, który warto wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także liczne korzyści zdrowotne. Wiedząc, jak obrać ananasa i jak pokroić go na plastry, z łatwością wzbogacisz swoje posiłki o jego egzotyczne walory. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych przepisów z ananasem w roli głównej!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies