Wiesz, jak mrozić fasolkę szparagową? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze. Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na to, aby jeść pyszne warzywa i owoce sezonowe przez cały rok. Mrożenie fasolki szparagowej na zimę to równie dobry pomysł, co zamrożenie czereśni albo truskawek. Jak to zrobić, aby zachować ulubiony smak oraz składniki odżywcze? Zobacz nasz poradnik, jak przygotować fasolkę szparagową do zamrożenia. Poniżej odpowiemy na pytanie, czy można mrozić fasolkę szparagową oraz wyjaśnimy, czy mrożenie fasolki bez blanszowania jest możliwe.
Zanim podpowiemy, jak zamrozić fasolkę szparagową żółtą, najpierw zajmiemy się jej właściwościami. Skąd bierze się jej duża popularność? Fasolka szparagowa ma wiele wspólnych cech z innymi warzywami strączkowymi. Jest lekkim posiłkiem, idealnym na lato – w 100 gramach jest tylko 0,2 grama tłuszczu i 37 kalorii. Duża jest natomiast zawartość zdrowego błonnika pokarmowego oraz węglowodanów, które dostarczają energię do organizmu. Listę cennych składników uzupełniają witamina A, witamina C oraz beta-karoten. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana przez diabetyków. Fasolka gotowana w wodzie lub na parze może być daniem samym w sobie, lub dodatkiem do mięs i innych dań głównych. Zarówno fasolki żółtej, jak i zielonej można użyć jako składnika do sałatek.
Czy można zamrozić fasolkę szparagową, zachowując jej właściwości prozdrowotne? Oczywiście, że tak. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wystarczy wiedzieć, jak przygotować fasolkę szparagową do zamrożenia.
Wyjaśniliśmy, jak mrozić fasolkę szparagową. Prawda, że proste? Warto zapamiętać, że metodę z krótkim gotowaniem i błyskawicznym schłodzeniem w zimnej wodzie nazywa się blanszowaniem.
Mrożenie fasolki bez blanszowania nie jest zalecane. W ten sposób można mrozić natomiast inne rodzaje fasoli – na przykład suchą fasolę jaś albo fasolkę z puszki. Więc jak mrozić fasolkę szparagową surową i czy można to robić? Niestety nie. Najlepiej poddać ją krótkiemu gotowaniu przed włożeniem do zamrażarki.
Jeśli w porę pomyślisz o zamrożeniu warzyw, zimą będziesz mieć wartościowe zapasy. Ale nawet jeśli nie udało Ci się zaplanować mrożenia z wyprzedzeniem lub fasolka się skończyła, nie ma powodów do obaw. Wciąż może być ważnym składnikiem do różnych dań. W końcu przez cały rok dostępna jest mrożona fasolka szparagowa ze sklepu, która na zimę idealnie się sprawdzi.
Wiesz już, jak mrozić fasolkę szparagową. A co z niej przyrządzić? Jeśli szukasz inspiracji, to dobrze się składa. Poniżej prezentujemy listę najciekawszych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa.
Dobrze jest wiedzieć, jak zamrozić fasolkę szparagową żółta lub zieloną, aby regularnie korzystać z tej możliwości. Zamrożone warzywa się nie zmarnują, a przecież ważne jest, aby nie wyrzucać żywności. Chcesz poznać inne ekologiczne inspiracje, żeby żyć zgodnie z naturą? Zobacz 5 zdrowych nawyków, które może zastosować każdy.
Po przeczytaniu artykułu wiesz już, jak zamrozić fasolkę szparagową. Dzięki takiej wiedzy będziesz mógł cieszyć się pysznym smakiem fasolki przez cały rok, zachowując przy tym jej właściwości prozdrowotne. Wypróbuj również przepisy z użyciem tego warzywa i sprawdź, czy przypadną Ci do gustu!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies