Jak mrozić fasolkę szparagową na zimę? Jak ją przygotować?

Wiesz, jak mrozić fasolkę szparagową? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze. Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na to, aby jeść pyszne warzywa i owoce sezonowe przez cały rok. Mrożenie fasolki szparagowej na zimę to równie dobry pomysł, co zamrożenie czereśni albo truskawek. Jak to zrobić, aby zachować ulubiony smak oraz składniki odżywcze? Zobacz nasz poradnik, jak przygotować fasolkę szparagową do zamrożenia. Wyjaśnimy też, czy mrożenie fasolki bez blanszowania jest możliwe.Fasolka szparagowa jak mrozić?

Dlaczego fasolka szparagowa jest zdrowa?

Zanim podpowiemy, jak zamrozić fasolkę szparagową żółtą, najpierw zajmiemy się jej właściwościami. Skąd bierze się jej duża popularność? Fasolka szparagowa ma wiele wspólnych cech z innymi warzywa strączkowymi. Jest lekkim posiłkiem, idealnym na lato – w 100 gramach jest tylko 0,2 grama tłuszczu i 37 kalorii. Duża jest natomiast zawartość zdrowego błonnika pokarmowego oraz węglowodanów, które dostarczają energię do organizmu. Listę cennych składników uzupełniają witamina A, witamina C oraz beta-karoten. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana przez diabetyków. Fasolka gotowana w wodzie lub na parze może być daniem samym w sobie, lub dodatkiem do mięs i innych dań głównych. Zarówno fasolki żółtej, jak i zielonej można także użyć jako składnika do sałatek.

Czy można zamrozić fasolkę szparagową, zachowując jej właściwości prozdrowotne? Oczywiście, że tak. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wystarczy wiedzieć, jak przygotować fasolkę szparagową do zamrożenia.

Jak mrozić fasolkę szparagową krok po kroku?

  • Mrożenie fasolki szparagowej na zimę należy rozpocząć od umycia i odcięcia końcówek. Jeśli strączki są bardzo długie, możne je od razu przeciąć na pół.
  • Kolejny etap to gotowanie. Wystarczy 5 minut we wrzącej wodzie i już potrawa będzie gotowa na dalszy krok.
  • Fasolkę należy odcedzić i chłodzić zimną wodą.
  • Teraz należy pozbyć się nadmiaru wody, osuszając fasolkę na papierowym ręczniku.
  • Teraz pozostaje podzielić fasolkę na porcje i umieścić w woreczkach, które zostaną włożone do zamrażarki.

Prawda, że proste? Warto zapamiętać, że metodę z krótkim gotowaniem i błyskawicznym schłodzeniem w zimnej wodzie nazywa się blanszowaniem.

Czy można mrozić surową fasolkę szparagową?

Mrożenie fasolki bez blanszowania nie jest zalecane. Bez blanszowania można mrozić natomiast inne rodzaje fasoli – na przykład suchą fasolę jaś albo fasolkę z puszki.

Jeśli w porę pomyślisz o zamrożeniu warzyw, zimą będziesz mieć wartościowe zapasy. Ale nawet jeśli nie udało Ci się zaplanować mrożenia z wyprzedzeniem lub fasolka się skończyła, nie ma powodów do obaw. Wciąż może być ważnym składnikiem do różnych dań. W końcu przez cały rok dostępna jest mrożona fasolka szparagowa ze sklepu, jednak jej zakup wyjdzie drożej niż mrożenie u siebie w domu.

Wiesz już, jak mrozić fasolkę szparagową. A co z niej przyrządzić? Jeśli szukasz inspiracji, to dobrze się składa. Poniżej prezentujemy listę najciekawszych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa.

Dobrze jest wiedzieć, jak zamrozić fasolkę szparagową żółta lub zieloną, aby regularnie korzystać z tej możliwości. Zamrożone warzywa się nie zmarnują, a przecież ważne jest, aby nie wyrzucać żywności. Chcesz poznać inne ekologiczne inspiracje, żeby żyć zgodnie z naturą? Zobacz 5 zdrowych nawyków, które może zastosować każdy.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu